İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu’nun başkanlık ettiği “Korsan Taşımacılıkla Mücadele İl İstişare Kurulu”nun ikinci toplantısı 9 Ekim Çarşamba günü İstanbul Ulaştırma 1. Bölge Müdürlüğü’nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Bu kurulun oluşturulmasından dolayı teşekkür ediyorum. Toplantıda korsan taşımacılığın önlenmesine yönelik görüşlerimizi ifade ettik. Ulaşımın önündeki engelleri kaldırmak, vatandaşın ucuz ve güvenli şekilde taşınması hepimizin görevi.
Ancak kanunlar arasındaki çelişkiler nedeniyle korsan taşımacılığa davetiye çıkarılıyor. Korsan taşımacılar yüzünden de korsan olmayanlar cezalandırılıyor. Özellikle turizm taşımacıların yaşadığı sıkıntılar büyük. 9+1 araçlar tüm dünyada hizmet verebilirken İstanbul’da bu mümkün olmuyor. D2 yetki belgeli taşımacılar araç yatırımı yapmışlar, bu alanda faaliyet verebilirken bir anda önlerine engeller çıkartılmış durumda..
Türkiye’de turist profilinin de değiştiğini ve bu değişikliğin de yeni ihtiyaçları beraberinde getirdiğini ifade ettik. Özellikle Arap turistler seyahatlerini bu tür araçlarla gerçekleştirmek istiyorlar. İşini doğru yapan arkadaşlar UBER’den dolayı işini yapamaz duruma geldi.
Toplu Ulaşım Yasası
TOBB Sektör Meclisi olarak Toplu Ulaşım Yasası çıkarılması yönünde bir çalışma başlattık. Ulaştırma Bakanlığı’ndan belge alan taşımacılar ulusal ölçekte çalışıyorlar. Ancak belediyeler D2 belgeli taşımacıların önüne yol izin belgesi engeli çıkarıyor. Buna ihtiyaç yokken bu belge isteniyor. Sadece İstanbul’da bu belge talep ediliyor. Son üç yılda 14 bin 9+1 araç D2 belgesine kaydedilmiş durumda. Ancak bu insanlar şu anda işlerini yapamaz durumda. Toplu Ulaşım Yasası’nın acilen çıkarılması ve taşımacının hak ve sorumluluklarının düzenlenmesi çok önemli kazanımlar sağlayacaktır.
3’üncü köprü zorunluluğu
Ayrıca 3’üncü köprü zorunluluğu da korsanın büyümesine neden oldu. Öğrencilerin büyük çoğunluğu daha fazla km yol gitmek istemediğinden daha kısa yoldan gittiği için korsan taşımacıları tercih etmeye başladı. UKOME kararı ile bir an önce ikinci köprü kullanımının açılması gerekiyor. Otobüsçüler 70 km daha fazla yol yapıyor, 1 saat zaman kaybediyor ve 35 bin ton fazla yakıt tüketiyor.
UKOME’de taşımacı neden yok?
Yaşanan bazı sıkıntılar korsana davet çıkartıyor. U-ETDS’nin dünyada örneği yok, bunun diğer bakanlıklarla eşgüdüm şekilde işlemesi gerekiyor. Belediyelerin taşımacıların önüne engel koymaması da mümkün olacak.
UKOME’de herkes var, taşımacı yok. Özellikle ulaştırmanın bir ihtisas alanı olarak düşünülmesi ve artık bu alanda süreçlerin daha hızlı çözüme kavuşturulması için ulaştırma polisi konusunda bir yapılanmaya çok ihtiyaç bulunuyor. Polis gücü ile ulaşımda yaşanan sorunları çözme imkanınız da artık yok. ■