Geçen hafta Ulaştırma Bakanımız Sayın Ahmet Arslan, Taşıma Yönetmeliği’ne yönelik açıklamalarda bulundu. Taşımacılar olarak artık Yönetmeliği bekliyoruz. Yönetmelikte nelerin değişeceğini, aşağı yukarı biliyoruz. Çünkü Yönetmeliği birlikte yaptık. Neticede Bakanlığın yeni yeni icatlar yaptığını düşünmüyoruz. Bu Yönetmelik sektörle kamunun en çok tartıştığı Yönetmelik oldu. Müsteşarlık ve Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü düzeyinde birçok kez toplantı yapıldı. Sektörün görüşlerine geniş bir şekilde başvuruldu. Aynı yakın ilgiyi Ulaştırma Bakanlığı’nın diğer taşıma modlarını organize eden genel müdürlük birimlerinde de görmek isterdik. Örneğin sivil havacılıkta da görmek isterdik. Ama göremedik.
Sivil Havacılık Yönetmeliği yargıda
Karayolu düzenlemesini çok ciddi şekilde etkileyen Sivil Havacılık Yönetmelik değişikliğini yaptılar. Biz TOFED olarak bunu yargıya götürdük. Biz de Ankara’da “hakimler var” demek istiyoruz. Yarın Demiryolu Genel Müdürlüğü’nün ve diğer birimlerin de sivil havacılık alanında olduğu gibi hatalar yapmaması için Karayolu Yolcu Taşımacıları İstişare Kurulu’nun hayata geçirilmesine yönelik talebimizi Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne ilettik. Bu talebimiz olumlu karşılandı. Cevabının çok yakında geleceğine de inanıyorum.
Otobüs aktarma merkezi
3. Havalimanının açılışının 29 Ekim 2018’de yapılacağı ifade ediliyor. Biz de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmelerde, yeni havalimanında otobüs terminaline yönelik bilgiler aldık. 3. Havalimanına ulaşımı sağlayacak raylı sistemin havalimanına varmadan bir önceki durakta bir yolcu otobüs terminali planlanması yapılmış. Biz bunun bir otogar olarak planlanmamasını ve aktarma merkezi olabileceğini ifade ettik. Havalimanı işletmecisi aynen Sabiha Gökçen’de olduğu gibi kara taşımasını verirse bu çok yanlış bir uygulama daha olacak. Aslında Bursa-Sabiha Gökçen hattının bunun ilk provası olduğunu daha önce de ifade ettik. Ama biz Sivil Havacılık Yönetmeliği düzenlemesinin yargıdan döneceğini düşünüyoruz.
İstanbul Otogarı kalmalı
İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması yönünde düşüncemizi hala dile getiriyoruz. Bu otogar ıslah edilmesi gerekiyorsa, bunun adımları atılsın. Belediye ıslah edecekse etsin, AVTER yapacaksa bunu, yapsın. Ama bu bir çözüme kavuşsun. İşletmeci şu anda AVTER’dir. Şu anda belirsizlik nedeniyle adım atılamıyor. Sayın Galip Öztürk’ün bir ıslah planının çalışmasının başlatılmasına yönelik talimat verdiğini biliyoruz. Otogarın yerinde kalmasına yönelik kampanya çalışmasına firma sahipleri ve acenteler imza atıyor. Belediye Başkanlığı’nda yaşanan değişim sonrası yeni Başkan Mevlüt Uysal ile görüşüp ona göre strateji belirleyeceğiz.
Akaryakıt indirimleri
Sektörün en önemli sorunlardan birisi de PUİS’in başvurusu üzerine EPDK kararıyla sivil toplum örgütlerinin dağıtıcı şirketlerle yaptıkları işbirliği ile taşımacılara sağlanan indirim oranlarının kaldırılması konusudur. PUİS Başkanı Sayın İmran Okumuş, aynı zamanda UYOF Başkanı ve Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkanı. Sivil toplum örgütlerinin birçok dağıtıcı şirketle anlaşması var, kendi üyelerine bir indirim sağlıyorlar. Bu indirimin bir kısmı dağıtım şirketleri bir kısmı bayiler tarafından sağlanıyor. PUİS, bunu genel kurulu için seçim malzemesi yaparak, EPDK’ya başvurarak bayilerden elde edilen indirimlerin kaldırılmasına yönelik bir talepte bulundu.
Sektör meclisinde de görüşeceğiz
17 Ekim’deki TOBB Sektör Meclisi toplantısında bu konuyu da gündeme getireceğiz. TOFED olarak Enerji Bakanlığı’ndan ve EPDK’dan randevu istedik. TABGİS ile görüştük. TABGİS, bu indirimlere karşı olmadıklarını ifade etti. Dağıtıcı şirketlerin bazı kampanyalarının şeffaf bir yapıda olmadığını belirterek, bunun şeffaf olmasını dile getirdiler. PETDER yetkilileri ile de bu konuyu görüştük.
Bu sektör sahipsiz değildir
Sektöre tanınan bu hakların kolay kolay verileceğine kimse inanmasın. Biz bu hakkı mücadele ederek kazanmışız. Bu sektör sahipsiz değildir ve TOFED dimdik ayaktadır. TOFED sektörü sahipsiz bırakmayacaktır. ■