Yavuz Sultan Selim adı verilen 3. Boğaz Köprüsü’nün açılmasına iki hafta gibi bir süre kaldı. Otobüslerin 3. Boğaz Köprüsü’nden geçmesine yönelik bir karar alındığı söyleniyor. Bu, İstanbulluları, İstanbul’a gelen ve giden yolcuları ve sektörümüzü önemli derecede etkileyecek bir karar. Tabii, her zaman konuşulan bir mantık var: yollar insan taşır, mantığından hareketle otobüsleri, 3. Boğaz Köprüsü’ne yönlendirmek çok doğru bir karar değil.
Bu karar gözden geçirilmeli
Bu kararın yetkililer tarafından tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. İstanbul’a 120 bin insan gelip-gidiyor şehirlerarası yolcu taşıyan otobüslerle. Bu karar bu insanlara birer saat kaybettirmek anlamına gelir. Bu da 120 bin saatlik iş kaybı anlamına da gelecektir. Bir kişi iki kişi giden otomobilleri 2. Boğaz Köprüsü’nden geçirip, sadece 4 bin otobüsle 100 bin insan taşıyan otobüsleri 3. Köprü’den geçmek zorunda bırakmak yanlış bir karardır. Tekrar söylüyorum; bu kararı alanların, bu sonucu mutlaka dikkate almaları gerektiğine inanıyoruz. Sadece Adapazarı ve Bursa’ya 10-12 bin dolayında günlük öğrenci de taşıyoruz. İnsanları, otobüs taşımacılığından caydırıcı bir unsur olarak gözüküyor 3. Boğaz Köprüsü’nden geçiş.
Eziyet olarak dönecek
Ayrıca köprü geçiş ücretinin de 15 dolar seviyesinde olacağının ifade edilmesi de sektörümüz için çok acı bir maliyet olur. Katlanabilir bir maliyet değil. İzmit’e yolcu taşıyan bir firmanın 15 dolar ücret vermesi maliyetleri çok yukarı taşır. Otobüsçünün buna tahammül edecek bir kârı zaten yok. Otobüsleri oraya yönlendirmenin, sektörümüze ve otobüsle seyahat eden insanlara eziyet olarak döneceğine inanıyorum.
15 dolar çok yüksek
Sefer başına 45 TL gibi bir ücret taşınabilir bir maliyet değil. Sayın Başbakanımızın bu konuda bir irade koymasını istiyoruz. Yollara insan taşıtmak istiyorsak, araç taşıtmak istemiyorsak; otobüsler, İkinci Boğaz Köprüsü’nü kullanmak zorundadır. Kaldı ki 15 dolar ödenebilecek bir rakam değil. Ben,, onun için 3. Boğaz Köprüsü’nün sektörümüz için bir sorun olmamasının sağlanmasını istiyorum. Bu konuda girişimlerde bulunacağız. Böyle sürpriz bir karar beklemiyorduk. Yoksa bu konuda girişimlerimizi daha önce yapardık. Böyle bir kararı, başlangıçta uygulansa bile, sürdürülmesi mümkün olmayan bir karar olarak görüyoruz. Uzun mesafede yolcumuz uçağa gitti. Kısa mesafede bu maliyetlere ve eziyetlere katlanma şansımız yok. Biz köprünün açılmasına bile sevinemiyoruz, hem maliyetlerinden hem eziyetlerden dolayı. Sevinelim mi, üzülelim mi bilemiyoruz. Biz, yıllarca Ulaştırma Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığımız, en yakınımızda duran Sayın Başbakanımızın bir irade koymasını istiyoruz. Bu durum hem eziyet hem maliyet noktasına geldi. TOBB bünyesinde, Sektör Meclisinde gerekli girişimlerde bulanacağız. Son söz: sektörün bu maliyetlere katlanabilmesi mümkün değil artık.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■