3. köprüyü kullanmayan ve diğer köprülerden geçiş yapan şehirlerarası otobüslere yönelik cezalar toplu şekilde firmalara ulaşmaya başladı.
Bu cezaların faizi bile yazılıyor. Dünyanın her yerinde toplu taşıma araçlarına geçiş üstünlüğü sağlanıyor. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza yıllar önce aktardık: ‘Şehirlerarası otobüslere bir kolaylık sağlansın, Biz 3. köprü bedelini ödeyelim ama diğer köprüleri kullanabilelim’ dedik, ancak bir çözüm bulunamadı. 3. köprü zorunluluğu nedeniyle şehirlerarası otobüsler yılda 35 bin ton yakıtı fazla kullanıyor. Yolcular bu köprü nedeniyle seyahat süresinin uzaması nedeniyle çok ciddi zaman kaybediyor. Hem insanımıza eziyet hem ülke ekonomisine zarar. Bu konuyu defalarca yazdık, gündeme getirdik.
3. köprünün bedelini ödeyelim, ikinci köprüden geçelim
Sayın Cumhurbaşkanımızdan tekrar rica ediyoruz. İstanbul’dan çıkan ve İstanbul’a gelen otobüslerin 1 saat, 1.5 saat daha fazla yol kat etmesine neden olan bu durumun sonlandırılmasını istiyoruz. Tekrar söylüyoruz: Biz aynı bedeli ödeyelim ama ikinci köprüyü kullanabilelim. Teknolojik gelişmenin de izniyle, otobüsçü trafik yoğunluğunu saptayıp ona göre hareket etsin. İkinci köprüde trafik sıkışıklığı varsa 3. köprüyü tercih etsin ama bu, otobüsçünün kendi tercihine bırakılsın. Hakikaten 8 yıldır şehirlerarası otobüsçülere 3. köprü zorunluluğu nedeniyle bir eziyet yapılıyor. Yolcu bu yolun kullanılmasını istemiyor. Yakın mesafedeki şehirlere gitmek isteyen yolcunun çok daha fazla tepkisiyle karşı karşıya kalıyoruz. Geliş-gidiş 140 km yol yapmak gerçekten büyük bir eziyettir. Yakıt çok pahalı, işletme giderlerimiz giderek yükseliyor. Bu maliyetler olmasa bilet fiyatlarının da düşmesi mümkün olabilir.
Şehirlerarası otobüslerin 3. köprüyü kullanmamaları halinde trafik sıkışıklığı olur anlayışı ise doğru değil. İstanbul Otogarı’ndan günlük çıkan otobüs sayısı 1000 civarında. 24 saat içinde saat başına ortalama 41 otobüs yapıyor; kaldı ki otobüsler ağırlıklı olarak gece çıkıyor yola. Yüzbinlerce aracın dolaştığı İstanbul trafiğinde 41 otobüs hiçbir sıkıntı yaratmaz.
Ülke ekonomisine zarar, yolcuya ve sektöre eziyet
3. köprü zorunluluğu ülke ekonomisine çok ciddi zarar, yolculara zaman kaybı, işgücü kaybı, eziyet veriyor. Maliyet artışını da üst üste koyduğunuzda bu zorunluluğun artık bir son bulması gerektiğine inanıyoruz. Yolculuklar eziyet ve maliyete dönüşmesin artık. Üstelik yolcu taşımacılığında sadece şehirlerarasına uygulanan bu durumun büyük bir haksızlık olduğu da ortada. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu durumu düzeltecek bir karar almasını beklediğimizi ifade etmek istiyoruz. Şehirlerarası otobüsçülerin yaşadığı bu eziyet ve haksızlık son bulsun.
Öte yandan firmalarımız da kuralları çiğnemesinler, sonra da ceza geldi, diye şikayet etmek çok anlamlı olmuyor.
Çok zorlu bir kış sezonu sektörü bekliyor
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı açısından yaz sezonu sona erdi, artık kış mevsimi geliyor. Sektörün aklını başına toplaması gerektiğini düşünüyorum. İstanbul’dan günlük çıkan otobüs sayılarına baktığımızda sektördeki daralmayı net olarak görmek mümkün. Önümüzdeki aylar daha da kötü olacak. Seyahate olan talep daha da düşecek. Ekonomik zorluklarla en önemli müşteri grubumuz olan öğrenciler, seyahat sıklıklarını daha da düşürecek. Artan maliyetlerle mücadele edebilmenin yolcu yeterli doluluklar sağlanmadan seferlerin yapılmamasından geçiyor. Çok sefer yapılarak, çok para kazanılmadığını görüyoruz. Çok zorlu bir kış sezonu bizi bekliyor. Maliyetlere bakıldığında ve talep düşüklüğünü görünce gerçekten sektörü kara bir kış beklediğini söylemek zor değil. Maliyetlerimiz artıyor, gelirlerimiz artmıyor. Esas sorun burada. Bu şartlar altında karayolu yolcu taşımacılığı sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■