Gazete olarak moral bozucu olumsuz haber ve yazılara mümkün olduğunca yer vermemeye çalışıyoruz. Ama bu durum, gerçekçi olmamak anlamında düşünülemez. Özelliklede taşıma güvenliği konusunda can ve mal güvenliği üzerinde mutlaka durmak zorundayız. Bunun olumsuz etkilerini de kabullenmemiz gerekir.
Bayram dönemi
Bir bayram dönemini geride bıraktık. Bu bayram döneminde, havaların sıcak olması dışında olumsuz bir iklim koşulu veya sefer şartı bulunmamaktaydı. Buna rağmen otomobil ve otobüslerin karıştığı pek çok trafik kazası meydana geldi ve kayıplar yaşandı. Bunu, tabiî ki yoğun trafikle açıklamak mümkün. Öncelikle hız limitlerine uyulmamış olabileceği aklıma geliyor. Bir de artan bayram yoğunluğu nedeniyle otobüslerin ve sürücülerin yoğun kullanımı, bakımsız araç kullanımı akla gelmekte ki, ben buna fazla ihtimal vermiyorum. Zira beklenenin çok üzerinde bir yoğunluk olmadı. Buna da ihtiyaç olduğunu sanmıyorum, ama otobüsçüler yine de bu kazaların üzerinde durmalılar.
Yol kusurları
Bilindiği gibi, kaza istatistiklerinde en büyük pay sürücülere çıkartılır. Bu oran her zaman yüzde 90’ın üzerindedir. Ama otobüsçüler yolların daha fazla kusurlu olduğu iddiasında bulunurlar. Bugün için, ne yazık ki, hiç kaza yaptırmayacak çok akıllı bir yol teknolojisi mevcut değil. Bu nedenle de yollara ilişkin gerçekleri kabul edip, sürücülerin ona göre davranmaları gerekiyor. Bir de bu bayramda meydana gelen bazı kazaların otoyollar üzerinde olduğunu düşündüğümüzde -otoyolları da yetersizlikle suçlamak da mümkün olmadığına göre- otobüsçüler bu kazaları iyi analiz edip, sebeplerini bulmaya çalışmalı ve tedbir almalıdırlar. Başkalarını suçlamakla bir yere varılmayacağı iyi bilinmelidir.
Terminallerin yeterliliği
Bayram zamanlarında terminallerin ihtiyaçlara cevap vermediği sıkça görülür ve bu beklenmeyen bir durum da değildir. Bu nedenle bayrama ilişkin özel bir bayram düzeninin yapılması gerekiyor. Mutlaka ilgililer de bunu düşünüyorlardır. Benim gözlemime göre, en önemli hususlardan birisi, terminaller içindeki akışı engelleyen araç parklarıdır. Özellikle de sefere gidecek otobüslerin veya seferden gelmiş otobüslerin otogarı terk etmeyerek otogarın içinde park etmeleri akışkanlığı azaltmaktadır. Bu nedenle, böyle dönemlerde araç parkı mutlaka yasaklanmalıdır. Geçici dahi olsa park edilmesine izin verilmemesi gerekir. Sefere gidecek araçların otogara erken gelmemeleri, seferden gelen araçların da yolcularını boşaltır boşaltmaz otogarı terk etmeleri çok önemli olsa gerek.
Bir de servis aracı ve özel araçlar için bayram dönemlerinde özel tedbir alınmasında fayda var. Gerekirse bazı araçların otogarın tamamına veya belirli bölümlerine girmesi engellenerek hareketlilik sağlanması yoluna gidilmelidir. Bayramda gelinen şartları bayramın ağırlığı ile geçiştirmek ve bunu doğal kabul etmek mümkün değildir.
Terminallerin güvenliği
Terminaller güvenlik şartları bakımından her zaman önemli olmuştur. Ancak içinde bulunduğumuz özel şartlar, terminallerdeki güvenlik koşullarını daha öne çıkartmaktadır. Ses getirici eylem peşinde olanların terminalleri hedef almaları pek de ihtimalden uzak değildir. Bazı terminallerde karakol olmadığı, mevcutlarının da kalktığı düşünüldüğünde çok daha tedbir alınmasına ihtiyaç vardır. Onun için de sivil ve resmi emniyet güçlerinin, özel güvenlik çalışanlarının terminallerde önümüzdeki dönemlerde çok daha titiz davranmaları ve köşe bucak her yeri kontrol etmeleri önem taşımaktadır.
Firmaların güvenlik tedbirleri
Her ne kadar esas güvenlik terminalin genelinde alınacak ise de firmaların da kendileri ile ilgili hususlarda mutlaka güvenlik tedbiri almaları gerekir. Bunun için de otogar türünden terminallerde kendilerine ait terminal bölümlerini mutlaka kontrol altında bulundurmalıdırlar. Keza sefere çıkacak araçlarla ilgili güvenlik tedbirlerini her durumda mutlaka en iyi şekilde almaları gerekir.
Sahipsiz bagaj…
Bu kapsamda, sahipsiz yolcu beraberinde olmayan bagaj alınmaması büyük önem taşımaktadır. Keza bazı yolcuların bagajını verip otobüse binmeme gibi durumlara başvurmaları düşünülebilir. Böyle bir durumun olmaması için bagaj veren tüm yolcuların araçta olduğundan emin olunması gerekir. Yine bazı cihazlarla bagajların dıştan kontrol edilmesi ve patlayıcı vs. aranması uygun olabilir. Bununla nereye varılacağı düşünülmemeli… Bunun, en azından caydırıcılık sağlayacağı bilinmelidir. “Ben ne yapayım” anlayışından çıkmalı, sorumluluğu başka birimler ve başka kişilerin üstüne atmak yerine, kendi payına düşen işleri yapmak için özen göstermelidirler. Bu anlayışla can ve mal güvenliği bakımından terminal güvenliğinin önümüzdeki dönemde özel bir önemi olacağını bir kez daha vurgulamak isterim. ■