17 firma şartname almış, toplam 10 firma kümeler halinde 4 teklif vermiş.
2012’de Atatürk Havalimanından 46 milyon, Sabiha Gökçen Havalimanından 13 milyon, toplam 59 milyon yolcu geçmiş. Uçuşlar yüzde 130 artarken, yolcular yüzde 240 artmış.
Yeni havaalanı tek başına 140 milyon yolcu kapasitesinde olacak, bu kapasiteye bir gelişim planı dahilinde erişecek.
Yeni havaalanı, İstanbul’un Karadeniz / Trakya kıyısına kuruluyor; şehri kuzeye, deprem açısından da daha güvenli bölgeye taşıyacak.
* * *
Burada taşıma türlerinin bütünleşmesinden de bahsetmek gerekiyor; yeni havaalanı; Marmaray, 3. Boğaz Köprüsü, yüksek hızlı tren ve Kanal İstanbul ile aynı yılda tamamlanacak. Ulusal ve uluslararası taşımaya verimlilik etkisi çok yüksek olacak. Bu bütünleşmede, UDH Bakanlığı’nın mühendisliği örnek bir şekilde görülüyor.
Bir veri aktarayım: ABD şirketlerinin yüzde 99 kadarı KOBİ (Küçük ve Orta Boy İşletmeler).
OECD ülkelerinde bu oran yüzde 97 iken, Türkiye’de yüzde 95. Dünya geneline uygun.
KOBİ’ler; istihdamda ABD’de yüzde 50, OECD ülkelerinde yüzde %97, Türkiye’de yüzde 75 pay sahibi. Burada biraz sapmamız var. Ancak KOBİ’ler katma değerde ABD’de ve Türkiye’de payları eşit: yüzde 55.
Şimdi daha büyük bir sapma söyleyeyim: Türkiye’de KOBİ’ler ihracatın yüzde 75’ini gerçekleştirirken kredilerden sadece yüzde 25 pay alıyorlar.
Yani; Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’i, kredilerin sadece yüzde 25’ini kullanarak, istihdamın yüzde 75’i sayesinde ihracatın yüzde 75’ini gerçekleştiriyorlar. Ve KOBİ’lere finansal, yönetsel, eğitsel, hukuksal çok destek gerekiyor, ama sadece KOSGEB’leri var.
Karşıdan bakarsak: Türkiye’deki şirketlerin sadede yüzde 5’i, istihdamın sadece yüzde 25’i ile ihracatın sadece yüzde 25’ini; kredilerin yüzde 75’ini kullanarak gerçekleştirebiliyorlar.
Oysa katma değer payları eşit!
Taşıma Dünyası’nın da herhalde yüzde 90’ı KOBİ. Turizm, öğrenci-personel, şehirlerarası yolcu, şehiriçi yolcu, uluslararası yük… yurtiçi taşıma ve dağıtım şirketlerinin hepsi KOBİ. Peki, otomotiv yan sanayinin ne kadarı KOBİ?
Taşıma için devletin yaptığı yatırımların büyüklüğüne sonra da bu büyüklükleri işletecek KOBİ’lerin zayıflıklarına bakıyorum… Ulusal Göz’e görev çıktığını görüyorum.
KOBİ’lerin kuvvetle lobi yapmaları ve her kesimin KOBİ fobisinden kurtulup, KOBİ’leri hobileri gibi geliştirmeleri gerektiği apaçık. Aynı fikirde misiniz?
* * *
Bu verileri 9’uncu KOBİ Zirvesi’nden edindim. 10’uncu KOBİ Zirvesi daha etkili olacağa benzer.
İyi haftalar… ■