Türkiye’de karayolu ulaşımında devrim yaratacak sacayaklarından bir tanesi daha hayata geçiyor. 21 Nisan itibariyle son tabliyesi atılan Körfez Geçiş Projesinin Haziran ayında açılacak olması sektörümüze de büyük ivme kazandıracaktır. Özellikle karayolu taşımacıları olarak yolcularımıza büyük zaman kazandıracak, özellikle yoğun günlerde oradaki saatlerce bekleme kayıplarını önleyecek çok ciddi bir gelişim olarak görüyoruz bunu. Artık İstanbul’dan Güney Marmara ve Ege bölgesine yapılacak, hatta Akdeniz bölgesine yapılacak olan taşımalarda, yolcularımız zaman kazanacak, yolculuklar daha keyifli olacak. Artık Körfez’deki kuyruklarda beklemek, eziyet çekmek, tarih oldu, nostalji oldu diyorum.
Haziran’dan itibaren keyifli yolculuklar
Haziran ayından itibaren yolcularımıza, tatil yörelerimize -Bodrum, Marmaris, Ayvalık, Çeşme, Kuşadası gibi bölgelere- gidecek olan yolcularımız için, gerçekten keyifli bir yolculuk yapacak. Karayolu ile İzmir’e gitmek keyfe dönüşecek diye düşünüyorum. Bu sadece bizim gibi toplu taşıma yapan şirketler için değil otomobille yola çıkanlar için de büyük kolaylık yaratacak.
Denizi daha fazla kullanmalıyız
Tabii, bütün bunlar bazı şeyleri önleyemiyor. Araç sayısı durmadan artıyor. Özellikle Körfez Köprüsüne erişimdeki yollara üçüncü çevre yolu ve bağlantıları destekleyici olacaktır. Bu aynı zamanda İDO’nun da Marmara Denizini özellikle İstanbul’un Avrupa yakasından daha yoğun bir şekilde kullanmasını gerektirecek. Bu arada, Körfez Köprüsüne erişmek için kaybedilecek zaman da giderek uzuyor. Yani bu kaçınılmaz. Yollar belli, iki koridor var… Körfez Köprüsü var da, oraya nasıl gideceğiz? Bunun cevabı biraz da Marmara Denizi’nin batısında; Yenikapı’dan, Avcılar’dan Bandırma, Bursa, Yalova bölgesine yapılacak taşımalarda saklı. Bence burada millete denizi kullanmayı biraz daha öğretmemiz lazım. Otomobil ve insan taşımacılığının, daha hızlı feribotlarla, Güney-Kuzey Marmara ekseninde denize kaydırılması lazım. Özellikle bu, Avrupa yakası için çok daha ekonomik olacak diye düşünüyorum. Çevre yollarındaki trafiği azaltmanın bir yolu da bu.
İDO’nun bu konularda ciddi planlama çalışmaları var. Onların da mutlaka kendileri ve millet için ulaşım amaçlı çözüm geliştirmesi gerekiyor. Ticari anlamda ve sosyal anlamda.
Ücret ne olacak?
Sayın Cumhurbaşkanımız Körfez Köprüsünün son tabliyesini perçinledi. Burada bizi bekleyen en önemli sorun Körfez Köprüsünden geçiş ücretlerinin ne olacağı. Bugün rahatsız edici rakamlar açıklanıyor. Bunların toplu taşımaya bir üstünlük sağlaması için makul seviyelerde tutulması lazım. Biz insan taşıyoruz, insan taşıyan unsurların toplu taşıma kapsamında pozitif ayrımcılıkla değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Expo’yu fırsata çevirmeliyiz
Ben iki gündür Antalya’daydım, çok ciddi Expo hazırlıkları var. Bir yandan raylı sistemler, havaalanına kadar ulaşmış durumda. Expo’nun içinden geçerek geliyor. Expo, Antalya için, Türkiye için özellikle bir fırsat. Şu andaki dış politikadaki sıkıntıların, Expo’ya yansıdığını görüyoruz. Daha çok iç dinamiklerle besleneceğini düşünüyorum. Yine de uluslararası katılım olacaktır. Antalya’ya mutlaka bir hareket getirecektir. Şu anda Antalya geçen yıl ile mukayese edildiğinde ciddi bir sıkıntı içinde. Otellerin birçoğu açmama kararı aldı. Bu da Türkiye ekonomisi açısından ciddi bir kayıp. Dış politikada yaşadıklarımızın yansımalarını burada görüyoruz. Türkiye’ye karşı İngiltere’nin Avrupa ülkelerinin belki de kendi ülkelerini korumak için Türkiye’yi hak ettiklerinden fazla hırpaladıklarını görüyoruz. Ama Türkiye bir senede yıkılmaz. Mutlaka sektörlerin destek vermesi lazım. Expo Antalya’ya bir canlılık getirecek, ama bu, turizmin getirisi kadar olmaz. Türkiye’nin Expo’yu bir fırsata dönüştürmesi lazım. Tabii ki maksimum faydayı elde edecek şekilde bunun tanıtımını yapması lazım. Ciddi bir hazırlık ve heyecan içindeki Antalya’daki bazı esnaf ve turizmcilerle görüştük. Herkesin yüksek beklentileri var, inşallah bekledikleri sonuçları elde ederler. Expo’nun da ülkemize, Antalya’ya, Türk turizmine hayırlı olmasını diliyorum.
Herkese hayırlı haftalar diliyorum. ■