Hazır yaz aylarındayken, sektörümüze uzun yıllardır büyük emek veren Değerli Erkan Bey’in özel isteğiyle de, son 8 ayda gerçekleştirdiğim 8 ülke 18 şehir gezisinde sektörümüzle ilgili birkaç gözlemimi paylaşayım. Son 8 ayda ABD, Kamboçya, Vietnam, Tayland, Malezya, Singapur, Endonezya ve Yunanistan olmak üzere 8 ülkeye gittim. Kimisinde bir hafta kimisinde bir ay kaldım. 3 kıta. 18 şehir. Ulaşım özelinde, bu yerlerin tümünün ilk akılda kalan ortak özelliği ne derseniz:
‘Trafikte Korna Çalınmaması’ derim
Evet şehirleri tekrar gözden geçiriyorum, Las Vegas eh, ama geri kalanlarda korna çalma diye bir şey yok. Bizde maalesef aracın direksiyonundan çok kornada elimiz. Bu ‘korna çalmama’ özelinde, eğitim müfredatımızla mı olur yoksa her zamanki gibi ceza ile eğitimle mi olur, ama bir an önce bir çözüm yolu bulmalıyız. Trafikteki gerginliğin ilk kıvılcımı hepimizin malumu bu alakasız korna çalmalar.
Bir başka gözlemim, motorsiklet kullanımının bizdeki gibi rahatsız edici şekilde olmadığı. Evet yanlış okumadınız, özellikle Asya’da trafikteki araçların yarısı nerdeyse motorsiklet olmasına rağmen, bizdeki gibi rahatsız edici bir durum yok. Rahatsız ediciden kastettiğim ne: bizdeki gibi bir anda ters yönden gelen, hatta sanki motorsikletlilere ters yön kuralı kalkmış gibi rahat rahat giden, arabaları yüksek hızla zigzag yaparak geçmeye çalışan, hele hele kaldırımdan giden, yolun ortasına park edip giden... Ülkemizde de günden güne motorsiklet trafiği artıyor, özellikle eticaretin artışına bağlı olarak. Artmasına herhangi bir lafımız yok, ama motorsiklet kullanımının da UKOME’de ana gündem olarak ele alınması gerektiğini düşünüyorum.
Bir başka gözlemimim sola ya da sağa çıkış olan şeritlerin sadece ilgilisinin kullanıyor olması. Evet örneğin Bangkok’ta da trafik bazı bölgelerde epey can sıkıcı şekilde yoğun. Ama gelin görün ki sola dönüş olan şeritler açık. Neden? Çünkü ana yolda trafik yoğunluğu olsa bile kimse sola ya da sağa dönüş olan şeridi ihlal etmiyor. Bizde nasıl? Biliyorsunuz o dönüş şeritlerinin en ucu, ana yolda sırada bekleyen araçlara kaynak yapılabilen en iyi noktalardır. İstanbul trafiğine yeni yeni çıkan kişiler öncelikle bu kaynak olayına girmez. İlk ayları böyle geçer ve günden güne farkederler ki her gün en az 20 dakika o kaynaklardan dolayı zaman kaybederler. Bir ay sonunda da her gün geçtikleri o yolda en iyi kaynak yapanlar arasına girmiş olurlar. Sıra bekleyenler o yolda yeni olanlardır. Ve maalesef birkaç protesto korna sesinden başka bir yaptırım da olmaz, sırada bekleyen beklediğiyle kalır.
(Köşemde şimdilik bu kadarına yer verebildim, diğer gözlemlerime daha sonra devam ederiz)
*ÜLKELER Amerika Birleşik Devletleri, Kamboçya, Vietnam, Tayland, Malezya, Singapur, Endonezya, Yunanistan
*ŞEHİRLER: San Fransisco, Las Vegas, Ayuttahaya, Siem Reap, Phnom Pehn, Ho Chi Minh City, Ha Noi, Ha Long, Koh Samui, Krabi, Phuket, Bangkok, Kuala Lumpur, Singapur, Bali, Dedeağaç, Selanik, Kavala. ■