Birkaç yıl öncesine kadar bir doktor ilaç şirketlerinden aldığı davetlerin hepsine katılıyor; yurtdışına, her yıl, sayısız kere gidebiliyordu.
Şimdi ise toplantılara yılda sadece 3 kere gidebiliyor. Sağlık Bakanlığı bu sınırı koydu. Aktif katılım olursa sınır yok. Daha evvelden niye bu sınır yoktu? Neden 2007 yılına kaldı
Verimlilik artıyor…
ABD’de bir doktora 1 dolarlık yatırımın, satışlarda 12,9 dolar olarak geri döndüğü görülmüş. Bu geri dönüş, elbette kamusal maliyet aslında.
Türkiye’de bunun hesabını duyunca söylerim.
Dünyada 1,3 milyar kişi henüz elektrik ile tanışmamış. Bu kitleyi elektrikle tanıştırmak için, 2030 yılına kadar, her yıl 600 milyar dolar yatırıma harcamak gerekiyor. Bu yatırımın yüzde 65’i verimlilik, kayıp ve kaçakların önlenmesi faaliyetine harcanacak. Yüzde 8 dağıtıma, yüzde 27 üretime gidecek.
Bu para Türkiye’nin 20 yıllık hasılasına yakın, ama birkaç yıldır ekonomileri canlandırmak için Batı’da basılan paradan çok küçük.
Enerji verimliği de artıyor…
1973 - 2012 arasında birim milli gelir için harcanan enerji teknoloji ve verimlilik yatırımları sayesinde yüzde 60 azaldı. 2012-2035 arasında bu harcama yüzde 50 daha azalacak. Yani 1973’te 100 birim enerji ile kazandığını 2035‘te 20 birim enerji ile kazanacak herkes.
Türkiye halen Japonya’nın yüzde 30'u kadar bir enerji verimliliğine sahip.
Türkiye’nin ulaştırmadaki enerji verimliliği de elbette düşük düzeyde, artacak.
Yolcu taşımacılığının yarısı yolcu başına 600 birim enerji ile yapılırken, toplu taşıma ile yapılan diğer yarısında yolcu başına sadece 160 birim enerji harcanmaktadır.
Yük taşımacılığının yüzde 90’ı karayolunda ton başına 925 birim enerji ile yapılırken, demiryolunda 60 birim ile yapılmaktadır.
“Ulusal Göz” bu dengeleri düzeltmekte; yolcu ve yük taşımasında karayolunun ağırlığını demiryolu ile hızla hafifletmektedir.
Denizyolları, dünya ticaret hacminin yüzde 90’ını dünya enerji tüketiminin sadece yüzde 7’si ile yapmaktadır. “Ulusal Göz” taşıma türleri arasındaki dengeyi demiryolu ve denizyolu ile düzeltecek yatırımları hızla yapıyor.
Enerji ithalimizin cari açığımıza eşit olduğunu da hep akılda tutmalıyız.
Verimlilik tasarruf demektir.
Verimliğinizin her konuda arttığı haftalar dilerim. ■