Geçtiğimiz hafta, TOFED heyeti olarak Ankara’da bir dizi temasta bulunduk. Genel Başkanımız Birol Özcan, UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan, Ankara Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği Başkanı Mustafa Özbakır ve benim de yer aldığım bir heyetle ilk önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’yi ziyaret ettik.
İstanbul Otogarı yerinde kalsın
Sayın Bakan’a ilk önce İstanbul Otogarı’nın yerinde kalmasını yönelik içinde gerekçelerimizin yer aldığı dosyamızı sunduk. İstanbul Otogarı’nın merkezî konumda olması, Marmaray ve Avrasya’ya entegre olması, 2018 yılında faaliyete geçecek Sirkeci Garına da entegrasyonunun sağlayacağı avantajları dile getirerek, otogarın ıslah edilerek yerinde kalmasına yönelik görüşlerimizi sıraladık.
Ortak bir komisyon kurulsun
İstanbul Otogarı’nın yerinde kalmasının yanı sıra yapılması planlanan cep terminalleri, ara duraklar, birleştirilmiş yolcu toplama merkezlerine yönelik bir komisyon kurularak kararlar alınması ve tüm tarafların mutabakat içinde olmasının önemini aktardık. Bunun hem otobüs işletmecilerine hem halka hem de belediyeye faydalar sağlayacağını dile getirdik. Bunun için de şehirlerin planlanmasında insiyatif alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülük yaparak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmesi ve bir mutabakata varılması noktasında desteklerini Sayın Bakan’dan rica ettik.
Terminaller Çalıştayı
Sayın Özhaseki’ye, 1-3 Haziran 2016 tarihinde Türkiye Belediyeler Birliği’nin öncülüğünde Antalya’da gerçekleştirilen Otoparklar ve Terminaller Çalıştayı’nın sonuçlarını aktardık. Türkiye genelinde otogarların yer tespitlerinin, konumlarının belirlenmesi, yönetim esasları ve nasıl yönetileceğine yönelik kuralların çizileceği, gerekirse belediye ve özel sektörün ortaklığı ile işletme esaslarının belirleneceği, il nüfuslarına göre örnek projelerin oluşturulması ile ilgili görüşlerin alınacağı bir Terminaller Çalıştayı düzenlenmesi talebimizi dile getirdik. TOBB Sektör Meclisi ve İTO Meslek Komitesi’nin bu konuda kararları var. Yıllardır dile getirdiğimiz ve artık TOFED’in resmi görüşü haline gelen Belediyelerin otogarların yer seçimi ve inşasında tek başına karar verici olmamasını tekrar dile getirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şehirlerin planlanmasınd a aldığı inisiyatifi otogarlar konusunda da kullanmasını istedik.
Talebimizi olumlu buldu
Kendisi talebimizi gayet makul karşıladı. Ulaştırma Bakanı ve İçişleri Bakanı ile görüşeceğini söyledi. Çalıştayın sadece konuşmalardan ibaret olmamasını ve bağlayıcı kararların alındığı bir toplantı olmasının önemine dikkat çekti. Bizim de istediğimizin bu olduğunu memnuniyetle ifade ettik.
İlk adımı attık
Bakan Özhaseki’den sonra Müsteşar Yardımcısı Hayrettin Güngör’ü ziyaret ettik. Sayın Güngör, aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri sıfatını da taşıyor. Sayın Bakan’a dile getirdiğimiz görüşleri kendisine de ilettik. Sayın Müsteşar ile Terminaller Çalıştay’ının düzenlenmesine yönelik ortak çalışmalar yürütme kararı aldık.
Sayın Bakan Özhaseki ve Sayın Güngör’e sektörümüze verecekleri destekler için şimdiden teşekkür ediyorum.
Yer seçimi
Yıllardır otogarlarla ilgili yapılmasını gerekenleri dile getirdim. Dile getirdiğim görüşlerle uyumlu çok çarpıcı örnekler var. Sektörel gazetelerde, zaman zaman otogarlarda yaşanan sorunlar gündeme getiriliyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği otogar bunlardan sadece biri. Bu sorunların ağırlığı yapıldığı anda görülmeyebiliyor. Bir otogar yapılıyor ve daha sonrasında sorunlar büyüyerek devam ediyor. Mersin’de ihtiyacın çok ötesinde bir otogar inşa edildi. Daha sonra ihaleler ve işletme sürecinde yaşanan sorunlarla 2,5 yıl geçti. Sektör mensupları otogara girmemeye direndiler. Belediye işletmeyi üstlendi, ancak hala sorunlar aşılmış değil. İşte sadece Mersin Otogarı bile Terminaller Çalıştayı’nın yapılmasının ve buradan ortak bağlayıcı bir kararın çıkmasının önemini ortaya koyuyor. Şimdi hep birlikte sektörümüze sorun oluşturmayacak, kazanç sağlayacak otogarları hayata geçirmek için bu adımları atma zamanı.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■