Yüksek İstişare Konseyi geçtiğimiz hafta içinde toplandı. Bu toplantıda sektörümüzün yaşadığı sorunları, çözüm önerilerimizi masaya yatırdık. Öncelikle 8+1 araçların D2 belgesine kaydedilememesi sorununu görüştük. Bu tür, kazanılmış hakkı bulunan 4130 araç var. Belge verilmiş, yatırım yapılmış; bunun insan haklarına aykırı olduğunu ifade ettik.
Geciçi bir çözüm bulundu
Bu konuda, 13 Eylül Cuma günü Ulaştırma Bakanlığı ile bir görüşme yaptım. 8+1 taşıtlarla ilgili bir düzenleme yapacak, Bakanımızın oluruna sunacaklar ve geçici bir izin verecekler. Gelecek hafta bu düzenlemenin çıkmasını bekliyoruz. Düzenleme geçici olsa da kalıcı bir düzenleme için çalışmaları başlatacağız. İstanbul Ticaret Odası ve TOBB üzerinden özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bir görüş sunacağız. İTO’ya ve TOBB’a yazımızı gönderdik bile...
Yenikapı’da turizm terminali
İTO’da, turizm otobüsçülerinin parklanma sıkıntısını gündeme getirdik. Yenikapı ve Samatya’da turizm taşımacılarına yönelik, turizm terminali oluşturulmasının ısrarlı takipçisi olmalıyız. Bu çerçevede girişimlerimizi sürdürüyoruz.
Resmi müracaatımızı yaptık. Sayın Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşerek turizmcilerin parklanma sorununa kalıcı bir çözüm bulacağız. Yenikapı’da dolgu alanı inşası sürüyor. Başkan Sayın Kadir Topbaş’ın, bu konuda bir anlayış göstereceğine inanıyorum. Büyüyen turizm sektörümüzde 2300 otobüs var. Küçük araçları saymıyoruz. Bugün 7 milyon turist geldiğinde sorun varken, 20 milyon turist geldiğinde bu kapasite üçe katlanacak. Bugün bu öngörümüzü dikkate almayanlar, İstanbul’a ihanet ederler. Gelecekte o sahil koridoru turizm arabalarından geçit vermeyecek.
Yurtdışına yüzde 25 doluluk sınırlaması
Sayın Başkan’la bir de yüzde 25 doluluk oranının dış hatlara dayatılması konusunu görüştük. Yasal olarak, bilet almış bir yolcuyu taşıma sorumluluğu getiriyorsunuz, yolcunun firmaya tazminat hakkı var. Yüzde 25 doluluk altında olduğunda çıkış hakkı verilmemesi gibi bir şey olamaz. Biz bir öneri sunduk; yüzde 25 doluluk sağlamayan her tarifeli sefer için Bakanlığa bir gün önce müracaat edilecek, yolcu sayısı yetersiz olsa bile sınır kapısına Bakanlığın vereceği talimatla sefer yapılabilecek.
Pendik’te toplama merkezi
Öte yandan Pendik’te E-5 koridorunda bir toplama merkezi inşa ediliyor.
Bütün ilçe yolcuları orada toplanacak ve servislerle otogara taşınacak. Aynen Avcılar’da olduğu gibi. Başlangıçta cep terminali olarak düşünülmüş olsa da, yapılmak istenen 18 ofisli bir toplama merkezi. Bunların isimlerini doğru koymamız gerekiyor. Cep terminali ve toplama merkezi ayrı şeydir. Tanımlar üzerinde titizlikle durmalıyız.
26 ilçede toplama merkezi
Ben 26 ilçede toplama merkezi yapılması gerektiğini her zaman dile getirdim. 4 yıl önce Başkan Sayın Topbaş’a bir sunum yapmıştım. Bunlar bugün gerçekleşmeye başladı. İlçeler sıkıştı, servis araçları akan trafikte durarak sıkıntı yaratmaya başladı. Bizim idealimiz olan toplama merkezlerinin iki ilçede yapılıyor olması, ilgili belediye başkanlarımızın bu konuda sorumluluğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle iki başkana da teşekkür ediyorum. Toplama merkezleri gerçekleştiğinde bizim yolcularımız bir ulaşım kimliğine kavuşmuş olacak ve her ilçede ‘nereye gideceğim, biletimi nereden alacağım’ endişesi yıkılacak. Toplama merkezine gidip istediği firmadan rekabet ortamında biletini alacak; servis arabasıyla da kalkış noktasına kavuşacak. Beyoğlu Belediyesi ile görüşeceğiz. Şişli ve Beşiktaş’ı ortak düşünüyoruz. Harem’de, Sarıyer’de olabilir. Bahçeşehir, Ataköy, Bahçelievler de var. Bu toplama merkezlerini yaptığımızda ortak servise geçme imkanı doğacak. Bilet satışı ve ortak servisle birlikte çok büyük maliyet düşüşleri olacak.
Konfederasyon oluşumu
Yüksek İstişare Konseyi’nde, yine sektör olarak darmadağınık bir yapıda olduğumuz gündeme geldi. Yolcu taşımacılarını tek merkezde toplayıp tek bir siyasi güç oluşturma fikri genel olarak kabul gördü. Sektörü konfederasyona taşıyacak bir tüzük hazırlıyoruz. Kendimizi dev aynasında görmememiz gerektiğini geçen hafta ifade ettim. Haddimizi ve haklarımızı bilmemiz lazım. Had bilmekle hak bilmek birbirini dengeler. Biz, kendi yapacaklarımızı yapmadan devletten bir şey isteme hakkına sahip değiliz.
Sektörün gelişmesi için tüm görüşlerimizi her platformda savunacağız, sorunlarımıza çözüm önerilerini de getirerek sektör için kazanımlar elde etmek, fayda sağlamak için uğraş vereceğiz.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■