27 Nisan Perşembe günü Ulaştırma Bakanlığı’nda Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Saim İliçoğlu ve Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Sayın Mahmut Gürses ile Karayolu Yönetmeliği Taslağı’na yönelik nihai bir toplantı yaptık.
Sayın İliçoğlu ve Sayın Gürses’e bu süreçte bizlere verdikleri destekler için ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Yeni düzenleme ile eksiklikler giderildi ve ulaşımın önündeki engeller giderildi. Tabii biz yine de dikkate alınacağı inancıyla düşüncelerimizi ifade ettik.
Yeni Yönetmelik ile engeller kalktı
Tarifeli ve turizm taşımacılığını iki ayrı grup şeklinde belge düzenlemesini isterken, farklı bir düzenleme yapıldı. Bu da olmaz bir şey değil. Çok önemli değil. Yönetmelik sonuçta her şeyi çözecek değil. Bizim kendi içimizde yapmamız gerekenler var. Genel olarak bakıldığında yeni Yönetmelik ulaşımın önündeki engelleri kaldırmıştır.
Belge kirliliği bitiyor
Son 15 senede belge kirliliğini ortadan kaldırmıştır. İşleri pratikleştirmiştir, bürokrasiyi azaltacaktır. İnşallah planladığımız gibi devam edecek. Bu konuda Sayın Genel Müdür İliçoğlu ve Sayın Gürses gerekli hassasiyetleri gösterdiler. Sektörü çok yakından tanıyan Sayın Daire Başkanının çok büyük katkıları oldu. Bizim yaşadığımız sorunlara ne şekilde çözümler üretilmesi konusunda kolaylıklar sağladı. Tabii, bir taraftan da kamuyu korumak zorunda. Her istediğimiz şeyi verecek diye bir kural da yok.
Danışma kurulu gibi çalıştık
Düzenlemelerin ihtiyaca göre güncellenebileceğine inanarak, son 15 yılda önümüze çıkan sorunları iyice değerlendirdik. Federasyonlar, sivil toplum örgütleri, firma sahipleri oradaydı. Yüzde yüz çözüm olmasa da, büyük bölümünün halledildiğine inanıyorum. Ulaşımın engelleri kaldırıldı. Bunun dışında, Bakanlığın bürokrasiyi azaltmak için özellikle ciddi bir çalışması var. Elektronik sistem üzerinden veriler alınabilecek. Biz aslında Ulaştırma Bakanlığı ile Danışma Kurulu gibi çalıştık. Gerekli işlemlerin yapılacağını düşünüyorum.
Köprü ve şehiriçi konusu
Bakanlıkla yaptığımız görüşmede D ve B belgeleri, iki grup olarak belge düzeni kalacak. Turizm taşıtları da ikinci köprüyü kullanabilirken, şimdi 3’üncü köprüye mi yönlendirilecek, bunlara belge belediyeden mi verilecek? Bunların değerlendirilmesi lazım. Buna benzer birkaç ayrıntı var. D belgeleri şehi içine girebilecek mi? D2 ile girebiliyorlar. Bu ayrıntının değerlendirilmesi lazım. Ulaştırma Bakanlığı’nın, bunu gidermesi lazım. Onun için biz zaten grup ve tarifeli olarak ayrışmalı diye inandık.
Süper belgeye dönüştü
B belgesi Süper Belgeye dönüştü. D belgesi de yurtiçinde her şeyi yapabilir duruma geldi. Genel Müdürün bize verdiği bilgiye göre D belgesi D2 belgesinin yerini tutacak ve bu konuda gerekli çalışmalar yapılacak. Bakanlık olarak belge düzenini bu şekilde uygun gördüklerini ifade ettiler. D belgesinde özmal koltuk 150 olarak kaldı. Özmal kiralık yapısında 1/3 olarak kalıyor. Yurtdışı taşımalar da 2 özmala 1 kiralık olarak kalıyor. 1 özmala 1 kiralık istedik onu da düşüneceğiz dediler. Bu arada bazı ufak, tefek değişiklikler olabilir. F belgeleri de tek belgeye dönüşüyor. Yolcuların bilgilerin elektronik sistemi aktarılmasına yönelikte orada teknolojik gelişimlerin ve altyapının sağlanacağını ifade ettiler. Bagajlara kontrol getirilmesi mümkün değil. 25 dakikalık ücretsiz park uygulaması da aynen Taslak’taki hali ile kalıyor.
Sektöre hayırlı olsun
Yönetmeliğin, yeni haliyle sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz. İnşallah bu şekilde çıkacak. Sektörden yeni talepler geldiğine yönelik bilgi verdiler ve bunları da değerlendireceklerini söylediler. Önümüzdeki süreçte Yönetmelik çıkmadan bir Çalıştay daha yapılabilir.
Bakanlığa teşekkür
Biz çok farklı bir Yönetmelik ile karşılaşmayacağımıza inanıyorum, her şey iyi olacak. Sektörün beklediği bir kolaylıktı, pratiklikti. Umarız her şey planlandığı gibi gider. Bu anlayışı onlarda gördük. Sayın Bakanımız Ahmet Arslan’a, Müsteşar Yardımcımıza, Genel Müdür Saim İliçoğlu ve Mahmut Gürses’e çok teşekkür ediyoruz. ■