2015-07-26 13:28:42

Nasılsınız?

Akif Nuray

anuray59@gmail.com 26 Temmuz 2015, 13:28

"Nasılsınız?" diye sorarız hep karşı tarafa. Gelen "İyi, demek adet olmuş" cevabı, aslında pek de iyi olmadığının kibarca dile getirilişidir. “Nasılız” diye kendimize sormayız, çünkü biliriz kendimizin iyi olmadığını. İyi olduğumuz zamanlar pek azdır. 
Nereden anlayacağız nasıl olduğumuzu? Ölçümlerden, rakamlardan, oranlardan… Bakalım iyi miyiz?

2014 yılı Kurumlar Vergisi matrah beyanı yüzde 31 artmış, yani kurumun net kârı bu kadar büyümüş. Beyana giren kurum sayısı yüzde 20 artmış. Tahakkuk eden vergi miktarı da yüzde 30 artmış… Yani yüzde 20 olan kâr vergisi de aynı büyüyor tabii.
Peki, ödemişler mi bu vergiyi? 2014 yılında toplam vergi tahsilatı yüzde 16 artmış, ödüyorlar demek ki.
İyiyiz.
*
Bu kurumların içindeki 500 büyük sanayi kuruluşu da faaliyet kârlarının yarısını (yüzde 53) bankalara faiz olarak bırakıyor, hatırlarsınız. Kurumlar Vergisinin ilk 10 listesinde 8, ilk 100 listesinde 23 banka var. Bankacılar da iyi.
*
Ticaret şirketleri ağırlıkta, ama üretim şirketlerinin ise pek bir yeri yok bu listede. Zaten bir başka 500 büyük şirket listesinde ticaret şirketleri yüzde 34, inşaat yüzde 32, hizmet yüzde 21 iken üretim şirketleri sadece yüzde 7,5. 
Üretimi iyileştirmek gerek.
Ülke büyümemizin yüzde 2,3 olduğu yılda kurumlarımız çok daha fazla büyümüşler. 
İyiyiz.
*
Tam da burada bir soru var. İyiyiz, ama batık Yunanistan devletinin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 10 iken bizim devletimizin faizi yüzde 9,5. Yunanistan'ın faizi 2016 sonunda yüzde 12 olacakmış. 
Allah korusun, Yunanistan kadar batsak bizim faiz Yunanistan'ı üçe katlayacak.
Yoksa Yunanistan'da durumlar iyi mi?
*
Ramazan bayramında trafik kazalarında 150 ölüm gördük. Ölenlere tabii, üzüldük ama eski bayramlardan düşük bir rakam. Araç parkımızın 2 kat arttığını da hesaba katarsak, ölü sayımızı hızla azalttığımızı görürüz.
İyiyiz.
*  *  *
Tam da burada bir basın eleştirisi yapayım, Taşıma Dünyası adına:
Tren traktöre çarpmaz. Traktör; tren yolunu geçemediği, yanlış geçtiği, zamansız geçtiği için trene çarpar. TIR pikaba çarpmaz. Pikap yanlış sollar, yanlış durur, yanlış sapar, TIR'a çarpar. Tramvay minibüse çarpmaz. Minibüs tramvay yoluna girer, o yolda durur, o yoldan döner, tramvaya çarpar. Metrobüs otomobile çarpmaz. Metrobüs kendi yolunda giderken otomobil metrobüs yoluna uçar, oraya devrilir, metrobüsün yoluna yatar. Uçak kuşa çarpmaz. Kuş sürü halinde uçak yoluna girer, uçağa kuşlar çarpar. Gemi balıkçı kayığına çarpmaz. Balıkçı kayığı geminin yoluna yatar, rotasına girer, kımıldamaz, kaçmaz, gemiye çarpar.
*  *  *
İyi  yanlarımızı kollayacağız.
Komşumuzda, çevremizde ve bölgemizde yayılan ve bizi giderek saran olumsuz durumları dışarıda karşılamayı bilmek zorundayız.
Beraberce. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.