Ulaştırma Bakanlığı sektördeki meslek örgütlerinin görüşünü almadan yönetmelik ve genelgeler yayınlıyor. Sektörün görüşü alınmadığı için de sıkıntılar doğuyor. Biz bu duruma kalıcı bir çözüm bulabilmek adına Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Murat Baştör’e tüm taşıma modlarının da içinde yer alacağı Yolcu Taşımacıları İstişare Kurulu oluşturulması önerisini sunduk. Bu önerimiz de kabul gördü. Ancak sektörümüzün meslek örgütü konumunda bulunan TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Yıldırım, meclis üyelerine danışmadan, kişisel şekilde geliştirdiği, Bakanlıklar Arası Kurul önerisini sundu.
Bir defa 17 Nisan 2016’dan itibaren Türkiye’nin idare düzeni değişti. Artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi var. Daha önce Bakanlar Kurulu diye bir yapı vardı. Artık Cumhurbaşkanlığı kabine sistemi var. Sayın Yıldırım’ın önerdiği yapı daha üstyapıyı içeriyor. Bu kurul talebi de doğrudur, ama bizim talebimize alternatif olarak sunulması doğru değildir. Ama bu talep yine de sektöre danışılmadan sunulmaması gerekiyor. İşte o zaman kafa karışıklığı oluşuyor. Bu kurulun Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi içinde hayata geçmesi daha zordur. Bakanlıklar arası olduğu için ancak Cumhurbaşkanının görevlendirmesi ile olabilir. Bizim önerimiz ise daha basit şekilde hayata geçebilecek bir öneridir. Bizim önerimiz ise Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Yolcu Taşımacıları İstişare Kurulu, kara, hava, deniz ve demiryolu genel müdürlükleri ile bu alandaki meslek örgütlerinin içinde yer aldığı bir kurul. İşleme konulmak üzereyken farklı taleplerin dile getirilmesi sürece zarar veriyor. Üstelik sektör meclisi üyelerine danışılmadan bu tür taleplerin dile getirilmesi önceliği alıyor.
TAVAN değil, TABAN fiyat
İkinci talebimiz ise biz Ulaştırma Bakanlığı’ndan pandemi sürecinde ‘TABAN FİYAT’ istedik, isteğimizi bir kez daha vurgulayayım: ‘TABAN FİYAT’. Sayın Musa Çaktır başkanlığında sektörümüzün önde gelen firmaları Kamil Koç, Pamukkale, Metro Turizm, İstanbul Seyahat, Balıkesir Uludağ yetkililerinin katılımıyla bir komisyon kuruldu. Maliyet hesaplamaları ölçeğinde taban fiyata yönelik öneri oluşturuldu. Yine bu önerimizi de Sayın Murat Baştör’e sunduk. Sayın Baştör, bize bu öneriyi sunduğumuzda açık açık söyledi: “Siz TABAN FİYAT istiyorsunuz, ben de Bakanlık olarak TABAN FİYATTAN yanayım. Ama sizin de üyesi olduğunuz Sektör Meclisinin Başkanı Sayın Mustafa Yıldırım da başvurusunda TAVAN FİYAT istiyor. Bulunduğu makam sektörün sivil toplum örgütlerinin üstünde resmi bir kurumdur. Bu kurum Başkanın şahsi görüşleri ne kadar doğru olsa bile onu değil, sektörün ortak görüşlerini iletmek için oluşturuldu.”
Sayın Yıldırım’a çağrı
Sektörümüzde hizmet veren firmaların tamamı TABAN FİYAT talebinde bulunurken, Sayın Yıldırım, sektör meclisi başkanlığı unvanını kullanarak TAVAN FİYAT talebinde bulunuyor. Sayın Yıldırım’ın çalışmalarına, çabalarına, sektör meclisi bünyesinde yürüttüğü girişimlere karşı değiliz, destekliyoruz. Çok net olarak ifade etmek istiyorum ki, Sayın Yıldırım sektör meclisi başkanlığına TOFED’in önerisiyle gelmiştir. Ama biz diyoruz ki, sektörün büyük bir bölümü çatı örgüt olarak TOFED’i kabul etmişken, sen de şunu kabul et, Ulaştırma Bakanlığı’na gidecek önemli konularda federasyonlarla, en önemlisi de meclis üyelerinle bu konuyu istişare et. Tarafsız ol.
Yönetmelik Çalıştayı
Karayolu Taşıma Yönetmeliği yayınlandıktan sonra birçok kez değişikliğe uğradı. Bakanlığa daha önce birçok defa başvurmuş, Yönetmelik Çalıştayı’nın bir an önce yapılmasını istemiştik. Sektördeki meslek örgütleri, önde gelen firmalarla Bakanlık yetkilileri birlikte 3-4 günlük bir çalıştayla Yönetmeliği tartışalım ve çok temel konularda uzlaşarak yeni bir Yönetmelik hazırlansın. Bakanlık bu önerimize de ‘tamam’ dedi, ama daha sonra bir baktık ki, Yönetmelik çıkmış. Bunu da gazetelerden öğrendik. Biz bundan şikayetçiyiz.
Korsan taşımacılık
Bir diğer talebimiz İstanbul’daki korsan taşımacılığın önlenmesine yönelik. Pandemi sürecinde yolcu sayısı iyice azalırken var olan yolcuyu da artık korsan taşımacılar aldı. İstanbul Valiliği’nin başkanlığında, korsan taşımacılıkla mücadeleyle ilgili istişare kurulu oluşturuldu. Ama pandemi nedeniyle Ocak ayından beri toplanamıyor. Tele-konferans yöntemi de çok yaygın olarak kullanılıyor, bu komisyonun artık bir an önce toplanmasını bekliyoruz.
Öte yandan TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi, her yıl Ekonomik Konsey toplantılarına yönelik 5 öneri yazıyor. Biz önerilerimizi yazsak bile, daha önce olduğu gibi dikkate alınmayacağını bildiğimiz için ancak medya aracılığıyla taleplerimizi iletiyoruz.
Otogar kiraları
Merkezi hükümete yönelik olarak esnafa yönelik ucuz kredi, kira yardımı gibi taleplerde bulunan ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da talebimiz var. Şu an Türkiye’nin en büyük 11 büyükşehir belediyesi CHP’nin. Sayın Kılıçdaroğlu’na çağrıda bulunuyor; belediyelere yönelik bir açıklama yapmasını ve belediyelerin işletiminde olan otogarlardan kiraların alınmaması veya kiralara yönelik indirimler yapılması yönünde bir kararın alınması için destek bekliyoruz.
Sayın Mustafa Yıldırım ile çalışmaktan memnunuz, ama kendisini sektörü dinlemeye davet ediyoruz ve otogar kiraları ile ilgili konuda Sektör Meclisi Başkanı olarak büyükşehir belediyeleri nezdinde girişimde bulunmasını istiyoruz. ■