Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nın Ulaştırma Bakanlığı tarafından görüşe açılmasının ardından sektör mensupları ile bir araya gelmeye ve taslak maddelerini değerlendirmeye devam ediyoruz. 29 Mart Çarşamba günü TOFED Genel Merkezi’nde taslağa yönelik görüş ve önerileri bir bütün halinde değerlendirme fırsatı elde ettik.
Değişiklikteki amacımız
Öncelikle, Yönetmelikte, sektörün çalışma verimliliğini artıracak düzenlemelerin getirilmesi şeklinde bir değişiklik amaçlıyorduk. Atıl kapasite ile verimsiz çalışarak ekonomik kaynakların israfına yol açan sektörümüzün kurumsal bir yapıdan uzaklaşmasının ve mali olarak zayıflamasının engellenmesi için sektöre giriş koşullarının ağırlaştırılarak, mevcut yapının güçlendirilmesini talep ediyoruz. Mevcut yönetmelik ve tartışmaya açılan taslak firmaların serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde sektörümüzün verimliliğini artırmasını sağlamaya yönelik değil.
Sektörün talepleri
Sektör mensupları ile yaptığımız görüşmeler sonucunda oluşan ortak görüş çerçevesinde 14, 24, 25, 27, 40, 44, 55, 56, 57, 58, 73’üncü maddeler üzerinde değerlendirmelerde bulunduk.
D yetki belgesi
Bunların başında 14’üncü madde içerisinde yer alan D belgesinin birleştirilmesi düzenlemesinin doğru olduğu sektör mensuplarınca kabul ediliyor. Yalnız burada 150 özmal koltuk kapasitesi ve 100 bin TL sermaye şartı yerine D yetki belgesi alacaklara en az toplam 225 koltuk kapasitesi ve 20 bin TL sermaye şartı getirilmesinin daha doğru olacağı ifade ediliyor.
25 koltuklu araçlar
24’üncü maddede D belgesine 20 koltuklu araçların kayıt imkanı getirilmesi, firma kuruluşlarında hem özmal koltuk kapasitesine kolay bir şekilde ulaşılmasını sağlayacak hem de şehirlerarası tarifeli taşımacılıkla standartları aşağıya çekecektir. Bu nedenle; “tarifeli taşımacılık faaliyetinde kullanılmak üzere kaydedilecek taşıtların şoförü dahil en az 25 koltuk kapasitesine sahip otobüs olması şarttır” şeklinde düzenlenmesi büyük önem arz ediyor.
Yeni özmal kiralık düzenlemesinde D1 belgesinde mevcut durum 1/2 iken birleştirilen D belgesinde taslakta bu kural 1/3’e getiriliyor. Ama sektörün ortak talebi bunun 1/4 olması şeklinde.
B yetki belgesinde ise “özmal taşıt sayısının 2 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir” şeklinde düzenlenmesi talep edildi.
Yine sektör mensupları ile yaptığımız görüşmelerde 40’ıncı maddede firmalara yönelik uygulanacak yaptırımlarda, 20 uyarının çok ağır olacağı bunun 3 uyarı şeklinde değiştirilmesi talep edildi.
Yolcu bagajlarının otobüslere alınmadan önce elektronik cihazlarla aranması şeklindeki düzenlemenin terminal işletmecileri tarafından hayata geçirilmesi ise çok mümkün bir uygulama olamaz.
B yetki belgesine kayıtlı tarifesiz taşıtların yurtiçine girdiği tarihten itibaren 5 gün geçmedikçe veya Bakanlıktan özel izin düzenlenmediği sürece aynı taşıtın yeniden yurtdışına çıkışlarına izin verilemez” deniliyor. Bu kuralla ticari faaliyetlere hukuka aykırı bir sınırlama getirilmesi talep ediliyor, vurgusu yapılarak, 5 günlük çıkış yasağı düzenlemesinin çıkarılması istendi.
Taşıt kartı için 500 TL istenmesinin fahiş olduğu belirtilerek, bunun tekrar 100 TL olması talep edildi.
Terminal dışından kalkan araçların 6 ay süre ile herhangi bir yetki belgesini kaydedilmemesi ve aracın bağlı bulunduğu firmaya ceza puanı verilmesinin mevzuata eklenmesi istendi.
Sektörle birlikte ortak görüşümüzü Bakanlığa sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sektörün verimliliğine uygun düzenlemelerinin hayata geçirilmesi içinde çabalarımızı sürdüreceğiz. ■