Şarj durumları, batarya teknolojileri, çevre dostu derken İstanbul Taksiciler Odası, Renault, Greenway ve Denizbank 'Elektrikli Taksi Projesi'ni Nisan ayı ile birlikte başlatıyor. Taksilerin elektrikli taksilere dönüşüm projesi, Nisanda ilk 100’lük değişimle başlatılacak. Öncelikli hedef, bu sene sonuna kadar 600, beş sene sonunda da 8 bin taksinin dönüşümünün sağlanması. Peki, nasıl şarj edilecek bu taksiler diye soracak olursanız, İstanbul Taksiciler Odasının beklentisi, ilk 100’lük teslimattan önce 150 noktada şarj istasyonlarının hazır olması yönünde. Düşünülen elektrikli otomobilin menzili 150 km. Taksicilerin günlük ortalama 450 km yol yaptıklarını göz önüne alırsak günde 3 defa şarj etmeleri demek. Güzel bir dönüşüm projesi. Hayata geçmesiyle birlikte performanslarını da bu köşeden yine paylaşırız. Bu arada, elektrikli taksiler belediye tarafından lüks araç sınıfında değerlendirilecek. Bu da taksimetrenin yüzde 15 zamlı olması anlamına geliyor. Şimdiden 'elektrik çarptı' esprilerinin yapıldığını duyar gibiyim.
Beyin ile gözler
Intel Ceo'su Brian Krzanich, Mobileye'ı satın almalarını, 'Beyin ve gözlerin bir araya gelmesi' cümlesiyle tanımladı. Beyin, dünyanın en büyük bilgisayar çipi üreticisi Intel. Gözler ise araçlara, özellikle otonom araçlara görüş yeteneği sağlayan İsrailli firma Mobileye. Çip üreticisi, 15 milyar $'a, araçlara görüş yeteneği sağlayan bu firmayı satın aldı. Satın almanın büyüklüğüne bakarak bu otonom araç piyasasının nerelere gideceğini varın siz düşünün. Şimdi aklınızdan, ‘bu otonom araçların seri üretimi ne zaman’ diye bir soru geçmiş olması yüksek muhtemel. Beklentiler 2021 yılında otonom araçlarda seri üretimlerin başlamış olması yönünde. Intel'in bu satın alımından önce; Intel, BMW ve Mobileye otonom araçlara yönelik birlikte çalışmalar yürütmeye başladıklarını kamuoyuyla paylaşmışlardı. Diğer yandan otonom araç teknolojilerini takip edenler hatırlayacaklardır; Tesla, ilk çalışmalarını Mobileye ile başlatmıştı. Testlerde ölümlü bir kazaya karışılınca, Tesla, Mobileye ile olan işbirliğini sonlandırmıştı. Bu satın alma haberi, geçen hafta bir araya geldiğimiz Başbakanlık Yatırım Ajansı Otomotiv Direktörü Kağan Yıldırım ile sohbetimizde gündeme gelmişti. İTÜ ARI Teknokent'te otomotiv girişimcilerine seminer vermesi için bir araya geldiğimiz Sayın Yıldırım, özellikle bu satın almanın önemi ve otomotiv sektörüne olası etkilerini girişimcilerimizle paylaştı.
AUS Başarılı Kurum Ödülü
Karayolu yolcu taşımacılığı sektöründeki tüm aktif federasyon ve lider üretici firmaları tarafından hayata geçirilen, Kaptanlar Kulübü tarafından koordine edilen Ulaştırma Platformu olarak, bu yıl Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Başarılı Kurum Ödülü vermeye başladık. Bu ödülü, bilgi ve iletişim teknoloji uygulamalarını, hareketliliği ve güvenliği artırarak ulaşım sektöründe hayata geçiren kurumları öne çıkarmak, bu uygulamaların farkındalığını ve paylaşımını artırmak amacıyla veriyoruz. Bu kapsamda, ilk ödülü, 7 Mart'ta İTÜ ARI Teknokent'te düzenlediğimiz törenle, İETT Genel Müdürü Arif Emecen'e takdim ettik. Sayın Emecen'in gerek konuya hakimiyeti gerek enerjisiyle daha birçok güzel projeyi İstanbul'a kazandıracağına eminiz. AUS kapsamında başarılı uygulamaları hayata geçirdiğine inandığınız kurum ve firmaları aday olarak Ulaştırma Platformu'na sunabilirsiniz. Sizlerin önerilerinizi de değerlendirmeye alarak, her üç ayda bir, bu ödülü ilgili kuruma vermeye ve bu konuda yapılan başarılı çalışmaların sektörle paylaşılmasına devam edeceğiz. ■