Geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi destek birimlerinden ve otogardan sorumlu İBB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Murat Yazıcı ve Ulaşım Daire Başkanlığı’nı ziyaret ettik, taleplerimizi ilettik.
Üç talebimiz var
Belediyeden taleplerimiz 3 ana başlık altında toplandı. Bunlardan birincisi şehirlerarası otobüslerde fiilen uygulanan durum, yani yüzde 50 kapasite. Koronavirüs süreci çok ciddi seviyelerde ve şu an yüzde 50 kapasitenin de ancak yüzde 50’si gerçekleşiyor. İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait kiraları almadı. Bu çok iyi bir adım ama geçici bir pansuman oldu. Tebrik ve takdir ediyoruz, ancak yeterli değil. Bu pandemi süreci, hükümetin de açıklamalarına göre, kış boyunca devam edecek. Biz de 2021 Haziran ayına kadar kiraların en az yüzde 50 seviyesine çekilmesini talep ediyoruz.
Radikal çözüm hiç almamak, ama belediyenin içinde bulunduğu gelir-gider durumuna bakıldığında kiraların yüzde 50 seviyesine çekilmesi doğru olacak. Şu anda sektörümüzde iş seviyesi çok düşmüş durumda. Yüzde 50 kapasite şartı ile çalışıp, yüzde 100 kira ödemek hangi insan haklarına uyar! Ki şu anda yüzde 50 kapasitenin de yüzde 50’sini dolduramıyoruz bile.
Komisyon kurulsun
İkinci talebimiz de İstanbul Otogarı’nda hizmet veren yazıhanecilerin de temsil edileceği, teknik düzeyde somut çalışmalar yürütebilecek bir komisyonun kurulması. Biz bu komisyonun hem İstanbul Otogarı’ndaki işleyiş hem de yeni otogarlar ve cep terminaller noktasında ortak akıl üretilmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Anadolu Otogarı
Belediyeden üçüncü talebimiz Anadolu Otogarı’nın çözüme kavuşturulması. Bu durum kangrene dönüştü. İstanbul Otogarı 1994 yılında taşındığında Anadolu Otogarı’na yönelik projeler yürütüldü, hatta maketleri bile yapıldı, ama hayata geçmedi. Anadolu yakasında otobüsçülük darmadağınık vaziyette, herkes dilediği yerde yazıhane açmış, ilk kalkış ve son varış noktası olarak kullanıyor, tam bir keşmekeş içerisinde… Bunun belediye ile ortak akılla, çözülmesini talep ediyoruz.
Bakanlıktan taleplerimiz
Belediyenin yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan da taleplerimiz bulunuyor. Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Murat Baştor’a taleplerimizi ilettik. Bunlardan birincisi Yönetmelik deline deline artık çarşaf haline geldi. Yönetmeliğin elle tutulur bir yanı kalmadı. Yönetmelik ile ilgili biran önce oturup bir Yönetmelik hazırlığı için Çalıştay yapalım ve daha düzgün bir Yönetmelik oluşturalım.
Bakanlık’tan da taleplerimiz var. Öncelikle yolcunun çok azaldığı bu süreçte maliyetin çok altında bilet fiyatları ile taşımacılık yapılıyor. Haksız ve yıkıcı rekabetin önlenmesi için Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkisinde olan taban ve tavan fiyat yayınlanmasını istiyoruz. Biletlerde tavan fiyat daha önce de yayınlandı, ancak tavan fiyat zaten uygulanmıyor. Bu çok büyük bir fayda sağlamadı. Fiyatta rekabet dip seviyede olduğu için taban fiyat tarifesi yayınlanması gerekiyor. Bu, meslek örgütlerinde, sektörün buluşma noktasının olduğu her noktada tartışıldı ve oybirliği ile çok acil taban fiyat tarifesi yayınlanması gerekliliği kabul edildi. Acil olarak yıkıcı rekabetin önüne geçilmesi gerekiyor.
Otogar çıkışları yüzde 50 indirilmeli
Pandemi sürecinde bazı illerde otogar çıkış ücretleri yüzde 50 indirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yüzde 50 şartı hâlâ devam ettiği için otogarlarda da tavan fiyat belirleyecek bir tarife yayınlamasını ve bu tarifenin de “en fazla yüzde 50 oranında uygulanır” kararını almasını talep ediyoruz.
KDV’deki yüzde 8 devam etmeli
Hükümetten talebimiz ise KDV üzerine… Havayolu taşımacılığında, biletteki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düştü. Sektörümüzde ise yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü, yani biz yine üvey evlat olduk. Ancak bu da sektörümüz için önemlidir, sektörümüz kendisine yapılan iyilikleri unutmaz. Bize bilette yüzde 8 KDV oranının yılbaşına kadar uygulanacağı belirtilmişti; biz bunun pandemi süreci bitene veya 2021 Haziran ayına kadar uzatılmasını talep ediyoruz. Bir başka talebimiz ise akaryakıt noktasında 50 kuruşluk bir destek verilmesidir. ■