2013-03-12 18:59:26

Yoğun gündem...

Mustafa Yıldırım

my@tasimadunyasi.com 12 Mart 2013, 18:59

Geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSPARK yönetimi ile Alibeyköy ve Anadolu yakası terminalini konuştuk. Anadolu Terminali ile ilgili belediye resmi yazışmalarını yaptı. Terminal yapılması planlanan alanın üzerindeki yüksek gerilimin kaldırılması ile ilgili talep yazısı yazıldı. Ancak Enerji Bakanlığı, TEİAŞ o alanda bir trafo yapmayı düşünüyor. Biz de trafonun her yerde olabileceğini, ama otogarın her yerde olamayacağını ifade ettik. O konuda İçişleri Bakanlığı’ndan tahsisin kaldırılması; Maliye Bakanlığı’ndan da, Hazine Müsteşarlığı’ndan da bu arazinin Büyükşehir’e devri konusunda, talebimizi yaptık ve randevu istedik. Şehircilik, Maliye ve İçişleri Bakanımızla görüşeceğiz. Bu arazinin bir an önce Büyükşehir Belediyesine devredilerek, Harem sorununun ivedi bir şekilde çözülmesi lazım.

Çünkü Ekim ayında Marmaray açıldığında Harem bir transfer noktası olacağı için işlemez hale gelecek. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de “En geç, önümüzdeki sene Mart ayından önce, otogarı açacak şekilde çalışmaları hızlandırmamız lazım” diye ifade ettiler. Biz de o görüşü destekliyoruz. Yolcularımızla birlikte hem maddi hem manevi sıkıntı yaşıyoruz; bunları önlemek için bizim Anadolu yakası otogarını bir an önce hayata geçirmemiz lazım. 

Alibeyköy Terminali 

Alibeyköy Terminali’nin işletme şekli üzerinde bazı tartışmalar var. Orada uzlaşmacı bir anlayışla hareket edilmesinde yarar görüyorum. Alibeyköy’le ilgili otorite Büyükşehir Belediyesidir. İSPARK yönetiminin tek başına alacağı bir karar olacağını zannetmiyorum. Zaten İSPARK Genel Müdürü Sayın Mehmet Çevik, ‘Biz sizin teklifinizi yukarıya taşırız’ diyerek büyük bir nezaketle yaklaştı. Kendisine teşekkür ediyorum. Orayı yeni bir maliyet noktası olarak karşımıza çıkarmamak için, ama mutlaka geri dönüşünü sağlayacak şekilde, ‘birlikte işletelim, biz işletelim, finansmanını size 5 yılda geri döndürelim’ gibi birtakım tekliflerimizi konuştuk. Ama tabii, görüştüğümüz insanlar bunun kararını verecek noktada değil. Onun için Büyükşehir Belediyesi özellikle Bayrampaşa Otogarı ile ilgili çekinceleri, sakıncaları gördükten sonra, temkinli hareket etmek durumunda. 

Gelir paylaşımına gidelim

Biz de kendilerine, ‘her türlü garantiyi koyun, denetim gücü sizin elinizde kalsın, bırakın, biz işletelim, gelir paylaşımına gidelim’, diye öneride bulunduk. Bunu zaman gösterecek, ama Alibeyköy’de, acil çözüm bekleyen sorun; otogar alanını genişletilmesi, 50 dönümden aşağı olmamak kaydıyla büyütülmesi, giriş çıkış yollarının, sağlıklı ve güvenli bir hale getirilmesi.  Firmalara yazıhanelerin ihale ile değil, kura ile dağıtımının yapılması, kaldırdığı otobüs sayısına göre birtakım kriterler koyarak sektöre açılması gerektiğine inanıyorum. Taleplerimizi ilettik, değerlendirilecek. Önümüzdeki hafta bir toplantı yapacağız ve ne yapacağımızın kararını o gün birlikte vereceğiz. 

Kalkış-varış noktası…

Alibeyköy’un kalkış-varış noktası olması konusunda İSPARK’ın bir görüşü var. T1 yetki belgesini Bakanlıktan alırsa, orası kalkış-varış noktası olur, kimse de bunu engelleyemez. ‘Biz bunu istemiyoruz’ diyerek reddetme şansımızın olmadığını gösterdiler bize. Dolayısıyla, birileri arabalarını oradan kaldırırsa, kimse buna ‘hayır diyemeyecek’tir. Bana göre kalkış-varış olmalı. Şu anda, istişare halinde yürüyoruz. Bazı arkadaşlarımız kırılıp, üzülse bile istişare etmek her şeyi kabul etmek anlamına gelmez. Kalkış noktaları, rekabetçi bir anlayış ile planlanmalı. Herkes kendi durumuna göre fiyatlarını ayarlayacak; şeriatın kestiği parmak da acımayacak. 
Bir başka konu, Alibeyköy’ün giriş çıkışlarında sıkıntı yaşıyoruz. Zaman kayıpları oluyor. Orada da istimlaklar yapıldı. Yol Bakım Onarım Müdürü Sayın Mehmet Özçelik’ten 1 km’yi bulmayan duble yolun bir an önce yapılarak, giriş çıkışlarının rahat hale getirilmesini rica ettik; bir an önce çalışmalara başlayacaklarını söylediler. 

Üsküdar’daki yazıhaneler 

Marmaray’dan dolayı Üsküdar’daki yazıhanelerimizi belediye kaldırmak istiyor. Bizzat Üsküdar Belediyesi nezdinde girişimde bulunduk. Bu kararın doğru olmadığını, buranın kapatılmasının çözüm olmayacağını anlattık. UKOME’nin aldığı kararı ertelettik.
Biz Üsküdar’ın önemli bir lokasyon olduğunu; Anadolu’dan Avrupa’ya geçen insanların Üsküdar’dan servis arabasına bindiğini; yoğun bir talep aldığımızı; toplam yolcumuzun, yüzde 6 ile 8’inin Boğaz geçişiyle Harem ve Üsküdar’a geldiğini ifade ettik. Bazı yöneticilerin ‘metroya, trene binsinler, otogara gelsinler’ itirazına; bunun, yolcular için daha fazla bir zaman kaybı yaratacağını ifade ettik. Ulaşım Daire Başkanı Yakup Demirhan’la İDO’nun yaptığı, 360 m2.lik kafeterya restoranın, arkaya doğru büyütülerek aynı zamanda şehirlerarası otobüs yolcularının bekleme alanı olarak düşünülmesi, ortak servisle yeni yapılacak otogara taşınılması üzerinde ortak bir fikir görüşüne vardık.

Aksaray’ın durumu…

Bunlarla birlikte Aksaray’daki otogarların kaldırılacağı, bunların süresinin bittiği ve Marmaray istasyonunun planlamasından dolayı taşınacağı yerle ilgili konuyu görüştük. Yeni bir otogar yeri bulunamadı, havaalanında planlanan yer iptal edildi. Buradaki, hatırı sayılır bir bavul ticaretinin aracısı durumunda olan meslektaşlarımızı da düşünmek ve onların sorunlarına çözüm üretmek zorundayız. Bayrampaşa Otogarı’nda ciddi bir boşalma var. Mevcut alanların değerlendirilmesiyle oradaki mal sahiplerinin yüzü güleceğini ifade ettik. Onlara da özel bir alan ayrılabilir şeklinde bir düşünce dile getirildi. 

Demiryolu Fuarı 

Demiryolu Fuarı İstanbul’da yapıldı. Demiryolu taşımacılığının, Türkiye taşıma politikalarındaki yerini, konumunu, diğer sektörlerle etkileşimini, entegrasyonunu konuşmamız lazım. Ayrıca Meclise sunulan Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı büyük önem taşıyor.  Bu tasarının değerlendirmesini daha sonra yapacağız; demiryolu ulaşım politikalarını, önemini, olması gereken şeklini, kendi görüşümüzle yansıtmaya çalışacağız.
Herkese iyi haftalar diliyorum. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.