31 Mayıs’ta yine bir Yönetmelik değişikliği ile karşıya kaldık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde birtakım değişikliklere gitti. Daha önce Çalışma Bakanı Sayın Vedat Işıkhan, emeklilere yüzde 20 indirim konusunda beni arattırdı. Ben de emeklilere yüzde 20 indirim konusunun zorlayıcı bir unsur olarak yapılmaması gerektiğini, ancak bir tavsiye olarak sektöre önerilebileceğini iletmiştim. Bu görüşmenin hemen arkasından iki gün sonra Yönetmelik değişikliği ile yıl sonuna kadar emeklilere yüzde 20 indirim uygulanması zorunlu kılındı.
Zorunlu kılınması doğru değil
Emeklilere yüzde 20 indirim uygulaması bir zorunluluk haline getiren bir düzenleme yapılması doğru değil. Bu kurala uymayan firmalara 5 ihtar cezası verileceği belirtildi. Bunu firmaların inisiyatifine bırakmak gerekirdi. Otoyollara, köprülere, akaryakıta, personele her alanda zam varken yüzde 20 kâr marjı olmayan bir sektöre bunu zorunlu hale getirmek ve üstelik sadece karayolu yolcu taşımacılığında indirim yaptırmak haksızlık ve adaletsizliktir. Türk Hava Yolları, TCDD, denizyolları nerede.
Sektörün böyle bir kâr marjı yok
Yüzde 20 indirim yapmak zorunda bırakılmak, sektörün tam da para kazanma umuduyla beklediği yaz sezonunda gerçekten büyük haksızlıktır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu düzenlemeyi yaparak sektöre çok ciddi zarar vermiştir. Sektörün böyle bir kâr marjı olmadığını Bakanlık yetkilileri çok işi biliyor. Her gün artan maliyetler karşısında, bir de yüzde 20 indirim yaptığınızda kazanç kalmaz, zarar edersiniz. Zaten emekliler belli bir dönemde seyahat ediyor.
Para kazanılacak bir dönemde ‘hayır siz para kazanmayın biz sizin gelirinizi emeklilere bağışlıyoruz’ anlamında bir adım. Çalışma Bakanlığı’nın bu konudaki talebi, tamamen firmaların kendi inisiyatifi ile yapması gereken düzenleme şeklindeydi. Bu düzenlemenin iptal edilmesi gerekir. Bunu Bakanlık yetkililerine ilettik. Onlardan bize yapılan geri dönüş ise ‘yapılacak bir şey yok, düzenleme yapıldı’ oldu.
Emeklilerle otobüsçüler karşı karşıya gelecek
Bir de emeklilik belgesi denilmiş, ama düzenlemede bunun nasıl alınması gerektiği, ne olacağı, uygulamanın nasıl olacağı ifade edilmemiş. Vatandaşlık numarası sorgusu mu yapılacak, bilmiyoruz. Emekliler ile otobüsçüler karşı karşıya getirilecek. Bu çok yanlış bir düzenleme. Bu düzenleme uygulanabilir değil. Ulaştırma Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu ve yetkililerden ricam bu haksız durumu bir an önce düzeltmeleridir.
Sefer iptalleri de doğru değil
Yine Yönetmelikte B2 belgeli taşımacılara yönelik son sefer haricinde yüzde 25 doluluk olmadığı halde seferin iptal edilmesi gerektiği yönünde bir düzenleme yapıldı. Bu da ulaşımın önüne engel çıkarmaktır. Firmalar, biletini almış insanlara ne yapacaklar? Bakanlık versin o zaman, biz taşıyalım. Bu insanların ulaşım hakkını gasp etmektir. Bu noktada yanlış yapan varsa onu cezalandıralım, ama işini hakkıyla yapanı ‘10 yolcusu var’ diye cezalandırmak doğru değil.
Gelin km/maliyet hesabı yapalım
Sektöre bu tür düzenlemelerle sıkıntı yaratılırken yolcu sayıları beklentilerin çok altında; bayrama rağmen, üstelik 9 günlük tatile rağmen. İnsanlar seyahate çıkamıyor. Biz daha yüksek fiyata bilet kesmek istemiyoruz, ucuz taşımak istiyoruz ama maliyetlerimizi düşürecek adımların atılması gerekiyor. Maliyetleri düşürmeden sektörün indirim yapması mümkün değil ki. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri de bunu çok iyi biliyor. Birlikte oturup bir km/maliyet hesabı yapalım. Onun üzerinden bize yüzde 10 kâr marjı versinler. Biz onun üzerinden indirim yapalım. Biz yazın para kazanabilmek için 6 ay boyunca bekledik. Yaz geldi. Cebimizdeki parayı da emeklilere bağışlayacağız. Böyle bir şey olamaz. Eskiden yer olmazdı otogarda. Şimdi peronlar bomboş.
Tüm sektör mensuplarımızın Kurban Bayramı’nı kutlarım. Bol kazançlı, kazasız, belasız bir bayram ve yaz sezonu diliyorum. ■