İstanbul Ticaret Odası Başkanı Sayın İbrahim Çağlar ve Yönetim Kurulu üyeleriyle beraber 12 Ekim Perşembe günü Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mevlüt Uysal’a hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdik. Sayın Başkan bizi çok iyi karşıladı, kendisine sektörlerin sıkıntıları anlatıldı.
Ulaşım sorunlarını aktardım
Bu ziyarette ben de TOBB Sektör Meclisi Başkanı olarak yer aldım. İTO Başkanı Sayın İbrahim Çağlar bana da söz verdi. Başkana İstanbul ulaşımıyla ilgili altyapıya yönelik ciddi sorunlarımız olduğunu, özellikle Alibeyköy Terminali’nin atıl duruma düştüğünü ifade ettim. Işıklar mevkisinde yeni bir otogar yapılma planının olduğunu ve bu otogarın İstanbul halkına hem eziyet hem de çok ciddi maliyetler getireceğini söyledim. Anadolu Yakası otogarı cep terminalleri ve toplama merkezleri gibi birçok sorunumuz olduğunu da aktardım. Sayın Kadir Topbaş ile çok ciddi çalışmalar yaptığımızı, Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu’nun da konuları çok iyi bildiğini ifade ettim. Sorunlara ve çözüm önerilerimize yönelik hazırladığımız dosyamızı sunmak istediğimizi söyledim. Sayın Başkan da bunu uygun gördü. Hazırladığımız dosyayı özel halk otobüsçüler, servisçiler ve şehirlerarası otobüsçülerle birlikte Sayın Başkan’a sunacağız.
İTO’daki toplantımız
Yine 12 Ekim Perşembe günü İTO’da yaptığımız toplantıda UBER, Telif Hakları, Sürücülük Mesleğinin İş Güvenliği Kapsamında Değerlendirilmesi başlıklarını altında görüşmelerde bulunduk. İTO’daki toplantıda Sayın Başkan İbrahim Çağlar’a, Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmet Arslan ve Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’u, Ticaret Odasında ağırlayarak sorunlarımızı aktarmak istediğimizi bildirdik. Türkiye’de kayıt dışı taşımacılığın önlenmesi için UBER gibi sistemlere izin verilmesi gerektiğini ve buna yönelik bir iradenin de ortaya konulmasının gerekliliğini ifade ettik. Telif hakları konusunun önümüze gelmesini istemediğimizi söyledik. Bunları da İTO Yönetim Kurulu’na komite kararı olarak gönderdik.
Telif hakları konusu
Yarın telif hakları konusunda sektöre baskı yapılacağını çok iyi biliyoruz. Taş kuyuya düşmeden çözüm üretelim; taş kuyuya düştükten sonra hep beraber çıkarmaya çalışacağız, ama taş kuyudan çıkmaz. Her tarafı üzecek bir kararın çıkmaması lazım. Sanatçılarımızın da bize saygı duymasını istiyoruz. Onları şöhret yapan bizim araçlarımız ve medya organlarımız. Biz para vermeyelim demiyoruz, makulde buluşalım. Radyoya ve televizyona para vermeyiz, müzik yayınlanan kanalların bedelini kullanırsak öderiz, kullanmazsak ödemeyiz. Malını sokağa bırakana “niye çaldın” diye sorulmaz. Sizin malınızı sokağa bıraktıktan sonra niye çaldın deme hakkınız yok. Dolayısıyla radyo ve televizyonlarda bedelini ödüyoruz. Televizyon ve radyoların yayın akışları arasına reklam serpiştirerek para kazanma arzuları var. Biz olmasak onlar olmaz.
Taraflar dinlenmeli
Biz, telif hakları sorununun tarafların dinlenmesiyle çözüleceğine inanıyoruz. Tek taraflı dinleme olmaz. Sanatçılara farkındalık yaratma şansını gücünü kullandırıp bizi ezmeleri de doğru değil. Siyasetçilerimizin bunu bize yapmamaları lazım, önce bu ülkedeki insanları korumaları lazım, sonra sanatçı tüccar ve diğerleri gelir.
Milleti korumayan anlayış olmaz
Ben bu konuda hükümetimizin yanlış bir karar almayacağına inanıyorum. Tabii, sanatçıların farkındalık yaratma şansını kullanmaları onların doğal hakkıdır ama bizi temsil eden de siyasetçilerimizdir. Onların da bizi koruması gerekir. O anlamda telif hakları sorun olmadan çözüme kavuşturulması daha büyük sorun olmaması için harekete geçilmesi gerekiyor. Kültür Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığını Ticaret Odasına çağırarak sektörümüzün ve bizim dışımızdaki sektörlerin de dinlenilmesini talep ediyoruz.
Sektör Meclisi Toplantısı
17 Ekim Salı günü TOBB Sektör Meclisi toplantımız var. Bu konuları orada da konuşacağız, ama en önemli konu Yolcu Taşımacılığı Danışma Kurulu’nun kurulması. Bakanlığın da içinde yer aldığı bu kurulun kurulması kararını aldık. TOFED yönetimi, Bakanlık ziyaretinde bu talebimize yönelik birlikte hazırladığımız dilekçeyi Bakanlığa verdi. Bakanlık bu konuda hazır olduğunu ifade etti. Diğer Bakanlık yetkilileri de bu kurulun içinde yer alabilirler.
Yolcu Taşımacılığı Danışma Kurulu
Yolcu Taşımacılığı Danışma Kurulu, birden çok bakanlığı ilgilendiren taşımacılık sorunlarının gündeme getirilmesi ve çözüm oluşturacak bir danışma kurulu olacak. Bu kurulda diğer taşıma modları da yer alacak. Denizyolu, havayolu ve demiryolu yetkilileri de, bürokratları da yer alacak ve yolcu taşımacılığının kararlarını hep birlikte alacağız. Bakanlıklar arası koordinasyon da sağlanacak.
Kanunlar perde arkasında yapılıp önümüze konmayacak. Bu mevzuatlar düzenlenirken biz de içinde olacağız, yanlış bir karar çıkmasını önleyebileceğiz. Telif hakları ve sivil havacılık gibi bir komedi yaşamak istemiyoruz. Havaalanları otogar gibi işleyecekler ama biz karayolu taşımacılığı yapamayacağız. Danışma Kurulu mutlaka kurulması lazım. Bundan sonraki süreçte kaynaklarımızı doğru kullanmamız ve verimliliği arttırmamız lazım. ■