Güney Kıbrıs'ın Rusya'ya 2,5 milyar avro borcu var, erteleme istiyor. Rusya da 2021'e kadar erteliyor. Güney Kıbrıs da limanlarını Rus savaş gemilerine açıyor. 10 tane de başka anlaşma yapıyor! İkisinin de işi görülüyor, ama İngiltere ve AB sert itirazda… Ama Rusların paraları Kıbrıs bankalarındayken memnundular. Borç da yalnızca 2,5 milyar avro; ver Güney Kıbrıs'a, muhtaç etme Rus'a. Yunanistan'a 140 katını verdin ya…
Rekabet sert, ekonomik rekabet. Tüm rekabetler ekonomik aslında.
* * *
Bu yılki G20 kapsamında B20 çalışmaları var. B harfi "Business" kelimesinin ilk harfi.
İş ve istihdam dünyasını, eğitim konularını kapsıyor. B20 Başkanı olan Ali Koç, 50 yılda ülkelerin büyüdüğünü ama ücretlerin küçüldüğünü anlatıyor. B20, 190 fakir ülkeyi kapsama aldığını anlattı geçen hafta. Dünya, Büyüme'yi Kalkınma'ya çevirmek gerektiğinde hemfikir. Geçen ay, Davos'ta, IMF Başkanının, "Yoksulları da müşteri haline getirirsek ekonomiler düzelir" dediğini hatırlayın. Bu tutum da ekonomik; tamamen iktisadi. Ünlü Keynes'in istediği "Tam İstihdam" önerisine uygun.
* * *
Beri yanda, 2014 Vehbi Koç Ödülü'nün (100 bin dolar) Nesin Vakfı Matematik Köyü'ne verilmesi de Kalkınma'nın ve eğitimin öncelik kazandığının işareti. Hayırsever milletimiz 134 ülke içinde sondan 6’ncı, 100 üzerinden 18 puan almış! Bizden daha hayırsızların içinde Yemen var.
Hayrınızı arttırın! Bu kadarla olmuyor.
* * *
Benim aracımın trafik sigortası primi 4 yıldır azalıyor. 2015 primim yüzde 25 azaldı.
Trafik sigortası 4,5 milyar TL hasar ödemiş, 5 milyar TL prim toplamış,
Karlılık yüzde 10 gözüküyor, TSB tablolarında… Sigorta sektörünün yüzde 90'ının yabancı şirketler olması bunun kanıtı olsa gerek.
* * *
Taşıma dünyasında… Mersin Büyükşehir Belediyesi, sabıkalı şoförlerin çalışmasını yasaklıyor. Kalkınma Bakanlığında, büyükşehir belediyelerinde dolmuşların (minibüslerin) kaldırılması teklifi var. Taksilerin merkezden yönlendirilmesi, trafikte kalabalık yapmaması konuşuluyor. Trafikte ziyan olan yıllık 120 saat azalacak.
Ekonomik gerekçeler.
ABD, ihracat geliri olan şirketlerinden, bir kerelik, yüzde 14 vergi toplayacak ve ülkenin yollarını bu 285 milyar dolar ile yenileyecek.
* * *
Geçen haftalarda lojistiğin "yeni dil" olduğuna değindik. Lojistik sektörümüzün yüzde 85 çalışanı, fiyat rekabetinin sert olduğunu bildiriyor. Kötü altyapı (yüzde 45), zayıf insan kaynağı (yüzde 39), yetersiz mevzuat (yüzde 39) kendini fiyat rekabetinde gösteriyor.
Ortalama 36 bin dolar olan yükü, ortalama 8 bin dolara taşımak pahalı değil mi? Avrupalı araştırmacı da tabii, Türkiye'de yapılacak 7 işten ikincisinin lojistik olduğunu buluyor, kolayca. 10. Kalkınma Planı'nda "Taşımacılık'tan Lojistik'e Geçiş" çok gerekli.
* * *
Bir gurur haberi:
Dünya Enerji Ajansı (IEA) Başkanlığına oybirliği ile seçilen ilk başkan, Dr. Fatih Birol.
29 ülkenin oybirliğine sahip ilk başkan. Asıl önemlisi, bu kurumda ilk Türk Başkan. ■