Mersin Büyükşehir Belediyesi, 1 Mart’ta otogara yönelik bir ihale düzenledi. Biz, TOFED olarak, 27 Şubat’ta Mersin’de otobüsçülerle bir araya geldik. Daha sonra da Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz’ı ziyaret ettik. Ama öncesinde Mersin Otogarı sürecinde başa dönüp neden bu noktalara gelindiğini aktarmam gerekiyor.
Belediye Başkanı Sayın Macit Özcan zamanında, bu otogarın yer tespiti yapıldığında, federasyon olarak o zaman da görüşmeye gitmiştik. Otogar, sektöre birkaç gömlek büyük geldiğini, ihtiyacın ötesinde ve doğru yerde yapılmadığını ifade ettik. Bunun da kira maliyetleri olarak sektöre yansıyacağını söyledik. Bu uyarılarımız dinlenmedi. Belediye kendi bildiğini yaptı. Daha sonra yerel seçimler neticesinde Sayın Burhanettin Kocamaz Başkan oldu. Bu dönemde otogar inşaatı bitirildi ve ihaleye çıkıldı. Otogarın işletilmesi ile yazıhanelerin işletilmesi ayrı ayrı ele alındı. Eski otogardaki yazıhaneciler yıllık 5-6 bin TL öderken, yeni otogarda bu rakam 60-90 bin liraya ihaleye çıkarıldı. O zaman da bu ücretlerin ödenmesinin mümkün olmadığını ifade ettik.
İhale üstüne ihale…
Mersin‘deki yazıhaneciler yargı yolu ile ihale sürecini durdurdu. Her durdurmadan sonra Belediye Başkanı sinirlendi ve kiraları artırarak ihaleye çıkarttı. Bunlar da tutmayınca yazıhaneler bir bütün halinde tek bir kişiye verdi. Otogar, Şimşek Group’a verilirken, bazı hususlar unutulmuş. Otogar çıkış ücretleri belediyeye kalacak şekilde verilmiş. İhaleyi alan Şimşek Group, yazıhane sahiplerini, ara işletmecileri tümden ortadan kaldıracak, bütün yolcu komisyonlarını kendisi alacak, bütün yazıhaneciler sanki ona bilet kesecek şekilde akla hayale gelmeyecek uygulamalarla geldi. Tekrar Büyükşehir’i ziyaret ettik. Bu durumun olamayacağını söyledik. Yargıda işletme iptal edildi. Ulaştırma Bakanlığı, girişimlerimiz nezdinde T belgesi iptal edildi ve tekrar başa dönüldü.
Birlikten kuvvet doğdu
Belediye bu kez bizi ve esnafı dikkate alarak yazıhaneleri daha makul seviyelere çekip 40-50 bin TL ile ihaleye çıkardı. Biz belediyeye geçmişin hatalarının telafi edilmesine yönelik bir teşekkür ziyareti yaptık. Yazıhane adedi 40, talep edilen 32. Arz talep dengesinde firmaları birbirini çiğneyecek şekilde rakam yükseltecek bir talep yoktu. Belediyeyi ziyaretimizde bu konu da gündeme geldi.
Esnaf, otogarı bu süreçte boykot etmişti. Fahiş fiyatlar nedeniyle otogara girmedi ve dışarıda yolcu indirmek bindirmek zorunda kaldı. Tarsus, Erdemli veya Silifke’yi kullandılar. Buna sinirlenen belediye zabıtaları çöp döküyormuşlar gibi yasada olmayan ve tebligatı yapılmayan 40-100 bin TL arasında yüksek cezalar kesmiş. Esnafla yaptığımız toplantıda bu cezaların kendilerine tebliğ edilmediğini, ne cezası olduğunu bilmediklerini ancak ihaleye girebilmek için borç yoktur yazısının belediyeden alınması gerektiğini ifade ettiler.
Avukat devreye girdi
Bu cezaların iptaline yönelik, tecrübeli bir hukukçu arkadaşımızı götürdük, o itiraz yolunu gösterdi. Belediye Başkanı Sayın Kocamaz’a bunlar indirme bindirme cezası ise ancak Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nün kesebileceğini anlattık. Hala da kesilen cezaların ne olduğu bilinmiyor. Tebligat yapılmamış. Bunun yargıya götürüleceğini ifade ettik. Esnafa dilekçe örnekleri verildi. Bir iki yazıhane hariç, belediye ve esnafın isteği doğrultusunda ihale gerçekleşti. Herkes yazıhanesine kavuştu. 3 yıllık gelişme, birisi yazarsa inanın üniversitede ders olacak kadar önemli.
Otobüsçünün söz hakkı olmalı
TOFED; belediyelerin terminal yapımı ve işletmesinde tek yetkili kurum olmamaları gerektiğini savunuyor. Bu tezimizin doğruluğu Mersin ile ortaya çıktı. Belediyeler Birliği toplantısında merkezi otorite, yerel idare ve mesleki örgütlerin işbirliği ile terminal çalışmaları yapılması kararı alındı. Önümüzdeki aylarda terminaller çalıştayında bunu enine boyuna tartışmamız gerekiyor. Mersin Otogarı derslerle doludur ve olumlu dersler çıkarmamız gerekiyor. ■