Trabzon Büyükşehir Belediyesinin uzun süredir üzerinde titizlikle çalıştığı Ulaşım Master Planı Bilgilendirme Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun ev sahipliğinde yapıldı.
Trabzon’un ulaşım sorununun masaya yatırıldığı toplantıya; Ortahisar Belediye Bakanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur, Meclis Başkan Vekili Mehmet Karaoğlu, meclis üyeleri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu başkanları ve temsilcileri, KTÜ öğretim üyeleri ile kurum amirleri ve basın mensupları katıldı.
Ulaşım ve trafik anlamında sorunlu bir şehir Trabzon
Trabzon’un en önemli sorunlarının başında yer alan ulaşım konusunu çözmek için start verdiklerini belirten Başkan Zorluoğlu “Bugün hakikaten Trabzon için önemli bir gün. Göreve başladığım günden itibaren Trabzon’da çok konuşulan bir meseleyi inşallah bugün masaya yatırıp startını veriyoruz. Ulaşım ve trafik anlamında oldukça sorunlu bir şehir Trabzon. Halkımıza şehrin sorunlarını sorduğumuzda, ulaşım meselesi hep ilk sıralarda çıkıyor. Bu meseleye bir bütün olarak bakacak, bilimsel verilerle tartışacak ve çözüm noktasında öneriler ortaya koyacak Ulaşım Master Planı için bugün ilk adımı atmış oluyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren şehrimizin bütün meseleleri için çok yoğun bir mesai harcıyoruz. Çözüm noktasında ilçe belediye başkanları ve diğer dinamiklerle yoğun bir gayret içerisinde çalışıyoruz. Ve geçtiğimiz yıldan itibaren yaptığımız projeleri hayata geçirmeye başladık. Bunun da şehrimiz farkına varıyor. Projelerimizi tek tek yatırım olarak hayata geçirdiğimizde daha da yaşanabilir bir Trabzon’u el birliği ile gerçekleştireceğiz” dedi.
729 olan dolmuş 689’a düştü
1 yıllık görev süreleri içerisinde ulaşım alanında yaptıkları önemli çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendiren Başkan Zorluoğlu “Dolmuş dönüşümü Trabzon’da uzun yıllardır konuşulan ve çözüm bekleyen konuydu. Trabzon’da 2002 yılından itibaren hizmet veren dolmuşlarımızın artık halkımızın beklediği konforu ve güvenliği sağlamadığı açıktı. Bu çerçevede günler süren toplantılar yaptık. Neticesinde Trabzon’da 729 olan dolmuş sayısını 689’a düşürdük. 40 dolmuşu da 80 tane taksiye dönüştürdük. 689 dolmuşumuzu da 12+1 şekline dönüştürdük ve engellilerin kullanımına uygun hale getirdik. Dolmuşların denetimi, şoför olan arkadaşların eğitimi ve sertifika verilmesi noktasında Büyükşehir Belediyesi aktif şekilde rol alacak ve bu sistemi yakından denetleyecek. Yeni dolmuşlarımız konforlu olacak. Klima, havalandırma gibi sıkıntılar ortadan kalkacak. Her dolmuşta güvenlik kamerası olacak. Bu süreç henüz tamamlanmış değil. Pandemi nedeniyle bir kaç ay sarkmakla birlikte bu yıl sonuna kadar kurduğumuz sistem bütünüyle hayata geçmiş olacak” diye konuştu.
291 minibüs 65 otobüse dönüşecek
Akçaabat’ta da dolmuş modernizasyonu ile ilgili de karar alındığını belirten Başkan Zorluoğlu, “Akçaabat ile ilgili dönüşüm kararını geçtiğimiz günlerde UKOME’de aldık. Orada da yerelden gelen talep doğrultusunda bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Aldığımız karar gereği 291 tane minibüs 40 adet 25+30 ve 25 tane de 17+1 otobüse dönüşecek. Süreç devam ediyor. Oradaki hak sahiplerinin yüzde 51’i öneriyi destekler ve muvafakatnamesini bize getirirse, inşallah Akçaabat’la ilgili olarak da büyük bir reform gerçekleşmiş olacak. Akçaabat’taki reform merkezden daha farklı olarak otobüs şekline dönüyor. Otobüsler kartlı sistem ve Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak çalışacak” ifadelerini kullandı.
40 dolmuş 89 taksiye dönüştü
Uzun zamandır şehrin gündeminde olan servis minibüsleri için de inisiyatif aldıklarını dile getiren Başkan Zorluoğlu “1112 servisimize yeni bir plaka grubu J plaka vermek suretiyle sayı olarak sınırlandırdık ve uzunca bir süre yeni bir ihtiyaç olmayıncaya kadar bu sayıdaki servislerimiz şehrimize hizmet edecekler. Ulaşımla alakalı 89 tane taksimiz vardı. 40 dolmuşumuzu 80 taksiye dönüştürmek suretiyle şu anda 169 taksimiz var. Bunlara 23 tane durak yeri belirledik. Bu yerlerle ilgili olarak yakın zamanda, şehre yakışacak güzel taksi durakları inşa edeceğiz. Şehrimize ayrı bir güzellik katacaklar. Dolmuşlarda ortaya koyduğumuz denetim sistemini taksiler için de uygulayacağız” şeklinde konuştu.
20 yeni otobüs aldık, yine alacağız
Büyükşehir Belediyesi otobüs filosunu yenilediklerini de vurgulayan Başkan Zorluoğlu “Geçtiğimiz yıldan bugüne kadar 9 tane 12 metre, 7 tane 10 metre, 4 tane 18 metre olmak üzere 20 tane yeni otobüs aldık. Bu bize yaklaşık 18 milyona mal oldu. Şu anda 20 otobüsümüz faal şekildedir. Bir taraftan da mevcut eskiyen otobüsleri ayırmak suretiyle yeniliyoruz. Vatandaşımızın yazın klima ile ilgili kışın ısınma ile ilgili çektiği sıkıntıları ortadan kaldırıyoruz. Bu yıl da bütçemiz doğrultusunda otobüs filomuza yenilerini katacağız. Bir taraftan da ulaşım alanında kurumsallaşmaya önem verdik. Ulaşım Daire Başkanlığının yanı sıra Ulaşım A.Ş. kurduk ve başına profesyonel bir ekip getirdik. Toplu ulaşım meselesini onlara devrettik. Onlarda tüm sistemi profesyonel bir yaklaşımla inceliyorlar. Otobüslerimizin daha rantabl çalışması için çaba sarf ediyorlar” dedi.
Yeni otogar 70 milyon liraya mal olacak
Başka Zorluoğlu yeni otogar projesini tamamladıklarını da belirterek “İnşallah bu ayın sonu temmuz ayının başı itibarıyla ihaleye çıkıyoruz. Maçka yolu üzerinde şu anki otogara oldukça yakın mesafede bir alanda inşa edeceğimiz otogara ağustos, eylül ayı gibi başlamış olacağız. Artık eskiyen ve Trabzon’a yakıştığını düşünmediğimiz mevcut otogarın yerine birkaç sene içerisinde çok daha modern bir otogara kavuşmuş olacağız. Büyük bir yatırım. 70 milyon liralık bir maliyeti olacak. İçerisinde 28 araçlık otobüs peronları, 104 araçlık otopark, 20 araçlık servis otoparkı, 1200 metrekare ticari alan ve 800 metrekare de ofis alanının yer aldığı güzel bir proje ile inşallah eksiği kapatmış olacağız'' diye konuştu.
Şehrin doğusundaki trafik sorunu tarih olacak
Şehrin doğu bölgesinin ulaşım ve trafik problemini çözecek proje hakkında da bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Eski Ulaştırma Bakanımız Cahit Turhan Bey’in açıkladığı bizim de defalarca kamuoyu ile paylaştığımız bu projenin hayata geçmesi Sayın Milletvekillerimizle, siyasilerimizle ve şehrin dinamikleri ile birlikte ortak başarılan bir iştir. Bizim güney yolu doğrudan sahil yoluna bağlanmıyor. Erzurum’dan gelen yolun sahil yoluna bağlanması, şehirde uzun zamandır beklenen bir konuydu. Nihayet bunu hayata geçirdik. Şimdi Bulak mevkiinden tünelle Trabzon Limanı’ndaki yonca kavşağına bağlanacak çok önemli bir çalışma başladı. Bir taraftan Bulak tarafından tünel çalışması başladı, bir taraftan da limanın hemen doğusunda yonca kavşak çalışması için dolgu başladı. İnşallah tamamlandığında Değirmendere’deki bu yoğun trafik meselesi tarih olacak. Ayrıca oradan Boztepe’ye ve Çukurçayır’a doğrudan bağlantılar yapmak suretiyle şehrin doğrusundaki trafik meselesini büyük oranda çözmüş olacağız. Şu anda Değirmendere’de bu çalışma başladı” dedi.
Değirmendere’den Boztepe’ye doğrudan gidilecek
Trabzon trafiğinin tıkandığı noktalardan birinin de Çömlekçi Tüneli olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu “İki taraftan da uzun kuyruklar oluşuyor. Tünelin Moloz tarafından yeni tünel açmak suretiyle çift tüp, Çömlekçi’nin diğer tarafından Temel Araz Kuran Kursu’nun olduğu bölgeden çıkarıp sahil yoluna bağlamak suretiyle inşallah orada da kesintisiz bir sahil yoluna şehrimizi kavuşturuyoruz. Bunun da projesi onaylandı ve iş yakında başlıyor. Kanuni Bulvarı’nda epey ilerleme katedildi. Geçtiğimiz günlerde yeni bir kısmını daha açtık. Şehrin batısı ile doğusunu üst hattan birleştiren bir vizyon proje. İnşallah kısa sürede tamamlanması için yoğun gayret içindeyiz. Ulaştırma Bakanlarımıza müteşekkiriz. Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Trabzon’un trafiği anlamında üst kotların aşağı inmeden ulaşımını sağlayacak, birleştirecek çok önemli proje tamamlandığında artık Değirmendere’den Boztepe’ye doğrudan meydana gelmeden kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak” diye konuştu.
Şehrin merkezinde yeni otoparklar
Otopark konusuna çok önem verdiklerini belirten Başkan Zorluoğlu, “Tanjant üzerindeki otoparkımızı 1 ay içerisinde tamamlandığımızda 311 araçlık yeni otoparkımız faaliyete geçmiş olacak. Hafta sonları park problemi olan Botanik Park’ın bir bölümüne 140 araçlık yeni otopark yaptık ve hizmete açtık. İskenderpaşa otoparkının kapasitesini iki katına çıkaracağız. Pazarkapı’da toplam 700 araçlık bir otoparkın ihalesini de bu sene gerçekleştiriyoruz. Onu tamamladığımızda moloz civarındaki araç keşmekeşi ortadan kalkmış olacak. Kadınlar Pazarı’nın hemen karşısında üstü açık otopark olarak kullanılan alanın alt kısmında kapalı bir otoparkla ilgili olarak da Koruma Kurulu’ndan izin çıktığında projeyi hayata geçireceğiz. Kadınlar Pazarı’nda da yine 50-60 araçlık otopark projenin içerisinde var. Cudibey Okulu ve Öğretmenevi projesi tamamlandı. Mevcut Cudibey Okulu ve öğretmenevinin olduğu alan Büyükşehir Belediyesine geçiyor. Orayla ilgili proje çalışmasını başlatıyoruz. Oranın da bir bölümünde otopark imkanı sağlayacağız. Şehrin merkezinde çok sayıda yeni otopark hizmeti verecek alanlar oluşturuyoruz” dedi.
Tüm ilçelere dokunacağız
İlçelerin otopark sorunlarına da çözüm bulmaya çalıştıklarını dile getiren Başkan Zorluoğlu “Akçaabat’ta bir otopark ve pazar yeri projesine başladık. Projeyi hayata geçirdiğimizde Akçaabat merkezde var olan sorun da büyük oranda çözülmüş olacak. Tonya ilçemizde de pazar yeri ve otopark projemiz olacak. 18 ilçemizin tamamına ulaşım anlamında bir bütün olarak bakıyoruz. İnşallah tüm ilçelerimize dokunacak çalışmalarımızı yapacağız” şeklinde konuştu.
Farabi ve KTÜ yolunu sahil yoluna bağlayacağız
Kalkınma Mahallesi ve Üniversite civarının da ulaşım anlamında sıkıntılı bir bölge olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu “Bölgedeki kafeler nedeniyle de ambulansların geçişine bile sıkıntı yaratacak kadar problemli bir yoğunluğa sahip. Burayla ilgili KTÜ Farabi Hastanesi yolu ile KTÜ A kapısı yolunun sahil yoluna bağlanması konusunda KTÜ ile bir protokol yaptık. Proje çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Dere ıslah çalışmasını DSİ ile sürdürüyoruz. 550 metre uzunluğa 10 metre genişliğe sahip çift yönlü olarak projelendirdik ve ihale aşamasına geldik. Bizim tahminiz 8-9 milyon maliyetle 2021 yılında tamamladığımızda alternatif yol olarak Sahil ile KTÜ arasında meseleyi tam çözecek değil ama rahatlatacak bir proje olarak güzel bir dokunuş olacak” diye konuştu.
Ulaşım master Planı Temmuz ayında ihale günü alacağız
Toplantının sonunda Ulaşım Master Planı çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını vurgulayan Başkan Zorluoğlu “Şartnamedeki ufak tefek eksikleri de tamamlandığımızda temmuz ayında ihale gününü almış olacağız. Bu şekilde Trabzon’un mekânsal ve ticari yapısına, imar durumuna en uygun çözümler üretecek Ulaşım Master Planı’na 1 veya 2 yıl içinde kavuşmuş olacağız. Master planlar şehir tarafından sahiplenerek hazırlanırsa uygulanabilir olur. Şehir sahip çıkmazsa, o takdirde bunlar güzel kitaplar olarak raflara konur ve uygulama kabiliyeti olmaz. Ben daha en baştan istirham ediyorum ki bu süreci birlikte yürütelim. İhalesini yapıp işe başladığımızda özellikle üniversitelerimizden, ilgili meslek odası ve STK’lardan Trabzon Ulaşım Master Planı’na özel ilgi göstermelerini rica ediyorum. Trabzon’un önümüzdeki 15 - 20 yılık sürecini hayal ettiğimiz, aynı zamanda çözümleri ortaya koyduğumuz bir plan olacak. Şehir ne kadar sahiplenirse plan o kadar kaliteli olacak, plan ne kadar kaliteli olursa uygulaması da şehre o kadar çok katkı sağlayacak” dedi.
Sunum yapıldı
Başkan Zorluoğlu’nun konuşmalarının ardından Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından katılımcılara Ulaşım Master Planı sunumu yapıldı. Sunumun ardından katılımcılar master planla ilgili görüşlerini bildirdi. Toplantının sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu soruları cevaplandırdı.