2022-02-07 18:14:57

Yeni Yönetmelik bölünmeyi değil, bütünleşmeyi sağlamalı

Mustafa Yıldırım

my@tasimadunyasi.com 07 Şubat 2022, 18:14

Uzun süredir Karayolu Taşıma Yönetmeliği değişikliği üzerine Bakanlık ile görüşmelerimiz sürüyor. 16 Şubat 2022 tarihinde TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda Yönetmelik Çalıştayı yapılması kararı alındı. Çalıştay öncesinde, Sektör Meclisi içindeki komiteler saat 10:00’da bir araya gelecek. Firma sahipleri de bu görüşmeye katılabilecek. Daha sonra saat 14:00’te Bakanlık yetkilileri ile Çalıştay yapılacak. Bu Çalıştayın özellikle son 20 yıldaki değişimlerin getirdiği ihtiyaçlara çözüm sunabilecek mevzuat düzenlemelerinin hayata geçmesine katkı yapmasını bekliyoruz. Yine 23 Şubat 2022 tarihinde de Ankara’da TOBB Merkez Binası’nda Yönetmeliğe yönelik ikinci toplantıyı gerçekleştireceğiz. 

Sektörümüz yüzde 50 küçüldü

Son 20 yılda ulaştırma yatırımlarında ve politikalarında yapılan köklü değişimlerle havayolunun iç hatlardaki yolcu sayısı 100 milyona (önceden 10 milyondu), demiryolunda ise 20 milyona ulaşmış durumda. Ayrıca denetim ve yaptırımların caydırıcılığında yetersiz kalınmasıyla da kısa mesafeli hatlarda korsan taşımacılık arttı. Bütün bu olumsuzluklarla birlikte sektörümüz yüzde 50 küçüldü. 

Sektörün isteği

Sektörün en önemli isteği; kapasite kullanımının artırılarak, kaynak israfının önlenmesi ve akıllı sistemleri en iyi şekilde kullanarak modlar arasında entegrasyonun sağlanması. Böylece de hedef; hızlı, güvenli, ekonomik bir taşımacılık şekli ile karayolu yolcu taşımacılığını sürdürülebilir hale getirmek, Kanun’da yer alan mali ve mesleki yeterlilik ile mesleki saygınlık şartlarını güçlendirerek, şirketleri kurumsal yapılara taşımak.

1000 özmal koltuk  

2022 yılında İstanbul’a 212 gemi gelecek. 6 bin kişilik gemiler de var bunların arasında. Dolayısıyla bir şirketin bunu yapabilme imkanı yok. Yönetmelikte öncelikli olarak yolcu taşıma organizatörlük yapısının oluşmasına imkan verecek düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Turizm taşımacılığı alanındaki şirketlerin hepsi KOBİ ölçeğinde. Bu düzenleme firmaların birleşmesini teşvik edebilir. Bu organizatörlük belgesini alan firmalar D1, B1, B2 ve D2 belgeli firmalarla taşıma işini aynı isim altında yapabilirler. Aynı zamanda TÜRSAB belgesini de alabilirler. Bu belgeyi almak için D1, B1, B2 ve D2 belgelerine ve en az bin adet özmal koltuk kapasitesine sahip olacak. 

Acentelik sistemi 

Acentelik sisteminde değişiklik düşünüyoruz ve bölge temsilciliği kavramını getirmeye çalışıyoruz. F1 ve F2 belgeleri birleştirilmeli ve bir belge ile her iki iş de yapılabilmeli. F1E belgesi zaten var. 

Özmalın yüzde 10’u 

18 koltuk kapasiteli araçların kullanım kriterleri yeniden belirlenmeli. Özmal araç sayısının yüzde 10’u kadar (sadece özmal olarak) araç belgeye kaydedilmeli ve asgari kapasiteye sayılmamalı. 

Taban fiyat yerine…

Mevcut firmalar düşük dolulukla sefere giderken yeni firmaların kurulmasının önüne geçilmeli. Rekabetin mantıklı ölçülerde yapılması sağlanmalı. Kimsenin ‘benim maliyetim daha az’ deme imkanı yok. Çünkü hepimizin maliyeti belli. Kilometre maliyet hesabı mutlaka yapılmalı. 

Fiyat tarifeleri 

Firmaların fiyat tarifelerini onaylatmalarının eş zamanlı hale getirilmesi gerekiyor. Yeni kurulan firmalara da kalan süre kadar fiyatlar verilsin ve aynı dönemde onlar da yeni fiyatlarını alsınlar. Bu şekilde fiyat istikrarı sağlanamıyor. 4 aylık bekleme süresinin mücbir sebep hallerinde daha kısa süreli olarak uygulanmasını da istiyoruz. 

Şoförlerin işe girişlerinin anlık olarak yapılabilmesi konusu var. Arıza ve kaza hallerinde firmaların başka bir firmadan araç kiralamasına yaptırım uygulanmamalı.
Yeni belge alma şartları zorlaştırılmalı. Yerel taşıma kriterlere bağlanmalı. Bunları çalıştayda konuşacağız. Bizim beklentimiz belgelerin sadeleştirilmesi. Yönetmelik bölünmeyi değil bütünleşmeyi sağlasın. 

Anadolu Otogarı 

Anadolu Otogarı çalışmalarımız devam ediyor. Kurtköy’de otogar yapımı ile ilgili çalışmalar var, ama bu olacak bir iş değil. 32 dönümlük bir alanda otogar inşasına karşıyız. 250 milyon TL ile yatırım maliyetli bir otogarın yapılması da doğru değil. Anadolu Otogarı’nın yeri bellidir. Bakanlığın onayı bekleniyor. Bundan sonra da yüksek maliyetlerle yapılacak otogarlara müsaade etmeyeceğiz. 

Servis konusu 

Servis konusunu İstanbul Otobüs AŞ ile konuşacağız. İETT ile bunu yapamadık, çünkü imkanları el vermiyor. Bilet satış portalına yönelik şirket kurulması da gündemimizde. Biz, bu oluşumu hayata geçirmeye odaklandık. Sektörün kurtuluşu, bir araya gelerek kendi bilet satış portalını oluşturmaktan geçiyor. Bakanlık bize destek verecek. Mercedes-Benz Türk ile yaptığımız görüşmeler var. Bunları ilerleyen dönemde paylaşacağız. ■

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.