2016-10-03 10:41:21

Dünyayı Ticaret Yönetir...

Akif Nuray

anuray59@gmail.com 03 Ekim 2016, 10:41

Bakalım dünyanın haline: Dünyadaki devlet tahvillerinin yüzde 30’unun faizi negatif. Yani bu ülkeler para filan istemiyorlar, paraya başka adres gösteriyorlar. Yani pozitif faiz veren ülkelere göndermek istiyorlar.
Kalan yüzde 70 tahvilin faizi 1 puanın altında. Bu ülkeler de parayı istemediklerini belli ediyorlar, bu küçücük faiz ile. Paranın durumu böyle bereketsiz. 
*
Bizim 9 puan faize koşuyor, oralarda faizsiz yatan paracıklar. Her yerde düşük faiz olunca biz de faizimizi azar azar indiriyoruz, ama paranın bolluğunu biliyoruz. Geçen hafta talep bildirdik, ihtiyacımızın 4 katı kadar para çıktı yola. Bolluğa bakın.
Ama bu bolluğun musluğu var, not veren kuruluşların verdiği Kredi Notu. Not veren kuruluş bizim notumuzu azalttı. Notumuz Fas'tan ve Nikaragua'dan kötü! "Olur mu, canım" demeyin, oldu işte.
*
İlk etkisi zayıf oldu, ama etkilemeye devam edebilir. Mesela bize 4 kat para getirenleri azaltabilir. Faiz indirmemizi durdurabilir, yüksek faize koşan yabancı para artar, döviz düşer, ithalat patlar, üretim ve yatırım durur. Bunu da sadece ithalatçılar sever.
*
Ama benim buradan aldığım bir görev var: bazı sorunlarımız var, eğitim, hukuk, sağlık, ulaşım, maliye, barınma, yönetim, siyaset... Bütün bu sorunlarımızın sonucu olarak da ‘Cari Açık'ımız var, yani hayatımızı kazanamıyoruz ve borç yapıyoruz. 
Bunlara Yapısal Sorun deniyor. Yapısal sorunun sorumlusu ve yükümlüsü hepimiziz. Her birimiz sorumluyuz, ticariler sorumlu siyasilerin yanında. 
*
Büyümeyi paylaşınca, kalkınmayı yaygınlaştırınca bu sorunlar çözülecek. Kolay mı bu paylaşmalar; tabii ki zor, sancılı. Baksanıza "Stok ve Kasa Affı" denen bir af konuşuluyor. Yani kayıtlarda bulunduğu halde işletmede bulunmayan veya işletmede bulunan, ama kayıtlarda bulunmayan mallar ve paralar var… Bu ticarilerin yüzde 70’i Kurumlar Vergisi borçlusu. Bu ticarilerin SGK borçları da 85 milyon TL. 
*
Bu reformlar sayesinde insanımızın fakir yüzde 10’u ile zengin yüzde 10’u arasında 13 yıllık toplamda 20 kat olan gelir farkı, Avrupa ülkeleri gibi 6 kata filan inecek… En kötü 3’üncü ülke olmaktan kurtulacağız.  
Hoş, bu konuda biraz başarımız var… 13 yılda en zengin yüzde 10 dilimi 3,6 puan kaybetmiş, bunun 0,6 puanını en fakir yüzde 10 almış. Kalanını diğer dilimler paylaşmış. Yani puan kaybeden tek dilim En zengin yüzde10!
Geçen haftaki da yazımızda sosyal paylarda Türkiye’mizin sondan 2’nci olduğunu (yüzde 11,1) okumuştunuz.
*
İşte Yapısal Reformlar bu kadar zorlu ve sancılı.
*
Taşıma dünyası da yapısal reformlardan olumlu payını alacak. 
İyi haftalar.. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.