Geçen hafta içinde Ankara’da, '8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi’ne katıldım. Üç ayrı Çalıştay, arkasından Trafikte Yüzde Yüz Yaşam Avrupa Birliği Projesi, arkasından Trafik Çalıştayı ve daha sonra da Trafik Güvenliği Sempozyumu. Bunun arkasından Trafik Şurası’nın gelmesini arzu ediyoruz. İçişleri Bakanımıza durumu izah ettik. 2018 yılında inşallah Trafik Şurası düzenlenecek. Ama Ankara’da çok etkili bir sempozyum oldu. Ben hemen hemen tüm sempozyumlara katıldım.
Hükümet çok büyük önem veriyor
Sayın Başbakanımızın, İstanbul’da ki işini gücünü bırakıp sempozyuma gelmesi, Hükümetimizin, trafiğe, trafik kazalarına bakışı için önemli bir göstergedir. Sayın Başbakanımız 4 Bakan ile sempozyuma katıldı. İçişleri, Ulaştırma, Milli Eğitim ve Sanayi ve Ticaret Bakanımız sempozyumda yer aldılar.
Son derece etkili konuşmalarla trafik kazalarının önlemesi konusunda Türkiye ciddi bir eylem planı hazırlığı içinde ve bakış açısı son derece olumlu. Ben önce Sayın Başbakanımıza çok önemli işlerini bırakıp bu sempozyuma gelmesinden dolayı teşekkür ediyorum. Kendisi ile görüşme imkanı da bulduk orada. Hemen arkasından iki saatlik bir değerlendirme durum toplantısı yapıldı. Bakanlarla birlikte. Trafik kazaları Hükümetin en önemli sorunu, en önemli çözüm konusu haline geldi. Biz bundan çok büyük bir mutluluk duyuyoruz, çünkü trafikte çok büyük sorumluluk taşıyoruz, insan taşıdığımız için en ağır sorumluluğu taşıyoruz.
Akıllı sistemler…
Ayrıca son derece etkili bir fuar oldu, ulaşımla ilgili teknoloji fuarına dönüştü. Ümit verici gelişmeler var. Umuyorum bu tempo böyle devam eder. Başbakanımız, iradesini eksik etmez, arkasından Trafik Şurası ile Sayın Cumhurbaşkanımızı da devreye koyarsa; Türkiye, trafik kazalarını önlemede Avrupa ile yarışır duruma gelecek. Türkiye, yol ve altyapı konusunda sınıfı geçti. Akıllı sistemlerle eğitim ve denetimde çok daha etkin bir çalışma yapılması gerekiyor diye düşünüyorum.
Karayolunun payı
Sayın Başbakan konuşmasında karayolunun payına değindi. Yüzde 75’ler noktasına gelmesinin en azından 10 yıllık süreç içerisinde hayal olduğunu söyledi. Son derece doğru bir açıklama. Dünyada karayolunun payının geldiği yer belli. Karayolunun payını otomobil, minibüs, midibüs, kamyon, kamyonet, pikap olarak düşündüğünüzde, hiçbir zaman yüzde 75’in altına düşmez. Düşemez. Herkesin bildiği gibi gemilerin ve uçakların kıtalararası getirdiği yükler, bölünüp ayrıştırılarak, bir gemiden çıkan 1000 araçla taşınıyor. Doğal olarak süreç böyle devam edecek. Dağıtım, üretim, hammadde süreci de dahil, insan ulaşımında yine uçaktan, gemiden inen toplu taşımayı kullanacak, otomobile binecek onun için karayolunun payı düşmez, daha aşağı düşmesi hayaldir. Herkesin bu gerçeği bilerek planlama yapması lazım. Olmayacak duaya amin dememek lazım. Tabii ki, karayolunun payı azalsın, kazalar azalsın, hepimizin arzusu bu.
Ölümlü kazalardaki ciddi azalma
Buna bağlı olarak, hem ekonomik hem sosyal nedenlerle trafik konusunun Türkiye için hayati önem taşıyan bir konu olduğunu söylüyorum. Araç sayısı her geçen gün artarken duble yolların yapılması ile birlikte ölümlü kazalarda oran olarak çok ciddi azalma var. Bunun akıllı denetim sistemleri ile beraber yapılandırılması da önemli. Dolayısıyla, trafik kazaları ile mücadele ortak evrensel bir sorundur, sadece Türkiye'nin sorunu değildir.
Akıllı sistemlerle denetim
Bu konuda Avrupa Birliği ve dünyanın gelişmiş ülkeleri ile beraber projelerimiz eş zamanlı devam ederken Türkiye’nin, kendi içinde birtakım regülasyonlar yapması lazım. Özellikle akıllı sistemleri denetimlerde etkin bir şekilde kullanmamız lazım. Milli Eğitim Bakanlığımızın çok güzel projeleri var… Ehliyet verilmesi ve bunların kullanımı ile ilgili; sağlık, eğitim, sürücü kursları ile bunlarla ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Türkiye, trafik kazalarını önlemede mesafe alıyor. Bütün bunlar yeterli mi? Tabii ki yetersiz. Trafik bilincinin çok küçük yaşlarda insanların aklına yerleştirilmesi gerektiğini Sayın Bakanlarımız ifade etti. Ulaştırma Bakanımız Türkiye'de ulaşımın geldiği yeri bizim önümüze koydu, büyük bir vizyon çizdi… Sayın Bakanımıza Ahmet Arslan’a teşekkür ediyorum.
Bize umut verdi
Bu bir ekip işi. Sayın Başbakanımız ekibiyle birlikte orada bir çıkartma yaptı, trafiğin hükümetin ne kadar ağırlıklı ve öncelikli konusu olduğunu ortaya koydu. Bize umut verdi. Projeler var, çok ciddi çalışmalar var. Türkiye trafik kazalarını önlemede Avrupa Birliği ile yarışır duruma geliyor. Bundan da biz mutluluk duyuyoruz. ■