2008'de Finansal Kriz adı ile başlayan ve bütün büyük ülkelerin para basmalarına rağmen hala çözülemeyen durum devam ediyor. Mali sonuçlarından sonra da siyasal sonuçların geleceğini konuşmuştuk, önceki yazılarda.
Geçen hafta Japonya başbakanı parlamentoyu feshetti ve seçim dönemine girdiler. Ekonomiyi açamadığı için istifa etmişti Başbakan. Bakalım, not veren kuruluşlar orada da siyasi belirsizlik tehlikesi görecekler mi?
Esas ABD'deki istifa siyasi belirsizlik içeriyor. Savunma Bakanı, Suriye lideri Esad konusundaki stratejiyi sorduğu için, IŞİD konusundaki Türkiyeci tavrı da hatırlandı ve sistemin dışına çıkarıldı. Şimdi Savaş Bakanı aranıyor.
Savaş Bakanı!!!?
Ne savaşı?
* * *
İsviçre kendi halkına 5 yıl boyunca toplam 1.500 ton altın almak için referandum yapacak, ay sonunda. Petrol fiyatları 78 Dolara indi, 140 doları hatırlayanlar var. Petrolden geçinen ülkelerin geliri düştü, yarı yarıya. Rusya, 60 Dolar fiyata kadar dayanacağını bildirirken, Kanada 90 Dolarda sıkıya gireceğini söylüyor. ABD'nin kayagazı petrolü de maliyetli bir ürün. En büyük üretici Suudi Arabistan, 85 Doları taban görüyor. Petrol İhraç Eden 12 Ülke Topluluğu (OPEC) üyelerinden de üretimi azaltmayacaklarının işaretleri geliyor. Yani petrol fiyatı düşmeye devam edecek.
Üretimi daralacak olan ABD'nin ithalatı tekrar artacak. Gelirde çok sıkışan ülkenin ABD olacağı bekleniyor… Gelişmekte olan ithalatçı ülkeler bu düşüşten memnun.
OECD örgütü, bu durumlara rağmen dünyanın 2014-2015-2016 büyümelerini Türkiye'den fazla görüyor. AB, Çin, Japonya yavaşlayıp, ABD ılımlı ilerlerken Türkiye'nin daha yavaş büyüyeceği pek teknik değil. Türkiye / Dünya 2014, 2015, 2016 büyümeleri (yüzde) 3/3,3; 3,2/3,6; 3,9/4 dizilişinde görüyor.
* * *
Son Logitrans Fuarında anlattılar; taşıma dünyasından bir rakam…
Türkiye 2014 yılında sefer başına 36 bin Dolar mal taşıdı; ihracatın yüzde 35'ini karayolundan yapıyoruz. Sefer başına navlunda kâr, amortisman karşılaştırması yapılıyor mu?
Türk plakalı araçların taşıması (930 bin sefer) yüzde 6 artarken; yabancı plakalıların (240 bin sefer) artışı yüzde 11.
AB'de bir araştırma kurumu, Türkiye'de yapılacak 7 işin ilkinde ‘bankacılık’ ikincisinde de ‘lojistik’ öneriyor. Demek ki lojistik işi çok daha iyi yapılabilir.
* * *
Ülker, ülkemizin en büyük dış satın almasını yaptı: 3,2 milyar Dolar. Böylece dünyanın yarısına erişen Türk şirketi oldu (4 milyar kişiye erişecek).
Süreç bilgileri oluşuyor, ne mutlu.
Teknik direktörü, futbol takımına, her maçta en az 118 km koşu hedefi koydu.
Gazeteler rakamlı haberlere yöneldiler; takımlar geçen yılın yarısı kadar ortalama seyirciye oynuyor.
Bu takımlar geçen yıl ortalama 86 bin seyirciye oynamış, bu yıl 39 bin dolaylarında.
Büyük takımın tek tip sözleşme metni olmadığı, gelişigüzel metinleri imzaladıkları anlaşıldı.
Rakamları gören takımlar da süreçsizliklerinin farkına varıyor.
* * *
Eğitim, katma değerli üretimi ve ihracatı besleyecek. Yükseköğrenimde 20 öğrenciye 1 akademisyen düşüyor. Dünyanın en iyi 400 üniversitesi içinden 85’inci olan üniversitemizde 13 öğrenci var. En yüksek oran ise 43 öğrenci.
Haftaya, Fransız matematikçi ve ekonomist Piketty'nin yazdığı “Kapital” adlı kitaptan alıntılar yapacağım. ■