Merhaba.
Bu hafta sorularım var.
Ülkemizde yaklaşık 3 milyon şirket var, ticari kuruluş bunlar. Seslerini duyurdukları temsil örgütleri var. Ülkenin ticaretinin yüzde 60'ını yönettiğini hesaplayabilen örgütler bunlar, her duruma hakim yani.
Sermaye, kredi, dış ve iç ticaret, işgücü, bütçe yönetiyorlar.
Bu örgütler ülkemizin iş dünyasını, ekonomisini oluşturuyorlar.
* * *
Bu iş dünyasının performansını merak ediyorum, tabii. Her konu artık performansa dayalı olarak değerleniyor. Bu performansı kim değerlendiriyor, nasıl değerlendiriyor? Bir değerlendirme var mı?
...cevabı ben çok düşündüm. Sonunda dünyanın tüm ülkeleri için kullanılan Ülke Performans Kriterleri'ni beğendim. Mesela Dış Ticaret Açığı, mesela İhracat Erişimi, mesela Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı…
Bakalım…
İş dünyası 150 milyar dolarlık ihracatı, 250 milyar dolarlık ithalat ile yapıyor. Hep dış ticaret açığı veriyor. 1947 yılından beri hep açık veriyoruz. İş dünyamız başarılı değil.
İş dünyamızın müşteri ülkeleri ortalama 2.500 km. uzaklıkta. Benzer ve rakip ülkelerin müşteri ülkeleri ise 8.500 km’de. Bizim iş dünyamız müşterilerin göbeğinde oturuyor. Yine açık, yine açık... İş dünyamız başarılı değil.
Geçmiş yazılarımızdan hatırlarsınız; iş dünyamızın dijitalliği, devletin dijitalliğinden düşük. Kendini izleyemeyen organizasyonların başarı şansı yok bugünün verimlilik dünyasında. Zaten ortalama 3 yılda bir devlet kapısında af-muafiyet-teşvik-destek-erteleme-yapılandırma-uzlaşma için birikmeleri de kanıt. İş dünyamız kendini düzeltmiyor, iş hayatını düzeltmiyor, başarısız.
İşçisinin yüzde 38 artış isteğine yüzde 3 teklifi yapan bir iş dünyasının nasıl bir açıklaması olabilir? İki teklifin de hesapsızlığı iş dünyamızın başarısızlığı. Gelir Dağılımı Adaleti'nde sonuncu ülkelerdeyiz, Serbest Pazar Ekonomisi'ni yürütemiyorlar.
Yatırımcılar melek de Girişimciler nedir?
* * *
Bu ticari ve ekonomik başarısızlık da sonuçta toplumsal dereceleri bozuyor. Ülkeler Performans Listeleri'nde sonuncuyuz, yüzde 30'da yer alabiliyoruz.
Sorumlu da yükümlü de belli: İş Dünyası.
* * *
3 milyon şirketin 3 milyon patronunu İnsan Kaynakları veya Kişisel Gelişim sınavından geçirsek, yukarıdaki durumlar ışığında 2,5 milyon yeni patron bulmak zorunda kalırız ve sonra…
…dünya listelerindeki yerimiz de hızla iyileşir.
Düşünmeli Haftalar. ■