Randıman diyenler olabilir, ‘bereket’ de denir. Elde edilen sonuçlar harcanan çabalardan büyükse verim elde edilmiş demektir. Bu verimli bir faaliyet olmuştur, verimlilik sağlanmış demektir. Verimliliği de sürekli hale getirmek önemli elbet, bu da ikinci adım. Verimliliği arttırmak ise başarıdır, kaliteli çaba gerektirir.
Japonya bir birim iş için bir birim enerji harcarken biz bir birim iş için üç birim enerji harcıyoruz.
Kim verimli!
Almanya bizden daha az enerji ile ısınıyor her kış; hem nüfusu daha fazla hem konforu daha yüksek hem yerleşimi daha yaygın hem de iklimi daha soğuk.
Peki, kim verimli?
Avusturya'nın nüfusu bizim onda birimiz ama yıllık hasılası bizimle eşit. 1 Avusturyalı 10 Türk kadar hasılat yapıyor.
Kim verimli!
Otomotivde parça başı ihracat ciromuz yılların ortalaması ile 15 bin Dolar.
İthalatımızın parça başı bedeli 30 bin Dolar. Katma değer hesabı yapılırsa, sonuç o zaman daha da ilginç hale geliyor. 100 dolarlık ihracat için 60 dolar ithalat yapıyoruz. Katma değeri arttırmak için çalışıyoruz.
Kim verimli!
Yargıda; usulde hata varsa, esasa bakılmaz. Usul hatası yapılmışsa, mahkeme konunun, davanın içeriğine girmez bile, davayı reddeder: Usulden reddine.
Yabancı dilde adına "proses" denilen kavramın bilinen adı "usul", yenilenmiş şekli SÜREÇ. Süreci olanın sonucu da olur veya süreci olmayanın sonucu da olmaz.
İyi sonuçlar alanların süreçleri de iyidir.
"Ekmek kesmenin bile usulü vardır" der sokaktaki adam. Süreç , "nasıl" sorusunun cevabıdır. Bana göre bu, önemsemenin sonucudur.
Geleyim ‘taşıma'ya…
Malın sahibinin taşımacıya ödediği 100 birim ücretin paylaşımını kim anlatabilir? Hiç kimse. Şehirlerarası yolcunun otobüs biletine ödediği 100 birim ücretin paylaşımını kim anlatacak? Yine hiç kimse.
Öğrenci velisinin taşımacı şirkete ödediği 100 birim ücretin paylaşımını kim anlatabilir? Var mı kimse? Zamanında, turistin ödediği 100 doların nasıl pay edildiğini de bulamamıştık.
Biri var ama…
Şehiriçi ulaşımda yolcunun ödediği 100 birim ücretin paylaşımını anlatacak bir kimse var mı? Evet, var.
Nasıl var?
Ücret Yönetim Süreci olduğu için var. 100 birim ücretin üleşimi belli ve kayıtlı. Bu süreç sayesinde izleyebiliyor, raporlayabiliyor, iyileştirebiliyor, planlayabiliyor, uygulamayı genişletebiliyor ve kullanıcının memnuniyetini ölçebiliyor. Yatırım maliyetlerini yönetebiliyor ve bu iş için ne kadar paranın doğru olduğunu ölçebiliyor.
Sürdürülebilirlik…
Yatırdığı miktar ile kazandığı miktarı ölçebildiği için de verimini bilebiliyor.
Verimliliğini izleyebiliyor, sürecini iyileştirerek, değiştirerek, uyarlayarak verimliliğini arttırabiliyor, dolayısıyla sonucu da alabiliyor. Bu işi sürdürebiliyor.
Demek ki…
Önce süreç, sonra sonuç.
Bu ilke tüm milletimizi ilgilendirdiği gibi, taşıma dünyamızı da yakından ilgilendiriyor, hem de tüm unsurlarını… beraberce.
Verimli haftalar diliyorum. ■