Sektörümüzde, ihtiyaçlara 'araç takip'ten sonra, 'kaza ve çarpışma önleme' sistemlerinin de dahil olmaya başladığını, geçtiğimiz yazıda bahsetmiştik. Kaza ve çarpışma önleme sistemleri gibi, sürücünün hata yapmasını minimize etmeye yönelik geliştirilen sistemlere özetle, İleri Sürücü Destek Sistemleri deniyor. Bu konuları bir araya geldiğimiz Ausis'in Kurucu CEO'su Mustafa Teker ile epey detaylı görüştük. Mustafa Bey, araç takip sistemleri dahil, bu konuların ülkemizde gündeme geldiği ilk yıllardan beri sektörün içinde aktif biri. Nereye gidiyor bu otonom sürüş konusu diye sorduğumda, çok güzel özetlemişti. Bugün, ‘Yakın Gelecek ve Gelecek’ diye 3 fazda değerlendirirsek; 1’inci faz, İleri Sürücü Destek Sistemleri'nin yaygınlaşması. Neler var bu kapsamda diye yakından baktığımızda, kaza ve çarpma olasılığında sistemlerin uyarı vermesi, hatta otonom frenleme yapması, uyarlamalı hız kontrolü yapması yer alıyor. Yakın Gelecek'te ise, Yarı-Otonom Sürüşler var. Yani arabada sürücü aktif, bazı durumlar ve koşullarda sürücü kontrollü bir şekilde arabadan elini ayağını çekiyor, otonoma bırakıyor. Biliyorsunuz Avrupa'da bazı otobanlarda bu yarı-otonom araçların kullanımına izin çıktı. Bu sene şehirlerarasında, 2018'de de şehiriçi yollarda regülasyonlarla yarı-otonom araçların kullanımına izin verilmesi bekleniyor. Gelecek fazında ise, artık tam otonom araçların hayata geçtiğini göreceğiz. Yani A noktasından B noktasına, biz ister direksiyon önünde, ister yan koltukta gazetemizi okurken ya da hiç bırakmadığımız o telefonumuzla rahat rahat maillerimizi okuyup yanıtlarken, aracımız bizi B noktasına götürecek.
İleri Sürücü Destek Sistemleri
İleri Sürücü Destek Sistemleri neden bu kadar önemli diye sorguladığımızda, yine Mustafa Bey'in aktardığı veriler ile cevaplamaya devam edelim. Tüm kazaların yaklaşık yüzde 80'inin sebebi olaydan 3 saniye öncesindeki sürücü dikkatsizliğinden kaynaklandığı belirtiliyor. Olaydan 0,5 saniye öncesi bir uyarı, kazaların yüzde 60'ını; 1,5 saniye öncesi bir uyarı ise kazaların yüzde 90'ını önleyebilmekte. Peki; ne tür destek sistemlerini halihazırda araçlarımıza uygulamaya geçirebilirize baktığımızda; önümüze öncelikle iki seçenek çıkıyor: biri, kameralarla desteklenen sistem. Diğeri, radyo dalgalarını kullanan radarla desteklenen sistem.
İleri Sürücü Destek Sistemlerinin sağladığı faydaları ise şu başlıklarla özetleyebiliriz: Önden Çarpma Uyarısı, Şeritten Çıkma Uyarısı, Yaya Çarpma Uyarısı, Seyir Takip ve Uyarıları, Akıllı Uzun Hüzme Far Kontrolü, Trafik İşaret Algılama ve Hız Limit Uyarısı.
Otonom sürüşe gidişatın 'bugün'kü fazında, sektörümüze çağrım, İleri Sürücü Destek Sistemlerini sağlayan teknoloji firmalarını davet etmeleri, çözümlerini dinlemeleri, hemen hayata geçirmeyecekse de teknolojik gelişmelerden haberdar olma ve bu konulardaki bilgi seviyelerini artırma, yakın geleceğe hazırlıklı olmalarını öneriyorum.
Artan Mühendis Açığı
'Gelişmiş ülkelerde mühendis açığı günden güne artıyor' tespiti, geçen hafta İTÜ Çekirdek'te konuğumuz olan AVL Türkiye Genel Müdürü Umut Genç'e ait. Umut Bey, büyük mühendislik firması AVL'nin Türkiye bacağını kuran, son 6 senede şirketin cirosunu 12 kat, çalışan sayısını 7 kat arttırmayı başaran, temelini sağlam mühendislik bilgi ve uygulamasına dayandıran başarılı bir kurumsal girişimci-yönetici. Bahsettiği açığın iki ana nedeni olduğunu aktardı... Biri, mühendislik tabanlı projelerin, teknoloji gelişimine paralel olarak günden güne çok arttığı; buna karşın her ne kadar mühendislik mezununun artmasına rağmen, ihtiyacın artışını karşılayabilecek kadar mühendis kökenli mezunların mühendisliğe aynı oranda devam etmemesi. Bu tespitin ülkemiz adına da bir fırsat yarattığını, bu fırsatı da AVL Türkiye olarak hizmet ihracatı yaparak karşıladıklarını paylaştı. Hem kaliteli mühendislerimizle hem de maliyet avantajı sağlayarak karşılayabiliyoruz. 'Peki, başarıya giden yolu özetleyecek olursak' sorusuna Umut Bey, İTÜ Çekirdek bünyesindeki otomotiv girişimcilerimizle paylaştığı deneyimlerinde güzel özetledi: “Güven - Çok Çalışmak - İyi Ekip - Network.” ■