TOFED Genel Başkanı Birol Özcan ile Ulaştırma Bakanlığı’nda, geçen hafta, bir dizi görüşmelerde bulunduk. Önce Sayın Nurhan Tüfekçioğlu’nun başkanlığında, Türkiye-Sırbıstan Karma Ulaştırma Komisyon Toplantısı’na katıldık. Türkiye ve Sırbistan arasındaki yolcu ve yük taşımasında yaşanan sorunlar ve çözüm yolları görüşüldü.
Yönetmelik değişikliğine yönelik Çalıştayda belirlenen görüşler çerçevesinde, Bakanlığın görüş ve düşüncelerini almak üzere Müsteşar Yardımcısı Sayın Şaban Atlas, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Saim İliçoğlu ve Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses’i ayrı ayrı ziyaret ettik. Sayın Şaban Atlas’a, gerçekleştirdiğimiz Çalıştay toplantısının devamına yönelik talebimizi ilettik.
İkinci Çalıştay talebi
1’inci Çalıştayın, TOFED’in öncülüğünde, diğer federasyon ve derneklerin katılımı ile hazırladığı Yönetmelik değişikliğinin tartışıldığı bir toplantı olduğunu ifade ettik. Bu sefer Bakanlığın hazırlıklarını sürdürdüğü Yönetmelik taslağının değerlendirileceği bir Çalıştayın daha gerçekleştirilmesini istedik. Bu konuda üç yetkili ile mutabık kaldık. Belli bir tarih üzerinde henüz netlik oluşmadı, ama yaklaşık iki aya kadar Yönetmelik taslağının hazırlanacağını düşünüyoruz. Şu an Bakanlıkta elden ele dolaşan, teşkilatın görüşlerini almak üzere, Çalıştay öncesinde hazırlanmış bir taslak var, ama kamuoyu ile paylaşılmış kesin bir taslak değil.
Belgelerin birleştirilmesi
Bakanlık yetkilileri D belgelerini birleştirmeyi planlıyorlar. A belgelerini de işlevini tamamen değiştirerek, yolcu taşımasında otomobille, şehirlerarası ve uluslararası belgelerini D ve B belgeleri içerisinde değerlendirmeyi planladıklarını öğrendik. A belgeleri mevcudiyetini koruyacak, resmi kurumlar işlerini yapmada bu belgeleri kullanacak. F belgelerinin birleştirileceğini, ortak taşıma konusunda bir karara varmadıklarını ama bir çalışma içinde olduklarını, terminal konusunu ciddi şekilde ele aldıklarını ifade ettiler. Çalıştayda belirlenen görüşlerden biri de 1500 koltuk özmala sahip firmaların hatlarının sınırsız olması konusu idi. Sınırsız kelimesi konulmamış, ama özmal ve kiralık araçların karşılayabileceği kadar hat imkanı getirme planı var. Yapmayacağın hattı açmayacaksın, açacaksan da ona göre kiralık ve özmal araç bulunduracaksın.
Terminal konusu
Sektörün bazı taleplerinin bir yasa değişikliğine ihtiyaç duyduğunu, bununla ilgili de hazırlıklarının olacağını ifade ettiler. Biz de Belediyeler Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katılımı ile bir terminal çalıştayının gerçekleştirilmesi için çalıştığımızı ifade ettik. Çok iyi bir görüşme olduğunu düşünüyorum. Bakanlığın sektörden gelen talepleri son dereceye ciddiye aldığını ve çok titiz bir şekilde değerlendirdiğini gördük. Bakanlık, başta Şaban Atlas, Saim İliçoğlu, Mahmut Gürses, Nurhan Tüfekçioğlu olmak üzere, Çalıştayda ifade edilen görüş ve öneriler çerçevesinde çok ciddi hazırlık içinde. Çok önemli bir denetim mekanizması geliyor. Elektronik denetim sistemi geliyor. Araçların devirlerinde noterlere ihtiyaç kalmayacak bir yazılım çalışması içindeler.
Çalıştay çok yararlı oldu
Mutabık kaldığımız en önemli nokta bu Çalıştayın çok yararlı olduğu, benzer bir çalıştayın ise Bakanlığın çıkaracağı son Yönetmelik taslağı sonrasında yapılması konusu oldu. Bizim önerimiz yolcu taşımacılığı alanında ilk 10’a giren firmaların ve meslek örgütlerinin bu Çalıştayda yer alması. Bakanlık da bu konuda hazırlıklarını sürdürüyor. Biz de TOFED olarak Yönetmelik değişikliğine yönelik görüşmelerimizi ve çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. ■