Sektörümüzün yüzü gülüyor. 9 günlük bayram tatili ve okulların kapanmasıyla tüm taşıma modlarındaki yolcu taşımacılığında beklenen hareketlilik yaşandı. Bayramdaki yoğun hareketlilik sürecinde şehirlerarası otobüslerde herhangi bir ölümlü kaza yaşanmaması da sevindirici bir gelişme olarak kaydedilmeli. Bayram hareketliliğine yönelik Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Cahit Turhan’ın taşınan yolcu sayılarına yönelik açıklamaları oldu. Sayın Bakan’ın da detaylı açıklamasından gördüğümüz gibi Bakanlığın hayata geçirdiği U-ETDS sistemi ile birlikte sektörümüzdeki verileri artık çok daha detaylı şekilde görebileceğiyoruz.
U-ETDS ertelenmesin
Umudumuz; 30 Haziran’a kadar ertelenen yaptırımların bir kez daha ertelenmemesi ve sektörel verileri çok daha hızlı ve detaylı şekilde görmek istiyoruz. Burada, bu verilerle, Bakanlığın hep dile getirdiği gibi sektöre bir düzen gelmesi ve haksız ve yıkıcı rekabetin son bulması büyük önem taşıyor. Ama burada öncelikli olarak sektörün U-ETDS sistemine uyum sağlaması gerekiyor. Bu uyumun sağlanması, yaptırımların uygulanmaya başlanması ile mümkün olacak.
Şimdi Sayın Bakan Turhan’ın bayram tatilindeki şehirlerarası otobüslerdeki hareketliliğe bakalım.
109 bin 475 sefer
Bakan Turhan, bayram tatili boyunca şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının toplam 109 bin 475 sefer yaparak toplam 3 milyon 234 bin 457 yolcu taşıdığını vurguladı ve şunları söyledi: "Günlük ortalama sefer sayısı, bayram öncesi sefer sayılarına göre yaklaşık yüzde 40 artışla 8 bin 421'e ulaştı. Taşınan yolcu sayısında ve doluluk oranlarında da sefer başına yaklaşık yüzde 40'lık artış gerçekleşti. Bakanlığımızca yayımlanan genelgeyle otobüs taşımacılığında B2 ve D2 belgelerine kayıtlı otobüsleri kullanma izni verilmesi sonucu 109 bin 475 otobüs seferiyle taşınan yolcu sayısı 3,2 milyonu geçti.”
Turhan, İstanbul'dan 523 bin 516, Ankara'dan 308 bin 330 yolcunun başka yere seyahat etmek için otobüse bindiğini, İstanbul'a 455 bin 256, Ankara'ya 310 bin 513 yolcunun geldiğini söyledi.
Taşınan yolcuların il nüfusuna göre oranlaması yapıldığında; Bartın'ın yüzde 16'sının, Karabük'ün yüzde 13'ünün, Yalova'nın yüzde 12'sinin otobüsle şehirden ayrıldığı bilgisini veren Turhan, "İki il arasında en fazla taşınan yolcu sayılarına bakıldığında İstanbul'dan Tekirdağ'a 59 bin 78, İstanbul'dan Bursa'ya 44 bin 8, İstanbul'dan Ankara'ya 32 bin 288 yolcu taşındı" dedi.
Sektörün 2019 verileri
Sayın Bakan Cahit Turhan’ın 9 günlük veriye yönelik açıklamaları bu şekilde. Yeni uygulamalarla, sektörümüzün 2019 fotoğrafını 2020’inin Ocak ayında görüp ona göre kendine bir yön çizmesi, plan yapması mümkün olacak. Biz önümüzdeki sürecin sektörümüz için güzel gelişmeler getireceğine inanıyoruz. ■