06.03.2017, 11:21

Otobüsçüler güçlü mü?

Hiç kuşkunuz olmasın, çok güçlü hem de. Hizmet ağı Türkiye’nin dört bir yanına ulaşan, insanları işine, evine, hastaneye, asker ocağına, sevgilisine, sılasına kavuşturan otobüsçülerin gücünden kuşkulanmak doğru değil. Ancak otobüsçüler örgütlü değil, onun için de taleplerine cevap alamıyorlar.

Haklı olarak soracaksınız: Onca dernek sayısı bir elin parmaklarını geçen federasyona ilave bir de sektör meclisi var, ama sen örgütsüz diyorsun, nasıl olur?

Seçim öncesinde siyasi partiler bir sürü vaat sıralar, eser, üfürür… Kimi işinize yarar, kimine karşı çıkarsınız. Aklınıza uyan vaadi destekler ve o yönde oy verirsiniz. Bu sefer aynı süreç referandum için işliyor. Bu defa vaat yerine yapılanlar var ortada. Birçok ürün ve hizmette KDV kaldırıldı, birçoğunda ÖTV sıfırlandı. Bunu yapanların amacı ne olursa olsun, haticeye değil, neticeye baktığımızda işe yarar sonuçlar olduğunu görüyoruz. Beyaz eşya satışları artmış…

Neden? ÖTV indirimi yapılmış, üreticiler de KDV indirimiyle desteklemiş ve belli bir süreliğine de olsa piyasa hareketlenmiş. 

Yukarıda da söyledik; insanları evine, işine, hastaneye götürüp getiren otobüsçülerin taleplerine kimse kulak vermemiş. Oysa en çok yakınılan konu olan turizmin ilk ayağı yolcu taşımacılığıdır. Bacasız sanayi diye anılan ve ülke ekonomisi için önemi herkes tarafından kabul edilen turizmin, otobüsle yolcu taşımacılığı ile doğrudan ve kopmaz bağları var. Aynı imkanlar otobüsçüye de sağlansa insanlar daha kolay ve sıklıkla seyahat ederdi, bu da ülke ekonomisine katkı sağlardı.

El, elin eşeğini türkü çığırarak ararmış. Onun için de otobüsçünün haklarını kimse duymuyor. Federasyonların başında otobüsçü yok ki! Onlar sadece profesyonel yönetici. Otobüsçü hakkını sonuna kadar savunur, talebine sahip çıkar ve söke söke alır.  Yıllar önce dile getirilen ÖTV ve KDV indirimi konusunda çıt çıkmıyor bizimkilerden. Oysa tam zamanı. Diğer sektörlere yapılanı biz de istiyoruz deseniz, KHK veya kanunla onlarla birlikte otobüsçünün de istekleri yerine gelebilirdi. Ama bizimkiler yan gel osman, on dönüm bostan… uyumaya devam. Yanlış yazdım… uyusalar belki yanlışlıkla da olsa iyi bir şey yaparlar, uyumayıp uyutuyorlar. 

Ben yine de otobüsçünün güçlü olduğuna inanıyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159