Bu hafta üzerinde durulması gereken konu; TOBB’un ev sahipliğinde 4 Mart’ta gerçekleştirilen 7’inci Sektörler Şurası. Yolcu taşımacıları olarak 5 madde olarak taleplerimizi ilettik. Raporlar incelendiğinde bütün sektörler, vergi yükünün ağırlığını dile getirdiler. Bu yükün taşınamayacağını, bu yükler altında şirketlerin yaşama şansının kalmadığını net bir şekilde ifade ettiler. Yüksek maliyetlerimizin ana nedeni; akaryakıt üzerinde yüzde 66’lık vergi yükü. Biz hiç değilse, yüzde 50 olmuyorsa, yüzde 30 veya yüzde 40 vergi iadesinin verilmesini talep ediyoruz. Bu da kotalı şekilde ödediğini ibraz edersiniz, faturaları gösterip yılsonunda yüzde 40’ın iadesini alabilirsiniz. ÖTV iadesinin verilmesi gerektiğine inanıyoruz, çünkü toplu taşıma yapıyoruz. ÖTV bakıldığında depremden sonra geçici bir düzenleme olarak girdi ama kalıcı ve ezici hale geldi.
Taşımacı yeni yatırım yapamıyor
ÖTV ulaşım maliyetlerinin artırdığı için bu sofraya kadar yansıyor. Ulaşım maliyetinin tüketim malzemelerindeki etkisi yüzde 30’u buluyor. KDV bir alt dilime düşürülsün istiyoruz ama bu da sorunlarımızı çözmüyor. Bizim ana meselemiz akaryakıt. Dünya piyasalarında petrolün geldiği yer belli. Bu kadar yüksek vergi ile taşımacının yaşaması mümkün değil. Bu taşımada güvenliğin kaybolmasına neden oluyor. Taşımada geldiğimiz noktadan aşağıya doğru gitmeye başladık. Çalışanların maliyetlerinden tasarruf yamaya çalışıyoruz. Her türlü kaliteden tasarruf, bu trafik güvenliğini tehdit eder boyuta geldi. Bu ekonomik travma altında otobüsçü ve nakliyeci eziliyor. Hükümetin bir an önce akaryakıttaki vergi yükünün azaltılmasına yönelik bir çözüm bulması gerekiyor. Kış aylarına gelindiğinde kapasite kullanımı konusunda ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Senenin 225 günü boş giden otobüslerle sektörün gelişmesi mümkün değil.
Biz taşımacılığı havayoluna, denizyoluna göre üç katı maliyetle yapıyoruz. Demiryolu ise gelişen hatlarla birlikte uygulanacak popülist fiyatlandırmalarla sektörü bir anda otobüsçülüğü bitirecek bir durumda. Avrupa’ya baktığınızda demiryolunda fiyatlandırmalar havayolu ile yarışır şekilde. Bu şartlar altında karayolu taşımacılığı bu ülkenin ihtiyacı ama biz bunu anlatamadık bugüne kadar. Zorunlu bir ihtiyaç çünkü uçağın gitmediği bir sürü il, ilçe var. Bu akaryakıt vergileri artık taşınamaz duruma geldi. Bu sektörün durumunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Yatırımlar durmuş durumda. Yeni yatırım yapma şansımız kalmadı.
Engelli düzenlemesi
Öte yandan engelli düzenlemesi bizim önümüzü kesiyor. Üretici firmalar ne yapacaklarını bilmez haldeler. OSD ile bir toplantı yapıp, engelli politikası ile tavrımızı belirleyeceğiz. Gerekirse bu konuya Başbakana kadar taşıyacağız. Başbakanın konunun derinliği hakkında bilgisi olduğunu sanmıyorum. Bakan düzeyinde çözüleceğine de inanmıyorum. Popülist bir karar alındı. Bu uygulanabilir mi, uygulanamaz. Bunun olamayacağını net bir şekilde görüyoruz. Bu kanunu çıkaranlar ilgili bakanlıkların görüşünü almadan bu düzenlemeyi yaptılar. Bu şura sonrasında umuyoruz ki, talepler dikkate alınır ve yeni uygulamalara gidilir. Gidilmezse de artık iflaslar yaşanacak. ■