2016 yılını geride bırakırken inşallah sıkıntılarımız da geride kalır düşencisiyle bu haftaki yazıma başlıyorum. Yoğun bir tempo geçirdik. Aralık ayında TOBB Sektör Meclisi ile TBMMM Bayındırlık, İmar ve Ulaştırma Komisyonu ile bir araya geldik.
Meclisinin icracı yapıya dönüşmesi
26 Aralık Salı günü, Ankara’da bir dizi ziyaretlerde bulunduk. TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüştük. Sektör meclisimizi daha etkin yapıya dönüştürerek, bürokrasi ile yan yana getirecek birtakım çalışmalar yapıyoruz. Bu isteğimizi Sayın Hisarcıklıoğlu’na ilettik. Kendisi de çok olumlu karşıladı. Sayın Hisarcıklıoğlu, sektör meclisinde icracı yapıya kavuşması için her türlü desteği vereceklerini, ayrıca bunun da kendileri içinde önemli olduğunu söyledi.
Kanun ve yönetmelikte değişiklik
Sorunlarımızı bu yöntemle çözümlemeye çalışacağız. Sorunlarımızla ilgili karar süreçlerinde bulunmaya çalışacağız. Karar vereceğiz, demiyoruz. Karar verecek insanları ikna etmeye çalışacağız. Temelde, kapasite kullanımını verimlilik artışına göre yeniden düzenlememiz gerekiyor. Türkiye ulaşımda hızlı bir dönüşüm yaşadı. Bu dönüşümün dışında kalan karayolu yolcu taşımacıları olarak kendi geleceğimizi tayin edecek karar süreçlerini ve projelerimizi ortaya koymamız ve bunları bürokrasi nezdinde karar süreçlerine taşımamız lazım. Kanun ve yönetmelikte değişikliklerin yapılmasına ihtiyacımız var. Bunları talep edeceğiz. Diğer konular kendi aramızda çözmemiz gereken konular.
3. Köprü tekrar gündemde
3. Köprü zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik talebimizi Sayın Hisarcıklıoğlu’na tekrar ilettik. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmemize imkan sağlanmasını istedik. Biz bedel ödemeye hazırız, ama yolcularımıza bedel ödettirmeyelim. Aynı parayı bizden almaya devam etsinler, ikinci köprüyü kullanalım. Yolculuklar bitti. Uzun mesafede yolcular uçağa gitti. Kısa mesafede maliyetlere gitti. Biz sıkıntı içindeyiz. Bizim sıkıntımız, yolcularımızın da sıkıntısı. Bu konuyu da uzun uzun konuştuk.
Ulaşımı akıllı sistemlerle yönetmek
Ankara’da Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Akdeniz ile de görüştük. Kendisi ile TBMM’deki toplantıda bir araya gelmiştik. Sayın Akdeniz’in çok güzel önerileri oldu: “Ulaşımı tamamen tamamen akıllı sistemlerle yönetme konusunda ortak projeler geliştirelim” dediler.
Korsan taşmacılık
Özellikle korsan taşımanın önlenmesi, otobüs seferlerinin kayıt altına alınması, sürücü kurslarının sınıflandırılması konularını görüştük. Benim her zaman söylediğim bir konu var: Hepimiz trafikte ilkokul mezunuyuz. B sınıfı ehliyetleri aldıktan sonra hiçbir eğitim almadan diğer taşıtlara geçiş yapıyoruz. Maalesef bu da bugünkü kaza artışlarının en büyüt etkenlerinden birisi. Tehlikeli madde taşımak, likit yük taşımak, çok dingilli araç kullanmak, çok parçalı araç kullanmak özel eğitimler gerektiriyor. Ama maalesef sürücü kurslarının şu andaki nitelikleri bunları karşılayacak durumda değil. Bunu kendileri de kabul ediyorlar zaten.
Sürücü kurslarının sınıflandırılması
Sürücü kurslarımızı yok sayarak değil, onlarla birlikte hareket ederek Türkiye’de profesyonel sürücü mesleğinin üst sınıflara geçişle ilgili yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Onun için de sürücü kurslarımızın altyapıya göre, eğitim niteliği yönünden, imkanlar yönünden, simülasyon yönünden sınıflandırılması lazım. Bütün eğitimlerin teknik özellikleri ve sürücü becerilerini arttıracak birtakım kavramları sürücülere vermesi gerekiyor. Siz insanları deneme yanılma yoluyla trafiğe çıkartırsanız, onlar da kaza yapmadan bu işi öğrenemez. Sürücü pistlerinin yapılması gerektiğini de ifade ettik. Buna yönelik kamu arazilerinin tahsis edilmesi, trafik kentlerin yapılması lazım. Trafik bilincinin mutlaka artırılması lazım. Sürücü pistlerinin olduğu, lansman alanı olarak kullanılabilecek bu alanlarda kurallı ortamlarda çocuklarımıza anaokulu seviyesinden itibaren trafikte kalma sanatını öğretmemiz lazım.
Emniyet ve sektör eşgüdümü…
Sayın Mehmet Akdeniz ile bütün bu konuları görüştük, kendisine teşekkür ediyoruz. Son derece ilgili bir yönetici. Çok tevazu göstererek bizi karşıladı. Her türlü işbirliğine hazır olduğunu söyledi. Bizi Belge Yönetimi Daire Başkanı Kenan Aydoğan’a yönlendirdi. Onunla da görüştük. Sayın Başkan, toplu taşıma yapan otobüsçülerle sürekli temas halinde olmak istediklerini, kapanan yolların, riskli yolların, kaygan zemin oluşturan yolların, kaza olan yolların anında kendilerine bildirilmesini ve bu konuda bir işbirliği yapılmasını teklif ettiler. TOF-TOFED-UYOF bir araya gelip bu altyapıyı nasıl oluştururuz, iletişimi nasıl sağlarız, yoldaki sürücülerimizi nasıl ikaz edebiliriz yönünde bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda genel sekreterimize gerekli talimatları verdik. Firma işletmecileri ile görüşerek yeni bir yapı oluşturacaklar.
Ocak ayında çalıştay
Ankara’da bir de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’ne atanan Sayın Salim İliçoğlu’nu ziyaret ettik. Kendisine hayırlı olsun dileklerimizi ilettik. Bir çalıştay kararı aldık. Ocak ayında bir çalıştay yapılacak. Çalıştay İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde bir otelde iki üç günlük bir toplantı şeklinde olacak. Biz de bütün ihtiyaçlarımızı mevzuata dönüştürecek şekilde çalışmalarımızı tamamlayacağız. Önemli adımlar atacağımıza inanıyoruz.
2017 yılının ülkemize huzur ile birlikte başarı da getirmesini diliyorum.
Yolunuz açık olsun. ■