Merhaba.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı, silahlı kapitalizmin tehdidi altında, bağımsız ve egemen ülkemizde gururla kutluyorum.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve günümüze kadar canlarını vatan uğrunda veren terör şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.
* * *
9 günlük Kurban Bayramında, 9 milyon vatandaşımız tatile çıkmış, 9 milyar lira harcamışlar, yani kişi başına bin lira. 200 dolar kadar. Yıllık 650 dolar harcama içinde, çok büyük pay. Vatandaşın ekonomisi açısından olumlu haber, parası var ki harcadı.
Özellikle uzun bayramlarda artan trafik kazalarının neredeyse tamamı insandan kaynaklanan kazalar. Sürücü belgesi alma şartını "ilkokul bitirmek" ile yeterli görüyorsanız, insan kaynaklı kazaları uzunca süre yaşarsınız, çare yok. Araçlar mükemmelleşse de, altyapı kusursuzlaşsa da sürücü henüz maya aşamasında. 26 milyon sürücümüz var.
* * *
Suriye'de, Rusya ile ABD ikinci defa burun buruna gelecekler.
Yüzlerce insanın göçü ve ölümü sonunda Suriye'nin iktidarı, Kuzeybatı (İdlib) bölgesinin hâkimiyetini eline geçirecek.
ABD, 230 milyon dolar yıllık yardımı durdurdu, bölgeden çıkıyor. Hiçbir Arap ülkesi de bu yardımı yerine getirmeyecek. Sonrasında artık konu barış sürecine girecek. Akdeniz'e donanma dolmasını önemseyelim mi, Kuzey Kore tiyatrosundan sonra?
* * *
ABD, bu sıralar kendi seçtiği başkanının kirli siciliyle uğraşıyor.
AB tüm göçmenlerin, ABD yüzünden ülkelerine yığıldığını ve bundan da fail ABD’nin hiç zarar görmediğini gördü, tavırlanıyor. Gümrük Vergisi istismarı küreselleşmeyi öldürüyor...
AB demişken…
Münih'teki Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (IFO) tahminlerine göre Almanya, ihracat gücü sayesinde 2018 yılını aralıksız üçüncü kez dünyanın en büyük cari fazlasıyla kapatacak; 300 milyar dolar (yüzde 8).
İkinci sırada 200 milyar dolarla Japonya’nın, üçüncü sırada 110 milyar dolar ile Hollanda’nın gelmesi bekleniyor. ABD, Almanya'yı bu fazla nedeni ile eleştiriyor. Destur...
* * *
İhracatımız dolar cinsinden artıyor… Temmuz'da yüzde 8, Ağustos’ta 5,3 Eylül’de ise 12,4. Miktar olarak da artıyor.
Dışarıya satışımız artıyor. Nereye kadar artacak?
Şimdi bir konuyu sorayım…
Ürettiğimizin, mesela domatesin, hepsini ihraç etsek, bize hiç kalmasa, domates nasıl da pahalanır... Kaç liraya çıkar? Çok liraya çıkar.
Kapasite Kullanım Oranımız 10 yıldır sabit gidiyor, yüzde 75, üretimi arttır(a)mıyoruz. Bu nedenle de domates üretim azlığı yüzünden pahalanır.
Galiba buna "Domatesteki Enflasyon" diyeceğiz. Bu cins enflasyon, ihracat yüzünden olmuş bir enflasyon, İhracata Dayalı Enflasyon, Dış Talebe Dayalı Enflasyon. Bu cins enflasyon üretimi artırır.
Aksi halde faiz artar, kur düşer, finans ve ithalat çevrelerine kâr, ama hepimize zarar yazar.
ÜRETİM artarsa…
Hepsi düşer...
Hepimize yarar, finans çevrelerine de yarar... İleride ithalat çevrelerine bile yarar.
155 milyar dolarlık ihracat için 255 milyar dolarlık ithalat yapanlarımıza görev var: Üretimi Arttırmak!
* * *
Finansal Okuryazarlık.
Basit konuştuk.
İyi haftalar… ■