Taşıma dünyasına bakalım, yük taşıyor, yolcu taşıyor. Taşıma türlerine bakalım: şehiriçi/şehirlerarası, yurtiçi/yurtdışı, havayolu/karayolu/denizyolu/demiryolu, ücretli/ücretsiz, tarifeli/tarifesiz, ticari/özel, ulusal/uluslararası…
Temsil örgütlerine bakalım: TOBB, TOF, TOFED, ÖZULAŞ, İZULAŞ, TTDER, TREDER, TAİD, İSTAB, İSAROD, DTD, YÖK, PERYÖN, UTİKAD… ve sayamadığım kadar çok diğerleri.
İlgili kamu yönetimine bakalım: 22 bakanlık içinden ilgili gördüğüm; Kalkınma, UDH, İçişleri, Kültür ve Turizm, Dışişleri, Gümrük ve Ticaret, Maliye, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Sağlık, Adalet… toplam 11 bakanlık var.
İşlerin ve işlemlerin operasyon alanına bakarsak dünya haritasını görüyoruz. 200 ülkeden 150 tanesi ile işimiz oluyor. Demek ki taşıma dünyası ekonomiyi taşıyor, yurtiçinde ve yurtdışında…
Yukarıdaki temsil örgütlerinin, ilgili kamu yönetiminin ve taşıma türlerinin çokluğuna bakarsak etkin bir koordinasyon hemen gerekli. Çünkü ileride;
- Mal ve hizmet siparişlerimizin tamamını internetten yapacağız…
- Bu siparişlerimiz elimize veya evimize teslim olacak…
- Bedelini de bitcoin denen internet lirası ile dünyanın her yerine ödeyeceğiz.
Bu koordinasyonun tamamına Lojistik diyeceğiz.
Yeni düşünülen ve kurulacak olan Lojistik Koordinasyon Kurulu (LKK), yukarıdaki taşımacılık konularını da elbette koordine edecek. Bu kapsamda görev yapan kurullar başka ülkelerde de bulunuyor.
Mevcut durumumuz nasıl sizce? Herkese ödev var, değil mi?
* * *
Yukarıdaki lojistik dünyası nasıl insanlarla yürüyecek? TOBB Başkanı, bunu, “Bu yeni dönemde daha az insan müdahalesi, daha fazla otomasyon, daha hızlı karar alma, daha az stok tutma, daha verimli ve hızlı üretim ile pazara ulaşma süreçleri gelecek" sözleriyle vurguluyor.
Eğitimli kadrolar gerekecek, temel bilimlerden beslenen yenilikçi akıllar gerekecek, ama 2015 yılında 11’den az öğrencili temel bilim fakülteleri kapatılıyor. 3 biyoloji, 14 fizik, 8 kimya fakültesi kapanıyor. Temel bilimlerin aradığı öğrenciler daha önceki okul sıralarında TEOG sınavına giriyorlar, yani lise giriş sınavı. 2015 öğrencileri sınıfta okudukları derslerden geçenlerde bu sınava girdiler. İlk 8 yıllık eğitimin ülke sonucu aldık, bir kez daha. Matematik sorularının zor olduğundan başka haber yok, ortada.
Halbuki MEB bu sınavın sonuçlarını okul/öğretmen/öğrenci ayrıntısında biliyor. Mili Eğitim Bakanlığımız, öğretmenlerimiz, velilerimiz ve 1 milyon öğrencimiz bu sonuçtan sorumlu. Bu sonuçları YÖK gibi işlese, açıklasa, kendisine ve kamuoyuna bilgi ve hedef yaratsa doğru olur.
Yukarıdaki diğer kamu kurumlarımız da kendi performanslarını incelemeli. Karayolu bile yapılmamış “lojistik köyü” inşaatı nasıl olur? TOBB Başkanı, "Özel sektör yaptığı hatanın bedelini ödüyorsa, bürokrat da yaptığı hatanın bedelini ödemeli" dedi geçen hafta.
Bu sonuçlardan, yukarıdaki her sorumluya bir 2023 hedefi tasarlanabilir. LKK, her kurum ve kuruluşa bir çatı hedefi koyacaktır.
* * *
5-8 Mayıs arasında Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) yapıldı, İstanbul'da. Savunma sanayii, yeniliklerin ilk tasarlandığı, ilk uygulandığı alan. Bu yenilikler sonra da otomotive ve genel sanayie aktarılır. İnternet bile ilk başta savunma sanayii ihtiyacı ile doğdu ve savunma sanayinde kullanıldı. Savunma sanayii ile bilim dünyası yakın çalışır.
* * *
Hiç öğrencisi olmayan 25 temel bilim fakültesinde 240 akademisyen görev yapıyor.
Koordinasyon gerekli!
Lojistik bu dünyayı düzeltecek! ■