2018-02-26 13:08:46

Adana Bölge Toplantısı

Mevlüt İlgin

mevlut.ilgin@tasimadunyasi.com 26 Şubat 2018, 13:08

Geçen yıl Diyarbakır’da bölgesel toplantı gerçekleştirmiştik, bu sefer Mart ayında Adana’da gerçekleştireceğiz. Diyarbakır’daki toplantıda gündemimiz maliyetlerin düşürülmesi amaçlı ücretsiz servisler, şehiriçi yazıhaneler ve göçmenlerin taşınması idi.  Sektör mensuplarımız, ücretsiz servisler ve şehiriçi yazıhanelerle ilgili bir adım attılar. Bu yenilik Diyarbakır ve Batman’da uygulanmaya başlandı. Elazığ ve Mersin’de de uygulanıyor. Adana’da da bu adımlar atılacak. Adana’da da gündemimiz Diyarbakır bölgesindekiyle yine aynı olacak.  

Bakan Soylu’ya ziyaret 
Göçmen sorununa yönelik ise yine Mart ayı içerisinde İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’yu ziyaret edip, taleplerimizi anlatmayı planlıyoruz. Biz bir randevu istedik. Bu ziyarette Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa dernek başkanları ve TOFED heyeti yer alacak. Bölgesel toplantı olarak Adana’yı seçmemizdeki en önemli etkenlerden birisi bu ilin doğu-batı ve ege arasında bir buluşma noktası olması.  

Otobüs kazaları 
1 Mart’ta otobüs kazalarının önüne geçilmesine yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü’nde, yine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun öncülüğünde gerçekleştirilecek toplantıya da katılacağız. Bununla ilgili 6 Şubat’ta gerçekleştirilen TOBB Sektör Meclisi’nde görüş ve önerilerimizi sunmuştuk.  Bu önerileri ve görüşü daha da geliştirerek bu toplantıda da dile getireceğiz. Trafik güvenliğini etkileyen sektörel sorunların başında denetim ve eğitim geliyor.  

Denetim 
Denetim noktasında, en öncelikli olarak çözüm gerektiren konu; yetki belgeleri olmadan veya yetki belgeleri olup da terminal dışından kalkan otobüslerin önüne geçilmesi gerekiyor. Korsan taşımacılara yönelik denetimler arttırılmalı ve ağır cezai yaptırımlar mutlaka hayata geçirilmelidir.  Yapılan denetimlerde bir otobüsün “T” yetki belgeli bir terminalden kalkış yapmadığının tespiti halinde, cezai işlem uygulanarak seferin tamamlanmasına asla müsaade edilmemelidir. Bu kuralı ihlal eden otobüs şoförlerine de ceza puanı uygulanmalıdır.

Çalışma koşulları
Bir diğer sorun da şoförlerin sigortasız olarak çalıştırılması ve yine şoförlerin ağır çalışma koşulları içerisinde dinlenme imkanı bulmadan tekrar sefere çıkmaları… Uzun yolda, araçta iki şoför şartında bir değişikliğe gidilerek, şoför değişimlerinin belli bir noktada yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece direksiyon başına geçen kaptan dinlenme imkanı bularak seferi gerçekleştirmiş olacak. 

Kaptan eğitimi
Yaşanan ekonomik sıkıntılar ile kaptanlık mesleğinin cazibesini yitirmesi ve sektörümüzdeki hizmet sürecinin farklılaşması ile muavin sisteminin kalkmasıyla kaptan yetişmesinde ve sektöre girişlerde büyük sıkıntı yaşanıyor. Kaptan eğitimine yönelik eğitim kurumlarının daha işlevsel hale getirilmesi, yaş sorununun çözülmesi de büyük önem taşıyor. Eğitimlerin sürekli hale getirilmesi de çok önemli. 

Yol denetimi 
Yol denetimi istasyonlarının artırılması gerekiyor. Elektronik Denetleme Sistemlerinin yaygınlaştırılması ise hız denetimlerinin yapılması da büyük önem taşıyor. Yolcuların emniyet kemeri kullanımına yönelik kampanyalar ve kamu spotları hazırlanmalı. Bu konuda da denetimler sıklaştırılmalıdır. 

Host, hostes eğitimleri
İŞKUR’da otobüs personeli olarak hizmet veren host ve hosteslerin meslek tanımı yapılmamıştı. TOFED olarak bir meslek olarak tanımlamasının yapılmasına yönelik girişimlerde bulunduk. Bu tanım yapıldı. Bunun yönetmeliği de çıktı. Akademisyenlerle toplantılar yaparak bunun müfredatını da hazırladık. Önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunup, 1 Ocak 2019’dan itibaren host, hostes ve muavinlerin sertifikalandırılmasını sağlamak istiyoruz. Mevcut çalışanların çok kısa bir eğitimle sertifikalandırılması ve bundan sonra sektörde çalışanların öncelikle bu eğitimi alması gerekecek. Bu sertifikalandırma sürecine banko elamanlarının da katılmasını istiyoruz. TOFED Akademi olarak bu konuda hazırlık yapıyoruz. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.