8 Ocak 2018’de yayımlanan Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) 31 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girecekti. Ama daha sonra Ulaştırma Bakanlığı, bu sistemin uygulamasını 1 Kasım 2018 tarihine çekti. Bu öne çekmeden dolayı, bu sistemin tanıtımı için sivil toplum örgütleri olarak bölge toplantıları düzenleyip Bakanlığın da katkısını sağlayacaktık. Ama Bakanlık anlayış gösterdi ve direkt kendileri düzenlemeye karar verdiler.
Toplantının ikincisi Bursa’da
Toplantının ilki Ankara’da, ikincisi de 7 Temmuz Cumartesi günü Bursa’da yapıldı. Diğerleri Gaziantep, Erzurum ve Antalya’da yapılacak. İlk ikisinde olduğu gibi bu toplantıların tamamına TOFED olarak katılacağız. U-ETDS sisteminin dayandığı iki temel nokta var. Bunlar sektörümüz için çok önemli. Birincisi ulusal güvenlik. Seyahat eden yolcuların, araç personelinin seyahat öncesinde ve seyahat esnasında emniyet ve istihbarat güçlerine aynı anda bildirilmesi zorunluluğu var. Türkiye coğrafi konumu ve son yıllarda Ortadoğu’da yaşananlar nedeniyle terör ile çok içli dışlı bir duruma geldi. Bu nedenle ulusal güvenlikle ilgili alınacak bütün tedbirlere biz de destek vereceğiz. Biz 4-5 milyona yakın mülteci barından bir ülkeyiz. Bu sistemin bir diğer tarafı da korsan taşımacılığın önlenmesi. Bunu zaten yıllardır talep ediyorduk. Bu sistemin eksik gördüğümüz yönlerini toplantılarda dile getirdik. Ankara ve Bursa toplantıları bu çerçevede geçti.
İnternetten bilet alımı
İnternet üzerinden bilet alanların kendi kredi kimlikleriyle bilet aldıklarında, sonradan o bilette bir başkası araca bindiğinde yazıhane personelinin bunu tespit etme yetkisi yok. Biz eksikliklerin giderilmesi ve uygulamada yaşanacak aksaklıkların çözümü noktasında Bakanlık ile birlikte çalışacağız. Bursa’da önerdiğimiz bir konu var; Sektörde özmal ve kiralık araçları ile ilk 20’ye giren firmalar ile 7 bölgenin örnek bir iki firması ve yazılım programcılarının katılacağı bir toplantı ile eksikliklerin belirlenerek giderilmesi. Bu birincisi.
Yeni hükümet kuruldu
İkincisi de gündem çok hızlı değişiyor. Yeni hükümet kuruldu. Yeni hükümet yapısını değerlendirmek istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti’nin 3’üncü dönemi başlamış oldu. Birinci dönem tek parti dönemi. İkinci dönem çok partili demokratik ve parlamenter sisteme geçişle birlikte Başbakanın olması ve bugüne kadar hükümetin parlamento içinden çıkması. Bu da 3’üncü bir dönemdir. Bunun da eksiklikleri, yanlışlıkları uygulandığında görülecektir. Ülkemize hayırlı olsun, artık geriye dönüşten ziyade bunun eksik ve yanlış yanlarını tartışarak düzeltme imkanımız var zaten.
Binali Yıldırım ekolü
Tabii hükümet değişince bizim de Bakanımız değişti. Biz Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’a çok alışmıştık. Sayın Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminden sonra hepsinin o ekolün yetiştirdiği Bakanlar olması bizim yüreğimizi rahatlatıyor. Sayın Binali Yıldırım, Cumhuriyet tarihinin en uzun süre Ulaştırma Bakanlığını yapmış ve bu süre zarfında kendinden sonraki Ulaştırma Bakanlarının bir nevi hocalığını yapmış biri. Sayın Lütfi Elvan da, Sayın Ahmet Arslan da öyleydi. Şimdi yeni Bakanımız Sayın M. Cahit Turhan da öyle. Sayın Turhan’ı da tanıyoruz, Karayolları Genel Müdürlüğü yapmış bir isim.
Arslan’ı unutmayacağız
Sayın Arslan, genel kurulumuza da katıldı. Özellikle IPRU ve TOFED ile ilgili birtakım sözler verdi. Biz bu sözleri Sayın Arslan’ın şahsına ait sözler olarak kabul etmiyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’nın sözleridir. Biz yeni Bakanımız Sayın Cahit Turhan’ın aynı yolda yürüyeceğine inanıyoruz. Bu konuda TOFED, IPRU ve TOSEV olarak kutlama mesajları gönderdik.
Coşkuyla ve sevinçle karşıladık
Sayın Ahmet Arslan ile yaptığımız iyi çalışmaları yeni Bakanımız Sayın M. Cahit Turhan ile daha da güçlendirerek devam edeceğiz. Yeni Bakanımız sektörümüze de, ülkemize de hayırlı, uğurlu olsun. Sayın Ahmet Arslan’a da sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çok olumlu diyaloglarımız oldu. Her ne kadar Ulaştırma Bakanı olmasa da Ulaştırma Bakanlığının faaliyetlerinde etkin şekilde tavsiyeleri dikkate alınacaktır, alınmalıdır da.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■