2016-02-15 15:44:52

Bakan Yıldırım’a taleplerimizi ilettik

Mustafa Yıldırım

my@tasimadunyasi.com 15 Şubat 2016, 15:44

Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ile İTO’da buluştuk. “Karayolu Ulaşımında Verimlilik ve 2023 Vizyonu” toplantımızda Bakan Yıldırım’a yolcu taşımacıları olarak sorunlarımızı dile getirdik. Ulaştırma Bakanlığımız geçtiğimiz 3 dönemde çok ciddi çalışmalar yaptı. Bütün bu çalışmaların mimarı Sayın Binali Yıldırım’a şükranlarımızı sunuyoruz.  Verimli ve güzel bir toplantı oldu. Toplantıda dile getirdiğim görüşlerimi özetleyerek sunuyorum.

Karayolunun payı azaldı

Havayolu taşımacılığının payı artarken, karayolunun payı doğal olarak daraldı. Bu daralan pazar sektörümüzde sıkıntılar yarattı. Ulaştırma Ana Planının yeniden yapılandırılması lazım. Plan içinde karayolu yolcu taşımacılığının layık olduğu yere oturtulması lazım. Gerek kent içinde gerek kentler arasında toplu taşıma sistemlerinin altyapıda ve işletmede entegre edilmesi lazım. Burada verimliliği ortaya koymamız lazım. Bizdeki daralan kapasitenin bir şekilde yeniden yapılandırılarak, mevzuatla düzenlenmesi lazım. 

Engelli Yasası ve telif hakları 

Bazı düzenlemelerde, göz ardı edilmemiz sıkıntılar yaratıyor. Bunlardan biri, engelli düzenlemesi, uzun süreli bir sıkıntı yaratmıştı. Ulaştırma Bakanlığımıza teşekkür ediyorum, bize destek oldular. Bu yasa ile ilgili yeni bir Yönetmelik hazırlanması konusunda çalışmalar devam ediyor. 

Telif hakları konusu var, sanatçı dünyası ile taşımacılar karşı karşıya getirilmiş durumda. Talep edilen çok yüksek, fahiş, ücretlerin sırtımızdan kaldırılması lazım. 

Sigorta primleri  

Trafik sigortası primlerindeki fahiş artış mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır. Bugün sigorta yapmayan taşıtların sorumluluğu, ticari taşıtların üzerine yıkılmamalıdır ve sigortada haksız adaletsiz kazanç sağlanması engellenmelidir. Tüm karayolu taşımacılarını düzenleyecek Toplu Ulaşım Yasası ihtiyacı şehirlerarası yolcu taşımacılığı noktasında değerlendirilerek, çıkarılmalıdır. 

Sorunlar, sorunlar, sorunlar…

Kombine taşımacılıkla ilgili mevzuat yetersizliği, 5378 sayılı engelliler hakkındaki kanun uygulaması ile ilgili sorunlar ve yönetmeliğin yapılandırılması, karayolu trafik güvenliği sorunları, ticari araç sürücü eğitimleri, sürücü sağlığı, psikoteknik testler, kamyon kasa tadilatlarının sebep olduğu ölümlü kazalar, sürücü eğitim kurslarının yetersizliği, Avrupa’da hızla yaygınlaşan sürücü eğitim pistleri, yol kusurlarında kara noktaların giderilmesi, denetim yetersizlikleri, akıllı sistemlerin daha etkin kullanımı, ikinci el otobüslerin ihracatının mutlaka teşvik kapsamına alınması ve desteklenmesi, korsan taşımacılık ve sanal ortamda paylaşma modelinin yolcu taşımacılık platformlarının kanunsuz ve kayıt dışı yolcu taşıma faaliyetleri ‘blabla car’ ve ‘Uber’ gibi Avrupa’nın başına bela olan sistemlerin önlenmesini istiyoruz.

Mevzuat çelişkileri 

4925 sayılı Taşıma Kanunu ve 5216 ve 6360 sayılı Büyükşehir Yasaları, Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve UKOME uygulamalarındaki farklılıklarının giderilmesi lazım. Otobüs şoförlerinin çalışma usul ve esaslarına yönelik mevzuat sorunlarımız var. 

Otogarlar 

Özellikle otogarlar ve yolcu terminallerinin bazı yerel yönetimlerce yanlış konumlandırılması, sektör ihtiyaçlarını dikkate almadan, ölçüsüz projelendirilmesi ve yüksek işletme giderlerinin yarattığı sorunlar var. Ulusal ulaşım sisteminin tamamlayıcı unsuru olan otogarlar, diğer ulaşım sistemleri ve kentiçi toplu ulaşım sistemleri ile entegre edilecek şekilde Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler Birliği, ilgili yerel yönetim ve mesleki sivil toplum örgütlerimizin katılımı ile yapılmalıdır. 

Uluslararası yolcu taşımacılığı

Uluslararası yolcu taşımacılığında kaçakçılığı engellemek için ulaşımın önüne konan engellerin düzenli ve kurallı taşımacılık yapan, taşımacılara yarattığı sorunların giderilmesi gerekiyor. Kapılardaki fiziki yetersizliklerin ve bürokratik engellerin yarattığı uzun kuyruklar ve zaman kayıplarına sebep olmakta, seferleri yapılamamaktadır. 

Kapılarda bazı kontrollerin sınır öncesi yapılarak geçişlerin hızlandırılması gerekmektedir. Tarifeli seferlere geçiş üstünlüğü sağlanmalı. B1 ve B2 yetki belgelerindeki kiralık taşıt oranlarının gözden geçirilmesi lazım. 

Turizm taşımacılığı

Turizm taşımacılığımızın sorunları, otomobille yapılan yolcu taşımaları ile lüks araç (limuzin) servis hizmetlerinin mevzuat kapsamına alınması lazım. D2 türü yetki belgelilerin araç sayısı 40 bin araca ulaştı… Bunun mutlaka göz önüne alınıp düzenlenmesi lazım. 

Bütün bu sorunların çözümü noktasında turizm ve karayolu taşımacılığı koordinasyon kurulunun kurulmasını talep ettik. Sayın Bakan’da olumlu düşüncelerini ifade ettiler. Sayın Bakanımıza bizi dinlediği için teşekkür ediyor, daha sık bir araya gelmek istediğimizi de belirtmek istiyorum.

Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.