Alibeyköy’de hizmet 1 Ocak itibari ile başlıyor. Resmi açılışı daha sonra yapılması planlanıyor, ancak şu an için terminalde İSPARK yetkililerinin de kabul ettiği bazı eksiklikler var. Özellikle orada açık mekan, kapalı mekan orantısının biraz kötü olduğu bir yapı var. Önce 17 dönüm olarak başladık. Şimdi 52 dönüme çıktı. 5 dönüm daha istimlak ediliyor, yine büyütülüyor. Özellikle servis bekleme alanları, peronların üstlerinde bir saçak yapılması konusunda mutabık kaldık. Emanetle birlikte kargo biriminin yapılması lazım, buna ihtiyaç var.
Yazıhane ve peron çekilişi
Peron sayısı düzeliyor. Önce yazıhane ve sonra peron çekilişi yaptık. Peronlarla ilgili bir sıkıntı yaşandı. Çekilişte düşünemediğimiz birtakım sorunlar çıktı. İSPARK da bunu doğru algıladı. Çok güzel bir değerlendirmeyle, firmaların kendilerini teşhir edebilmeleri için yazıhanelerin arkasında birer peron almalarını doğru bulduk. Küçük büyük ayrımı yapmaksızın firmaların birer peron alması prensipte kabul gördü. Arka tarafta, sabit birer peron da indirme yeri olarak veriliyor. Bunun dışında firmaların kaldırdıkları otobüs sayısı özmal ve zaman tarifesini dikkate alarak peron düzenlemesi ihtiyacı doğdu. Büyük firmalara yeterli peron vermezseniz o terminal sağlıklı şekilde çalışmaz.
Peron sıkıntısı yaşanmayacak
Meslektaşlarımızın şunu iyi bilmesi lazım: Alibeyköy’de peron sıkıntısı yaşanmayacak. Ancak firmaların aynı saatte otobüs kaldırma ihtiyaçları var. Büyük firmaların peron sayılarının buna göre düzenlenmesi lazım. Terminalin beslenme kaynağı da otobüslerin giriş çıkışıdır.
Firmaların yaz sezonundaki zaman tarifelerine göre uygun bir dağılım yapılması gerekiyor. Buna göre 66 peron 6 büyük firmalara verilecek. Aynı anda çok otobüs kaldıran firmalar, seferlerini doğru planlayarak çeyrek ve yarım saatleri doğru kullanılırsa orada bir problem yaşanmayacak. Kaldı ki peronları tapulu mal olarak vermiyoruz. Firmanın seferi yoksa onun peronunu da kullanabileceğiz. Boş peronu, öncelikle komşu yazıhane kullanabilecek. İSPARK yöneticileri çok güzel kurallar oluşturdular ve herkese güzelce anlattılar. Bu işi iyi özümsediler ve ne yapmaları gerektiğini iyi anladılar.
Dünyanın ilk akıllı otogarı
Alibeyköy, bana göre dünyanın ilk akıllı otogarıdır. Tıpkı havaalanı gibi, sistem tamamen birbirine senkronize çalışıyor. Plaka ve sefer numarası okuyan sensörler ve tamamen akıllı ekranlarla düzen sağlanacak. Her yerde peron numarası olacak, firma ismi sefer numarası veya plaka numarası olacak. Ciddi bir modern yolcu yönlendirme altyapısı hazırlandı. Bu otogar hepimizin hizmet alanı.
24 Aralık’ta çekiliş var
24 Aralık’ta bu peronlarla ilgili bir çekiliş yapacağız. Bu çekilişte her firma sadece bir numara çekecek. Peronları firmaların kalkış yasasına göre orantılayacaklar. Bir tek sorun var: servis arabalarının otobüs alanına girmemesi. Yolcular, biraz yürüyecekler; ona da yapacak bir şeyimiz yok. Hız kesiciler koyulması lazım. Bu konuda da gerekli altyapı yapılacak.
İSPARK sektörle işbirliği yaptı
İSPARK bir otogarın nasıl işletileceği konusunda bence sektörle güzel bir işbirliği yaptı. Türkiye’de ilk defa bir kamu kuruluşu ile bu kadar yakınlaşma oldu. Sektörün beklentilerini kavrayarak ve bunları karşılamak için özen göstererek, güzel bir noktaya gelinmiştir diye düşünüyorum. Bizim de işletme aşamasında her konuda İSPARK’a yardımcı olmamız gerekiyor.
Bu adımların devamı gelecek
Bu, bizim İstanbul’da attığımız ilk adımlardan biri, devamı gelecek. Cep terminalleri ve toplama merkezleri ortak servise geçiş gibi konular her zaman gündemimizde.. Bu konuda ciddi adımlar atıyoruz.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■