2017-04-03 11:05:08

Yönetmelikten beklentimiz

Mustafa Yıldırım

my@tasimadunyasi.com 03 Nisan 2017, 11:05

Bu hafta konularımızdan bir tanesi Yönetmelik Çalıştayı ve sonuçları, Çalıştaydaki taleplerin sonuçlara yansıması için TOBB Sektör Meclisi ve federasyonlar olarak ciddi çalışmalar yaptık. Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi olarak Karayolu Taşımacılığı Yönetmeliği taslağına yönelik önerilerimizi belirlemeye çalışıyoruz. 

Verimlilik
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün, TOBB aracılığıyla sektör meclisimize gönderdiği taslak metin federasyonlara da ulaştı. Buradaki hedef şu; mevcut Karayolu Taşıma Yönetmeliği son yıllarda ulaşım sistemlerinde yaşanan hızlı değişim ve dönüşümün yarattığı talepleri karşılamadığı için yeni düzenlemeler kaçınılmaz hale gelmiştir. Öncelikle, yeni Yönetmelikte kaynak israfını önleyecek kapasite kullanımı ve verimliliği artıracak düzenlemeler yer almalıdır. Taşıma Kanununda öngörülen mesleki yeterlilik, mali yeterlilik ve mesleki saygınlık kavramları güçlendirilmelidir. Ulaşımda hız, güvenlik, ekonomik ve konfor taleplerini en yüksek oranlarda karşılamalıdır.  

Engeller kaldırılmalı 
Her taşıma modunun kendi yolcusunu taşıyacağı şekilde entegre taşımacılığın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Ulusal ve yerel ulaştırma altyapıları kullanıcıların sistemler arasındaki geçişi hızlandıracak şekilde entegre edilmelidir. Hat esası ile taşımada düzen sağlanmalıdır. Hizmet kalitesini artırmak ve tüketici haklarını korumak için taşıtlar ve hizmetler sınıflandırılmalıdır. Bu belki bir sonraki adım olabilir, ama mutlaka dikkate alınması gereken bir husustur. Yeni düzenlemeleri yaparken entegre taşımacılığın gereklerini tamamıyla yerine getirmemiz gerekiyor. Ulaşımın önündeki engelleri kaldırmamız gerekiyor. Akıllı sistemleri etkin kullanarak denetim ve yürütmede bürokratik işlemler azaltılmalıdır. 

Otobüs toplu taşıma aracıdır
Otobüs taşımacılığının toplu taşıma olarak değerlendirilmesi de konuların başında geliyor. Otobüs işletmeciliği bir toplu taşımacılıktır. Buna da vurgu yapılması lazım. Bir başka konu da belge ücretlerinin makul seviyeye çekilmesidir. Özellikle taşıt kartlarının 100 TL’den 500 TL’ye çıkarılması kabul edilebilir bir durum değil. Buna mutlaka itiraz edeceğiz. Çünkü çok işlem yapacağız bundan sonra. Araçları daha ekonomik kullanabilmek, kapasite kullanımını sağlayabilmek için bunu yapacağız. Onun için eski fiyatta kalmasını istiyoruz.  

İstanbul’da otogar konusu 
İstanbul’da otogar konusu için İBB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Muzaffer Hacımustafaoğlu’nu 31 Mart Cuma günü ziyaret ettik ve Işıklar bölgesinde yapılacak otogarın doğru nokta olmadığını söyledik. Belediye; her şeyi kendisinin yapacağını, işletmeyi ise bize bırakacağını ifade etti. İstanbul’da doğu batı ekseninde üç tane koridor var: D 100 karayolu, TEM Otoyolu, Kuzey Anadolu Otoyolu. Otobüs işletmeciliğini bu üç koridorun ortasında yapılandırmamız lazım. E-5’in güneyine inmememiz lazım ve servis düzenini buna göre oluşturmak lazım. Yani TEM ve E-5 üzerinde servis düzenini, cep terminalini ve toplama merkezlerini, TEM ile Kuzey Anadolu Otoyolu-Yavuz Sultan Selim Köprüsü arasında otobüslerin hareketlerini yapılandırmamız gerekiyor. Buna göre biz, Bayrampaşa Otogarı yerinde kalsın diyoruz. 

Işıklar’a cep terminal 
Işıklar bölgesinde bir tane cep terminal yapılsın. O bölgeden gidecek yolcular servisle, toplu taşıma ile aktarılsın. Yeni havalimanına gitmek isteyenler oradan geçsinler. Işıklar bir alternatif cep terminalidir bize göre. Alibeyköy’ün üstlendiği fonksiyonu oranın da üstlenmesi lazım. O kadar uzakta bir otogar İstanbul halkına eziyet ve maliyet olarak geri döner. Bu anlamda biz Işıklar bölgesinde yapılacak otogarı doğru bulmuyoruz.  Sadece oraya ulaşmak için senede 150 milyon TL akaryakıt boşa tüketilecek. Otobüsçünün böyle bir parası yok zaten. Bilinmelidir ki, otobüsler toplu taşıma aracıdır. Otogarların halktan kentten koparılması doğru değildir. 

Kurtköy’e otogar 
Ataşehir’deki terminal de, Kurtköy ekseninde yer almalı ve ilk kalkış yeri olmalıdır. Formula 1 pistine teğet bir otogar düşünülmemelidir. Otoyoldan çıkıp tekrar bir yola daha sapmamalıyız. Ulaşımı ekonomik hale getirmek için yapılması gerekirken yapılan yatırımlar eziyet ve maliyet haline dönüşüyor. Fazla km git, fazla yakıt yak, fazla para ver bunlar dayanabilecek maliyetler değil. Otobüs işletmeciliğinde Güneydoğulu meslektaşlarımızın attığı adımı bütün sektörün, Türkiye’nin izlemesi gerekiyor. Bu Adımdan dolayı hepsini tebrik ediyorum. Artık geni dönüşü olmayan bir yola girişilmiştir. Herkesin dikkatli olması gerekiyor.
Hayırlı haftalar diliyorum. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.