2013-04-09 11:25:23

Herkes kurallara uyacak!

Mustafa Yıldırım

my@tasimadunyasi.com 09 Nisan 2013, 11:25

Bu hafta Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Nisan Çarşamba günü Türkiye Karayolları Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı’nın tanıtımında yaptığı konuşmaya değineceğim. 

Başbakanımız konuşmasında benim de yazılarımda sıkça dile getirdiğim bir noktaya dikkat çekti. “Trafik, terör kadar önemli bir sorundur” diyen Başbakan, ''Bugün ülke olarak önümüzde canlar yakan, ocaklar söndüren, anaları, eşleri, evlatları anlatan iki önemli sorunumuz var. Bunlardan biri terör, ikincisi ise maalesef terör kadar konuşulmayan, terör kadar gündemde yer almayan trafik sorunudur. Buna aslında 'trafik terörü' de diyebiliriz. Oysa baktığınızda trafik sorununun, diğer deyişle trafik terörünün silahlı bölücü terörden daha fazla can aldığını, daha fazla kan akıttığını görürsünüz. Biz bu iki sorunun da üzerine kararlı bir şekilde gidiyoruz. Başarılı olana kadar da yılmadan, usanmadan çözüme yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu. 

Araçlar arttı, ölümler azaldı 

Başbakan Erdoğan, önemli bir veriyi de paylaştı: Türkiye'deki araç sayısı 10 yıl önce 8 milyonken, trafik kazalarında olay yerinde hayatını kaybeden kişi sayısının 5 bin civarındaydı. 2012 yılında ülkedeki araç sayısının 17 milyonu aşmasına rağmen olay yerinde hayatını kaybeden kişi sayısının 3 bin 757'ye geriledi. Yapılan yatırımların da çok büyük katkısı olduğunu belirtti. 
Sürücü ve araç sayısının ülkemizin gelişimi ile birlikte her yıl 1 milyon civarında arttığını belirten Başbakan Erdoğan, bu durumun trafikte eğitimin, denetimin, altyapı ve sağlık hizmetlerinin önemini arttırdığını ve yeni yatırımlar gerektirdiğini vurguladı. 

Bölünmüş yol ve denetimler 

Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında dile getirdiği gibi bölünmüş yol yapımında gerçekten tarihi başarılara imza atıldı. Bu yolların yapımı ile trafik güvenliğinin sağlanmasına çok büyük katkı sağlandı. Başbakan Erdoğan, son 10 yılda 17 bin 100 km bölünmüş yol yaptıklarını vurgulayarak, “Daha önce 6 il bölünmüş yolla birbirine bağlı iken bugün 74 il bölünmüş yol ağı ile birbirine bağlı” açıklamasını yaptı.  Başbakan Erdoğan, havayolunun ve demiryolunun gelişimine yönelik yapılan yatırımlardan da bahsetti. 
Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında değindiği önemli bir noktada ulaştırma altyapısını güçlendirirken sürücülere ve araçlara yönelik kurdukları etkin denetim sistemleri oldu. Erdoğan, “''Elektronik denetim sistemleriyle trafik denetimlerinde yeni bir dönem başlattık. Tüm denetimler içinde yüzde 13'lük bir paya sahip olan bu sistemleri, bilhassa şehirlerarası yollarda daha geniş teknolojilerle yaygınlaştıracak ve denetimleri çok daha etkili hale getireceğiz'' dedi. Başbakanımız trafik güvenliği açısından sorunlu araçları trafikten çıkardıklarını da vurguladığı konuşmasında, “Diyoruz ki 'artık 20, 25 yaşındaki araçlarla trafikte dolaşmak yok'. Araçlar yaş itibarıyla 10, bilemediniz 15’i geçmeyecek. Araçların sağlam olması çok çok önemli” dedi. 
Başbakan Erdoğan, 2020 yılına kadar Türkiye'de trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri yüzde 50 azaltmaya yönelik eylem planını uygulamaya koyduklarını vurgulayarak, ''Eğitimden denetime, ulaşım altyapısından sağlık hizmetlerine kadar trafikle ilgili her alanda daha ileri çalışmalar yaprak bu hedeflere mutlaka ulaşmak istiyoruz'' dedi.

Kimseye ayrıcalık yapılmayacak

Başbakan Erdoğan, daha önceki Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısı'nda söylediği bir hususu tekrarlamak istediğini de kaydederek, ''Hukuk devletinde hiç kimsenin kurallar, kaideler karşısında istisnası yoktur. Herkes trafik kurallarına uymak mecburiyetindedir. Emniyet kemeri ve hız sınırları başta olmak üzere trafik kurallarının uygulanmasında hiçbir istisnayı, hiçbir farklı uygulamayı asla kabul etmiyorum. Halen bu şekilde davrananlar varsa, buradan açıkça talimat veriyorum; unvanı, makamı, konumu ne olursa olsun hiç kimseye ayrıcalık yapılmayacak, kurallar harfiyen uygulanacaktır. Bu konunun bizzat takipçisi olacağımı da herkesin bilmesini istiyorum'' açıklaması da çok önemliydi.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.