01.01.2013, 18:51

Kombine deniz taşıması bitiyor mu?

 Gazetemizde haberini okuduğunuz üzere İDO, İstanbul (Kabataş)-Bursa (Güzelyalı) deniz taşımaları sonrası yaptığı/yaptırdığı Bursa-İzmir (Balıkesir ve Manisa dahil) kara taşımalarını otobüsçülere bırakma kararını açıkladı.

Bunun sonrasında ülkemizin tek deniz-kara kombine yolcu taşımasında yeni bir noktaya gelindi. Yeni durumu ve bundan sonrasını konuşmak gerekmekle birlikte, önce bazı tespitler yapalım.


Serbest pazardayız…

Ülkemizde mevzuattaki şartları sağlayan herkesin, belge alıp taşıma yapma hakkı var. 

Taşıma kimsenin malı değil. ‘Sayı doldu veya senin otelin, değirmenin, uçağın, deniz otobüsün var, karada yolcu taşıyamazsın’ denemiyor. Bu nedenle diğer başka iş yapanlarda olduğu gibi İDO da D yetki belgesi alıp özmal ve sözleşmeli otobüslerle bu kara taşımalarını yapabilirdi, bu hakkını kullanmadı. Bu taşımaları mevcut otobüsçülere yaptırttı. Bu yönüyle Bursa-İzmir taşımalarının şimdi otobüsçülere bırakılması veya otobüsçülerce geri alınması söz konusu değil. Zaten otobüsçülerin idi. 

İşin özü

İstanbul-İzmir taşımaları bağımsız İstanbul-Bursa ve Bursa-İzmir taşımaları olarak değil, İstanbul-Bursa-İzmir kombine taşımaları şeklinde yapılmıştır. Bu durumda, mevzuata göre deniz taşımacısı kara taşımasının da bazı sorumluluklarını üstlenmekte ve iki taşımayı birden satmaktadır. Şimdiyse İDO bu kombine taşımayı bırakmakta, İstanbul-Bursa deniz taşımasıyla yetinmekte, gerisini yapmamaktadır. Gerisini kimin, nasıl yapacağı da belli değildir.

Kombine taşıma mevzuatı

UDH Bakanlığı’nın eski Ulaştırma Bakanlığı yapısına göre şimdi KDGM olan KUGM tarafından hazırlanmış 3 kombine taşıma genelgesi var. Bunlar: havayolu, demiryolu ve denizyolunun karayolu ile kombinesini kapsıyor. Daha doğrusu, bu 3 moddaki taşımacıların karayolu taşımalarını da kendileri üstlenmeleri halinde bu hizmeti karayolundan nasıl alabilecekleri düzenleniyor. Peki, bunun tersi olarak karayolu taşımacısı diğer modlardaki taşımacılarla kombine yapamaz mı? Biraz erken bir soru, anlaşılması zor. Şöyle diyelim: havayolu+demiryolu, havayolu+denizyolu, denizyolu+demiryolu kombinesi olsaydı, bu iş nasıl olacaktı? Hangisini hangisine kombine edecektik? Bu da zor oldu galiba, geçelim. 

Gereksiz mevzuat

Her 3 genelgede de karayolu kısmının şehiriçinde belediye otobüsleri, tarifelide yere göre B1, D1 veya D4 belgesi; tarifesizde yerine göre B2 veya D2 belgesi; otomobille A belgesi veya taksiyle yapılması gibi aksi düşünülemeyecek mevzuat hükümleri “Kandıralı sen de dur!” misali lüzumsuz yere tekrarlanıyor. Bir de denizlimanından, istasyondan, havalimanından B2, D2 ile grup yolcu almak için ‘grup taşıma sözleşmesi’ dışında uçak, tren, vapur işletmecisiyle bir sözleşme ve onun bileti gibi gereksiz kurallar var. B2, D2 belgeli sözleşmeli ve belirli kendi grubunu her zaman alır halbuki. 

Kombine mevzuatının özü

Bu mevzuata verilen tek hak ana taşımacıyla sözleşme yapan firmanın tarifeli otobüslerinin Yönetmelikteki kalkış-varışta yetki belgeli terminal şartından muaf tutulmasıdır. T belgesiz istasyondan, denizlimanından, havalimanından B1, D1 ile sefer yapılabilmesidir. O kadar!

Kombine olmazsa

Şu da iyi bilinmeli ki, kombine taşıma satılırken karayolu kısmı da satılmak ve denizyolu taşımacısı karayolu kısmında yolcunun hangi taşımacı ile taşınacağını belirlemek ve yolcuya bildirmek zorundadır. Bu nedenle kombinede deniz taşımacılığı öncesi ve sonrasında hangi karayolu taşımacısı olacağı bilinmek zorundadır. Denizyolu taşımacısı sadece kendi taşımasını yapsın, deniz otobüsünden inen yolcular istediği firmanın otobüsünden bilet alıp ona binsinler derseniz, bu da olur da; bu taşıma kombine olmaz! Kombine taşımanın da haklarından yararlanılamaz. Örneğin, kombine olmayan tüm tarifeli karayolu taşımaları gibi terminalden yapılmak zorunda olur. 

Gelinen nokta

İDO, 1 Mart 2013 itibarıyla karayolu taşımacılığı kısmını bırakıyor. Yani, aslında kombine taşımayı bırakıyor. Şimdi ne olacak?

1. Bursa-Güzelyalı iskelesinde inen kombine olmayan yolcular Bursa Otobüs Terminaline gidip Balıkesir, Manisa veya İzmir otobüsüne binecek. Tabii, tersine de buralardan otobüsle Bursa terminaline gelip sonra Güzelyalı’la geçerek deniz otobüsüne binecek. 

Aynı şeyler Bursa Büyükşehir Belediyesinin Mudanya iskelesinden yapacağı seferler için de geçerli. Ben diyorum ki, hemen hiç kimse bu zor, masraflı ve uzun yolu kullanmaz. 

2. Güzelyalı ve/veya Mudanya’da yetki belgeli birer terminal yapılacak ve yukarıdaki seyahatler Bursa Otobüs Terminali yerine, buralarda kombine olmayan bilet alınarak kombine olmayan biçimde tarifeli otobüsle yapılabilecek.

3. ‘Canım, kombine olmasa da kombineymiş gibi tarifeli otobüsler oralardan kalkıversin’ denebilir. Kuralı, dolanır gibi yaparak çiğnemeye benim bildiğim Sayın Talat Aydın asla ‘evet’ demez, dememeli. 

4. Bursa-İzmir (Balıkesir ve Manisa dahil) taşımaları kombine olmasa da terminal şartı bulunmayan B2 ve/veya D2 belgeli otobüslerle tarifesiz grup taşıması şeklinde yapılabilir. 

Tabii, otobüs firmaları, taşıma sözleşmesi, yolcu listesi gibi grup taşıma şartlarını sağlayabilirse. Burada bazen 3, bazen 5 yolcuyla sefer yapılacak. Bir de işi karıştıran tarifeli otobüsçüler işlerini tarifesizlere vermeye razı olacak. 

Şapkayı önünüze koyun

Demiryolu-karayolu kombine taşımaları üzerinde hiç durulmadı. Pek de itiraz yok. Belki de işin içinde devlet var diye böyle oluyor. Havayolundaysa kara taşımaları, ücretsiz servis, ücretli şehirdışı hatta şehirlerarası yetki belgesiz servis gibi değişik şekillerde yapılıyor. Pek ilgilenen yok. Tam kombine var mı, bilemem. Herkes denizyolu kombinesine kafayı taktı ve bu işi el birliğiyle bitirme noktasına getirdi. Gözleri aydın!

Şimdi otobüsçüsü, deniz taşımacısı, yolcusu ve özellikle UDH Bakanlığı yanlışlarını görüp, bitmekte olan kombine taşımacılığı iyileştirerek yaşatmak zorunda. Yoksa günlük 15 otobüs düzeyine kadar yapılmış olan ve daha da artma potansiyeli bulunan taşımalar bitecek. Bunun yerine gidiş ve gelişlerde Bursa-İstanbul karayolunu kullanarak yola, köprüye, araba vapuruna bu yükü eklemek gerekecek. 

Bu arada, İDO araba vapuru müşterisi artışı yoluyla yine iş yapacak, para da kazanacak. 

Ama pek de para kazanmadan, belki de, en azından şimdilik zararına yaptıkları iyi bir hizmetin hazzından mahrum kalacakları için yine de üzüleceklerini düşünüyorum.
Kombine taşımaların ruhuna Fatiha!
Yorumlar (0)
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 77
2. Fenerbahçe 30 72
3. Samsunspor 31 51
4. Eyüpspor 31 50
5. Beşiktaş 30 49
6. Başakşehir 30 48
7. Trabzonspor 30 42
8. Gaziantep FK 30 42
9. Kasımpaşa 31 42
10. Göztepe 30 40
11. Konyaspor 31 40
12. Antalyaspor 30 40
13. Kayserispor 30 37
14. Rizespor 30 37
15. Bodrum FK 31 34
16. Alanyaspor 30 34
17. Sivasspor 31 31
18. Hatayspor 30 19
19. A.Demirspor 30 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 35 69
2. Karagümrük 35 60
3. Gençlerbirliği 35 59
4. Erzurumspor 35 58
5. Bandırmaspor 35 57
6. İstanbulspor 35 55
7. Amed Sportif 35 54
8. Iğdır FK 35 52
9. Esenler Erokspor 35 52
10. Boluspor 35 52
11. Keçiörengücü 35 51
12. Ahlatçı Çorum FK 35 51
13. Ümraniye 35 50
14. Pendikspor 35 45
15. Sakaryaspor 35 45
16. Manisa FK 35 41
17. Şanlıurfaspor 35 40
18. Ankaragücü 35 39
19. Adanaspor 35 30
20. Yeni Malatyaspor 35 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 33 79
2. Arsenal 34 67
3. M.City 34 61
4. Nottingham Forest 33 60
5. Newcastle 33 59
6. Chelsea 33 57
7. Aston Villa 34 57
8. Bournemouth 33 49
9. Fulham 33 48
10. Brighton 33 48
11. Brentford 33 46
12. Crystal Palace 34 45
13. Everton 33 38
14. M. United 33 38
15. Wolves 33 38
16. Tottenham 33 37
17. West Ham United 33 36
18. Ipswich Town 33 21
19. Leicester City 33 18
20. Southampton 33 11
Takımlar O P
1. Barcelona 33 76
2. Real Madrid 33 72
3. Atletico Madrid 33 66
4. Athletic Bilbao 33 60
5. Real Betis 33 54
6. Villarreal 32 52
7. Celta Vigo 33 46
8. Osasuna 33 44
9. Mallorca 33 44
10. Real Sociedad 33 42
11. Rayo Vallecano 33 41
12. Getafe 33 39
13. Espanyol 32 39
14. Valencia 33 39
15. Sevilla 33 37
16. Girona 33 35
17. Deportivo Alaves 33 34
18. Las Palmas 33 32
19. Leganes 33 30
20. Real Valladolid 33 16