25 milyon $lık fon yolda. Geçtiğimiz Ekim ayı sonunda başvuruları yapıldı. Önümüzdeki Aralık ayında kurulmuş olması bekleniyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Ender Yılmaz'ın başkanlık ettiği, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın açılış konuşmasını yaptığı Eylül ayı olağan toplantısında İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO'nun hayata geçireceği Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) hakkında bilgilendirmede bulunmuştu.
*
İSO 2008 yılından beri aktif olarak girişimcilik ekosistemine katkı veriyor. Şimdi ise katkılarını bir üst düzeye çıkartarak girişim sermayesi yatırım fonu kuruluşunu başlattı.
Meclis toplantısında İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı yaptığı sunumda;
GSYF'ler dünya genelinde de kamu ve girişimcilik ekosisteminde oldukça güçlü bir yer tutuyorlar.
Fransa'da başlatılan vergi avantajı programı, Almanya'da girişimcilik ekosistemine yatırım yapmak için kurulan 1 milyar avroluk fon, Suudi Arabistan'ın yabancı firmalara sunduğu 30 yıllık kurumlar vergisi muafiyeti ve 1 milyar avroluk NATO inovasyon fonu girişimcilik ekosisteminin öneminin ve potansiyelinin altını çizen önemli gelişmeler olarak değerlendirilebilir. Son dönemde sürekli gündemde olan sanayimiz için de kritik öneme sahip yapay zekâ gibi girişimleri 2023 yılında 50 milyar dolar yatırım toplamıştır.
Yatırım ekosistemine bakıldığında geçen yıl İngiltere girişimleri bin 449 anlaşma ile 15,3 milyar dolar yatırım almıştır. Türkiye'deki girişimler ise 2023 yılında 325 anlaşma ile 722 milyon dolar yatırım toplamıştır. Ülkemizin bir üst lige çıkabilmesi için 1 milyar dolar üzeri yatırım toplayacak duruma gelmesi gerekiyor. Geçen yıl ilk kez Ar-Ge indirimleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri kazanç istisnasından faydalananların fon ayırma ve yatırım yapma yükümlülüğü başlatıldı ve yüzde 2 olarak uygulanan bu oran bu yıl yüzde 3'e çıkarıldı. Bu uygulama, kuracağımız GSYF için önemli bir fırsat oluşturuyor" dedi.
Hedeflenen Büyüklük 25m $ ve Üstü
25 m $ büyüklüğünde hedeflenen bu fonda İSO öncü yatırımcı olacak. İSO, fona 2.5 m $ yatıracak. Başta İstanbul Sanayi Odası'nın üyeleri olmak üzere, tüm şirketler, bireyler, kurumlar, KOBİler, özellikle yüzde 3'lük yükümlülüğe sahip şirketler ile kamu fonları, emeklilik fonları ve GSYF'lerden oluşan diğer fonlar, fonun hedef yatırıimcıları.
*
UzakDoğu Startuplarıyla Biraraya Geliyoruz
Malumunuz bir süredir UzakDoğu’ya gidip geliyorum. Şimdi oradaki girişim ekosistemiyle ilişkileri geliştirirken bir yandan da somut projelere yönlendirme aşamasındayım. 9 Kasım Cumartesi girişim ekosisteminde Avrupa’ya Amerika’ya açılmak isteyen girişimlerle ve bazı yatırımcılarla Tayland’ın Chiang Mai şehrinde biraraya geliyoruz. Oralar için Avrupa’ya Amerika’ya açılmanın ilk durağını Türkiye yapabiliriz. TOSB İnovasyon Merkezi’nin koordinasyonunda, orada seçtiğimiz girişimlerle başta TOSB’a üye sanayicilerimiz olmak üzere otomotiv sanayimizle biraraya getireceğiz. Uzakdoğudaki bu girişimlerin çözümlerini sanayi firmalarımıza anlatmalarını sağlayacağız. Böylelikle, çeşitli işbirliklerini görüşmelerini, değerlendirmelerini sağlayacağız; bir yandan da özellikle otomotivde değişim trendine öncülük eden Uzak Doğu ile ilişkilerimizi startuplar özelinde artırmış olacağız. Gelişmelere göre, oradaki startuplardan ülkemize çekmeye, teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yetenekleri ülkemize kazandırmaya çalışacağız. Birkaç ay önce lansmanı yapılan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Türkiye Tech Visa Programı’ndan da faydalandırarak bu kişileri, startupları sektörümüze kazandırmaya çalışacağız.■