Uygarlık tarihi boyunca dünyanın bazı bölgeleri, insanlar için çok fazla önem arzetmiştir. Bin yıldır üzerinde yaşadığımız topraklar bu bölgelerin başında gelir. Anadolu’da kurulan sayısız uygarlıklar bunun en somut göstergesidir. Sahip olunan toprak üstü ve toprak altı zenginlikler, coğrafi konum ve bitki örtüsü her zaman tercih nedeni olmuş, insanların içinde bulunan vahşi duyguları azdırarak sahip olma dürtüsü ile bu topraklar için tarihsel süreçte değişik mücadeleler verilmiştir.
İnsanlık tarihi boyunca hep var olan mücadelede, günümüzde teknoloji ve iletişimin artmasıyla insanın hamurunda hep var olan vahşet duygusu teknolojik gelişmelere paralel olarak giderek daha büyük ve çok daha zararlı hale gelmiştir.
Son yüzyılda, bölgemizdeki siyasi mücadele legal olmaktan gittikçe uzaklaşmış tezgâh ve tertipler haline dönüşmüştür. Bugün ülkemiz ve bölgemiz üzerindeki tertipler artarak devam etmektedir.Geçen Çarşamba akşamı Ankara’da yaşanan aşağılık saldırı da bu bağlamda değerlendirilmelidir. Ne yazık ki bu tür iğrençliklerin ülkemiz, insanlarımız üzerindeki psikolojik, ekonomi üzerindeki olumsuz tesirleri ne yazık ki hemen semeresini göstermeye başlar.
Turizm, ülkemiz için başlıbaşına gelir kaynağı olan bir sektördür. Bahse konu bu alanda faaliyet gösteren binlerce şirket ve bu şirketlerde çalışan bir o kadar kişi, milli gelire katkıda bulunmaktadır. Turizmin, yükselen bir değer olması nedeniyle bu alana yapılan milyarlarca liralık yatırımlar sonucu, eğlence, yiyecek içecek ve taşımacılık gibi dallar hızlıca gelişmiştir.
Geçtiğimiz Kasım ayında, sınırlarımıza yapılan tecavüz sonucu düşürülen uçak, Rusya ve Türkiye arasında had safhada gerginlik oluşmasına neden olmuştur. Bu sebeple turizmde hacim olarak ikinci sırayı alan Rus turist sayısının büyük oranda azalma beklenirken, Güneydoğu’da yaşanan çatışmalar, Sultanahmet Meydanında ve şimdi de Ankara’da yaşanan bombalama eylemleri ile yaratılan “Türkiye güvensiz bir ülkedir” algısı, Avrupa’dan gelecek turist sayısının azalması için zemin teşkil etmektedir.
Bazı yayın organlarında, sayısı bine yakın olarak verilen konaklama tesislerinin satışa çıktığı; bazı tesislerin de bu yıl açılmayacağı haberleri yer almaya başladı. Bu demektir ki turizmin her alanında hizmet veren binlerce işveren ve çalışan için zor günler kapıdadır.
Taşımacılık sektörünün iki ana arterinden biri turizm taşımacılığıdır. Toplam hacim içerisinde yüzde 40’lık bir oran ile taşımacılar turizme hizmet vermektedir. Havaalanı transferlerinden tutun da, turlar, rent a car firmalarına kadar pek çok işletme söz konusu gelişmelerden olumsuz olarak etkilenecektir.
Çocuk, kadın pek çok masum insan, her anlamda terör ve savaş nedeniyle fiziki ve psikolojik olarak etkilenirken, şimdi de ekonomik olarak etkilenecek. Neredeyse ülkenin üçte birinde normal yaşam ve ticareti durduran, insanları işsiz bırakan, ailelerin dağılmasına, çocukların eğitimden geri ve hatta yetim kalmasına neden olan bu iğrenç durum insanlar için zulümdür.
Lanet olsun terör yoluyla zulüm yapana, yaptırana, destekleyene.
Zulmün cezası ahirete kalmaz. Bu dünyada mutlaka hesabı verilir. ■