Ulusal egemenliklerin değerini donanımlı toplumlar daha derinden anlıyorlar. Biz de o yolda ilerliyoruz. Ulusal Egemenliğimize ÖZEN göstermeliyiz, sahip çıkmalıyız.
Geçen haftalarda verimlilik ve kurumlaşma (organizasyon) konularında çaba harcadık. Şimdi de biraz örneklerden konu açalım.
Siz seçin içinden kurumsal olanları ve verimli olanları, beğendiklerinizi…
* * *
Türkiye'de trafiğe kayıtlı motorlu araç sayısı 17,1 milyon. Trafiğe kayıtlı olmayan tarım traktörlerini ve motosikletleri de bu rakama eklemek gerek. Demek ki ülkemizin motorlu araç parkı yaklaşık 20 milyon adet.
Trafik Sigortalı motorlu araç sayısı 13,9 milyon adet.
Toplamdan, sigortalı araçları çıkarırsak, 6 milyon adet kayıtsız ve trafik sigortasız araç var demektir.
Nerede bu araçlar? Kim biliyor bu araçları? İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı?
Kayıtsız araçların yarattığı hasarları hangi birim ödüyor ve hangi birim tazmin ediyor? OSD, TRAMER, TUİK, Milli Reasürans hangi platformda bilgilerini denkleştiriyorlar?
* * *
Gelelim ülke notlarımıza;
Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi. Kişi başı yıllık gelirde 59. Sıradayız. İGE’de (İnsani Gelişmişlik Endeksi) 83. sıradayız. Büyüklük yetmiyor bir de verimli ve kurumsal olmak gerekiyor.
Ya notumuz; BA1.
Kimlere eşitiz: Fas, Arnavutluk, Macaristan, İrlanda, Guatemala, Filipinler, Barbados, Hırvatistan. Hoş; bu not verenlerin pek çoğu, dibi belirsiz olan şimdiki krizi göremedikleri ya da söylemedikleri için uluslararası mahkemelerde hesap veriyorlar, ama hala da not veriyorlar.
İGE'de neredeyiz?
Bizden iyi olanlar arasında Tunus ve Ürdün de var. Biz 83. sıradayız ve bizden kötüler: Cezayir, Tonga… Son 10 yılda; Azerbaycan 16 basamak, İran 10 basamak, Güney Kore ve Yemen 8 basamak iyileşmişler. Türkiye’miz 1 basamak kötüleşmiş!
Nedendir? Kim biliyor? Ekonomi Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, bilumum SİAD’lar, üniversiteler?
* * *
25 yaşından büyüklerin okul ortalaması dünyada 7,5 yıl iken, Türkiye'mizde 6,5 yıl. 1 yıl aşağıdayız dünyadan!
Üniversite seçme sınavında 8.500 öğrenci 0 (yazıyla sıfır) puan alıyor.
Nüfusumuzun zengin yüzde 20'si, yoksul yüzde 20'den 100 kat fazla gelir elde ediyor. Gelir dağılımı bizden kötü olan ülke hangisi: Botswana.
* * *
Bütün bu konuları kim görecek? Ulusal Göz. Bu göze yukarıda dile getirdiğim herkes ve her kurum dahil.
BMVD (Büyük Mükellefler Vergi Dairesi) , 2012'de yüzde 98 tahsilat yaptı, başarıdır. İlk 10 içinde 8, ilk 20 içinde 12 tane banka var. Üretim kurumu, eğitim kurumu, denetim kurumu, gözetim kurumu yok.
Durum acil, durum vahim.
Tıpta "homeopati" denen bir tarihsel akım var; vücudun tamamını dikkate alarak, lokal tedavi uyguluyor. Yani kanser tedavisi yaparken böbrek, karaciğer, kalp, organlarını ihmal etmiyor.
Ulusal Göz de işte böyle.
Her sorun hepimizi ilgilendiriyor; yoksa… yoklamalarda yok yazacak birileri, dikkat. ■