Havayolu taşımacılığına yönelik düzenleme uzun süredir bekleniyordu. Sayın Bakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta bu düzenleme ile ilgili açıklamalarda bulundu, tamamen tüketici esaslı bir düşünce üretti. Tavan fiyatın altını tamamen serbest bıraktılar. Bu demek ki, taban ve tavan arası diye bir kavram yok, aşağısı serbest. Sayın Bakan iki tarafa birden gol attı. Hem havacılara hem bize. İki gol birden yedik.
Tüketiciyi koruyan bir düzenleme
Biraz tüketiciyi koruyan bir düzenleme oldu. Ama yine de ülkemiz için hayırlı olsun. Hiç yoktan iyidir diye teselli bulacağız. Bizim beklediğimiz burada katsayıydı. Fiyatların serbestçe belirlenmesi, Bakanlığın müdahale etmeyeceği şekilde katsayı konmasıydı. Her firma fiyatını serbestçe belirlesin ama tabanla tavan arasında üç kattan fazla fark olmasın. Bana göre bu daha doğruydu. Ama Sayın Bakan mutlaka bir şey düşünmüştür. Sonuçta onun sorumluluğu bizden fazla. Ülkeye karşı, sektöre karşı, millete karşı bir sorumluluğu var. Böyle düşünmesi bence toplumsal bir düşünce. Tüketiciyi koruyan bir düşünce. Her Türk uçacak kelimesinin altını dolduran bir karar.
Bizim isteğimiz bu değildi
Bizim isteğimizi net olarak söylemeliyiz. Bizim beklentimiz uçakla otobüs arasındaki rekabeti bitirecek bir karar değil. Beklentimiz, biraz daha bu popülist fiyatlandırmalardan, promosyonlardan kaçınarak fiyatları katsayı ile beraber çözmek ve serbestçe belirlemek. Çünkü hizmetler, uçaklar, koltuk aralıkları, kalite gibi birçok sürü farklılık var. Bana göre, fiyatlara 299 TL tavan konulacağına, bire üç esası konulsaydı sorun kökten çözülürdü.
Ortalama fiyat yükselecek
Şu anda sorun çözülmedi, devam ediyor. Bize yine de faydası olacak. Uçaklar bayramlarda bu fiyatın üzerine çıkamadıkları için kış fiyatlarını balanslayacaklar ve ortalama fiyat yükselecek. 150 lira ortalama da kurtarmayacak ve yaz kış ortalaması yükselecek. 450 TL.ye kadar bilet kesiliyordu, şimdi bunu yapamayacakları için tabanlarını yukarıya çekecek, dolayısıyla ortalama fiyatlar yükselecek, biraz daha makul seviyelere gelecek. Bu, mutlak bir çözüm değildir. Faydası çok az olacaktır.
Sayın Bakanı ziyaretimizde, katsayı kullanılabileceği düşüncesi oluşmuştu, ancak gerçekleşmedi. Bu fiyatların üzerine çıkıldığında yaptırımlar olacak.
İstanbul Otogarı
İstanbul Otogarı’na yönelik Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz sürüyor. Otogardaki düzensiz, kuralsız, ticarethaneler, yanlış ticaretler hepsi engellenecek. Bu otogarı, yapıldığı işletme mantığıyla işletilir hale getirmek istiyoruz. Herkes kendi işini yapacak. Otogarı daha uygar, daha yaşanabilir bir şekle getirmek istiyoruz. Bugün ilk adım atıldı. 10 tane bank getirildi, devamı da gelecek. Park Bahçeler Müdürlüğü orta yürüme koridorunda bizim hazırladığımız projeye onay verdi, o yapılacak. Dükkanların önündeki çadırların yapımına müsaade edildi. Standart hale gelecek. Otogara gelen günlük ortalama 50 bin yazın 80 bin kişinin burada alışveriş yapmasını istiyoruz. Bundan sonra esnafı bilinçlendirme toplantıları yapacağız. Görseller düzgün olsun, herkes serbestçe dolaşabilsin istiyoruz. Eğer burada ticaret yapılmadığında kabahat esnafındır. Bundan sonra yaptırımlar olacak. Otogarın yeniden Otogar Şube Müdürlüğüne dönüştürülmesini talep edeceğiz. Burada özel güvenlikle asayiş sorunlarını çözmek mümkün değil. Anında müdahale edilmesi gereken olaylar oluyor. Burası İstanbul asayişinin başlayıp bittiği yerdir. Gerekli girişimleri yapacağız. Otoriteyi tesis etmemiz gerekiyor.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■