Bu köşedeki ilk yazım. Bu haftadan itibaren, haftalık olarak bu köşeden otomotiv, ulaştırma, lojistik ve akaryakıt sektörlerindeki teknolojik gelişmeleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Sektörde masanın iki tarafında bulunmuş biri olarak (müşteri, satış-pazarlama, operasyon, mobil teknolojik çözümler uygulama) hem otomotiv tarafını hem teknoloji gelişimi tarafını yakından takip edebilme, çeşitli projelerle de hayata geçirebilme imkanı buldum bugüne kadar. Üstüne bir de İTÜ Arı Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İTÜ Çekirdek'te, otomotiv kategorisindeki teknogirişimcilerin gelişimlerine destek olmaya çalışıyorum. Bu da, sektördeki teknolojik gelişmeler açısından da işin içinde aktif olmamı sağlıyor.
Teknolojik gelişmeler
Bu deneyim ve bilgilere, yine sektörle paylaşmak adına, teknoloji editörü olarak bu köşede yer vermenin katma değerli bir çalışma olacağını düşünüyorum. Hele ki İTÜ Çekirdek'in Avrupa'da 8’inci, dünyada 18’inci en iyi kuluçka merkezi olduğunu göz önüne alırsak, dünyadaki trendleri de yakından takip edebildiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Bu vesileyle, bir de bu köşeden, bu topraklardaki bir teknokentin dünyada sayılı yerlerden biri olmasını sağlayan İTÜ Arı Teknokent yöneticileri ve ekiplerini de tebrik ve ülkemiz adına da teşekkür etmiş olalım.
Bu köşede neler olacak?
Bu köşede, sektörümüzdeki, dünyayı da referans alarak, teknolojik gelişmeleri paylaşacağım. Dünyadan örneklerle; ülkemizden, firmalarımızdan örneklerle... Elektrikli araçlar dünyada nasıl bir trend izliyor? Sürücüsüz araçları ne zaman yollarda göreceğiz? Akıllı Ulaşım Sistemleri (Intelligent Transport Systems) ile neler kastediliyor? Akıllanan uygulamalar, sistemler neler? Bunların sektöre etkisi neler olacak? Sektörümüzde dijital dönüşüm nasıl seyrediyor? Endüstri 4.0 herkesin dilinde… Aslı astarı nedir? Bize ne kazandıracak? Ülke olarak Endüstri 4.0'ün neresindeyiz? gibi konuları bu köşede tartışmaya, gündeme taşımaya çalışacağız. Bazen izlenimlerimizle, düşüncelerimizle, bazen röportajlarımızla, gerçekleştirilen projelerle bu köşeye yansıtıp sektörle paylaşacağız.
Yol Emniyeti Konferansı
Geçen hafta Shell'in davetlisi olarak, düzenlemiş oldukları 7. Yol Emniyeti Konferansı'ndaydım. Shell'in; Türkiye Ülke Başkanı ve Shell&Turcas CEO'su düzeyinde bir katılımı, yol emniyeti konusuna ne kadar önem verdiğinin göstergesiydi. Yenilikler, teknolojik gelişmeler adına aldığım notların başında 'doğalgazdan üretilen ilk motor yağı' ve 13 bin aktif kullanıma ulaşan Shell Drive uygulaması geliyor. Shell Drive, Shell Motorist adlı uygulamanın bir alt uygulaması… Sürücülerin ani hızlanmaları gibi kriterleri değerlendirerek sürücünün performans skorunu belirliyor. Diğer taraftan Shell globalde Şubat 2014'ten Ekim 2016'ya kadar ölümlü bir trafik kazasının olmamış olması takdire şayan. Shell'in globalde yılda yaklaşık 1,4 milyar taşıt-km yol yaptığını göz önüne alırsak, bu başarısını sağlayan kriterleri örnek alıp bir an önce çalışmalarımıza yansıtmamız gerekiyor. Hele hele geçen sene ülkemizde trafik kazalarından dolayı 7 bin 500 kişinin öldüğünü, 308 bin yaralı olduğunu göz önüne alırsak…
Kazaları önlemek için…
Konferansa katılan milletvekilimiz, Prof. Mustafa Ilıcalı hocamızın da bu kazaları önleme adına 3 önerisi oldu: Teknoloji imkanlarının en iyi şekilde kullanılması; eğitim, bilinçlendirme, farkındalık oluşturulması; idari ve yasal düzenlemeler… Bu köşede önümüzdeki yazılarda; trafik güvenliğini önlemeye yönelik ne tür teknolojik gelişmeler, imkanlar olduğunu dünyadan ve girişimcilerin dünyasından örneklerle paylaşmaya çalışacağız.
Dünya Otomotiv Konferansı
Bu ilk yazımızı da, sektörümüzü yakından ilgilendiren bir konferansın duyurarak bitirelim. 29-30 Kasım'da, İstanbul'da, “Dünya Otomotiv Konferansı” yapılacak. Konu başlıkları; ağırlıklı olarak sektördeki teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelerin sektörümüze, ülkemize etkileri şeklinde… Ben de 'connectivity & intelligent transport systems' (bağlı araçlar & akıllı ulaşım sistemleri) başlığı altındaki panelin moderatörüyüm. Paneldeki konuşmacılarımızla; araçlarda bağlılık, otonom sürüş, ulaşımda akıllı uygulamalar, sistemler, bunların etkileri, kazandırdıkları gibi konuları dünyadan ve ülkemizden örneklerle konferansta tartışacağız. ■