Bayram tatili başlamadan hemen önce, tatilcilerin güzergahını gittim ve döndüm, 1.600 km yol yaptım: İstanbul-Muğla-İstanbul. Olanları kısaca anlatayım da planlamanın nasıl da gerekli olduğunu görelim.
Orhangazi Köprüsü ayrımına 1.750 metre kala trafiğe saplandım ve tam 2 saat hareketsizce bekledim aracımın içinde. Yüzlerce araç ve binlerce yolcu…
Ankara yönüne gidenler daha da uzun beklediler. 11 aracın karıştığı kaza bekletti bu kadar kişiyi. Kocaeli'nde, otoyola kaçan kurbanlık dananın neden olduğu kaza da var, ileride.
Ben ayrılıp, Orhangazi köprüsünde gişelere geldim. Kuyruk var! Ödeme sistemleri çalışmıyor: OGS, KGS, HGS yok. Nakit ile geçiliyor.
Bayram trafiğine hazırlık için ayarlar yapılıyor, bilgisayar kabloları yenileniyor. Ne planlama ya Rabbim!
* * *
Manisa'ya vardım, İzmir ayrımına gelemiyorum, çünkü trafik yine durdu. Orası bir T kavşak, belki 40 yıllık. Belediye tadilat yapıyor; tabela direkleri dikiyor, sinyal kabloları bağlıyor, yol çizgileri çiziyor, tamamlıyor: Trafik TEK şerit.
Elbette yıllar öncesinden yapması gereken iyileştirme aslında. Planlasa...
Manisa üretim, istihdam ve ihracatta pay sahibi. Bu kavşak onların da ticari faaliyetlerini kısıtlıyor. Bu kavşak ülke turizmini bile kısıtlıyor. Turizm becerimiz İspanya gibi olsa, 70 milyar dolar kazanırız, 3 katımız yani...
Emniyet, Trafik, Belediye, Valilik, Ticaret ve Sanayi Odası'na eriştim, eleştirimi ve çözüm önerimi vatandaş düzeyinde ilettim. Manisa'da; ekonominin yöneticileri, kamunun yöneticilerini uyaracaklar, ikna edecekler ve yollarını açtıracaklar.
Dışarıdan nasıl görünüyoruz?
Hollandalı turist İstanbul'u gezerken rehbere, “İstanbul'u alalı 500 yıl oldu, ama görüyorum ki, hâlâ yerleşememişsiniz” demiş.
* * *
Geçen hafta sektör yöneticilerinin “kaptanlar” konulu deyişleri çok yerinde idi.
Kaptanların durumu iyileştirilmelidir. Bir yıl önce, Ekim ayında şöyle konuşmuşuz:
"...Kim Abat Oluyor...
İşletmeci şirketlerin kaderleri de sürücülere daha yakından bağlı artık. Başarıda şirketin adı geçtiği gibi, yanlışlık olduğunda da yine şirketin adı geçiyor. İkisinin kahramanı da sürücü, abat da ediyor, berbat da..."
Yeni uygulamayla, kaza raporlarında ve haberlerinde şirketin ve sürücünün adı da verileceğine göre sürücünün etkisi artıyor.
Milyonlarca profesyonel sürücünün bir derneği neden hâlâ yok?
İyi sürücülerin haklarını da korur, itibarlarını da… Profesyonel Sürücüler Derneği (PSD), mesela (Profesyonel Futbolcular Derneği'ni hatırlayın)...
* * *
Biraz da dünyadan haberler…
Amerikan Merkez Bankasından bir önemli istifa oldu. Sözlü yönlendirmeler kimseleri yönlendirmeyip boş çıkınca bazı kişiler zora girdi, tabii. Bankanın bu yıl faiz arttırmayacağını, 2018'e bırakacağını bildirenler artıyor.
Avrupa'nın merkez bankası da para basmasının miktarının da, süresinin de bir engeli olmadığını vurguluyor, faizi sıfırda (0).
Yani finans bolluğu devam edecek ki, bu bollukta Brezilya 1 puan indirdi, hemen.
* * *
Bu kadar sorun olduğu için hiç sıkılmayın.
Öğrenen robotlar geliyor. Bizim doğal zekamıza rahat ettirecek, daha ileri konuları düşünmemize alan açacak akıllı robotlar bunlar. Ama galiba bir sakıncası da olacak.
Çok öğrenirler de sahibini dinlemezlerse... Üçüncü Dünya Savaşı'nı bile çıkarabilirler, bir bombanın düğmesine basarak...
* * *
13 milyon öğrencimize başarılı bir ders yılı dilerim. ■